Witold Kepinski - 16 juli 2025

De weg naar duurzame AI: Hoe modeldistillatie helpt duurzamer op te schalen

AI is hard op weg om net zo fundamenteel te worden als elektriciteit. Van zoekmachines tot bedrijfsmodellen: kunstmatige intelligentie dringt door tot de kern van hoe organisaties werken. Maar die groei kent een keerzijde. Terwijl veel bedrijven zich blindstaren op de grote AI-plannen en indrukwekkende generatieve modellen, worden duurzamere alternatieven over het hoofd gezien. En dat is een gemiste kans. Simon Koolstra, Principal Advanced Analytics bij Rewire, legt uit welke routes bedrijven nu al kunnen kiezen om duurzame AI op de agenda te zetten.

De weg naar duurzame AI: Hoe modeldistillatie helpt duurzamer op te schalen image

Er zijn momenteel drie lagen waarop een duurzamere aanpak overwogen moet worden. Denk aan een verantwoorde infrastructuur waarbij bedrijven overstappen op cloudproviders met een aantoonbaar groen energieprofiel en heldere CO₂-rapportages of datacenters laten draaien op hernieuwbare energie. Ook slimmere deploymentstrategieën, zoals edge-AI, kunnen de rekenkracht deels lokaal op apparaten laten plaatsvinden. Een laatste is de inzet van compactere, efficiëntere modellen, waarop we vandaag verder inzoomen.

Bedrijven hangen hun AI-oplossingen nu nog vaak onder grote modellen van openAI, zoals in ChatGPT of vergelijkbare large language models. Dat is vaak overkill voor relatief eenvoudige of gerichte taken, zoals specifieke zoekopdrachten, tekstclassificatie of het beantwoorden van voorspelbare vragen. Deze taken kunnen net zo goed — of zelfs efficiënter — worden uitgevoerd door kleinere, getrainde modellen die veel minder rekenkracht en energie verbruiken.

De belofte van modeldistillatie

De rekensom is simpel. Hoe groter het model, hoe groter de ecologische en financiële kosten per prompt. Voor veel toepassingen is het dus verstandiger om te kiezen voor taakgerichte, gedistilleerde modellen die speciaal zijn geoptimaliseerd voor een bepaald domein of gebruikssituatie. Daarmee win je op meerdere fronten: snellere respons, lagere kosten, en een significant kleinere klimaatimpact.

Met modeldistillatie kunnen we de impact van AI drastisch verkleinen, zonder al te veel in te leveren op prestaties. Het idee is even elegant als krachtig: je ‘distilleert’ de kennis van een groot, zwaar AI-model (de leraar) in een kleiner, lichter model (de leerling). Dit kleinere model kan vervolgens dezelfde taken uitvoeren binnen een afgebakend domein, met minder rekenkracht en dus veel minder energieverbruik.

De metafoor is afkomstig uit de scheikunde, waar distillatie wordt gebruikt om een vloeistof te zuiveren door de essentie te scheiden van de overbodige massa. AI-modeldistillatie doet precies dat: het concentreert de capaciteiten van een groot model in een compacte, efficiënte vorm. Het resultaat is een model dat snel draait, zuinig is én bruikbaar in toepassingen waar full-scale AI te duur of onpraktisch is.

Van laboratorium naar boardroom

Hoewel DeepSeek modeldistillatie niet heeft uitgevonden, bracht hun doorbraak begin 2025 een revolutie teweeg in de kostenefficiëntie van GenAI-modellen. Ze bewezen dat kleine teams met beperkte middelen ook meekomen in de AI ontwikkelingen. Ook de grote techgiganten als Google en Meta het principe toe om hun AI-diensten lichter en efficiënter te maken. Denk aan alledaagse toepassingen zoals spraakassistenten op je telefoon, slimme klantenservicebots of leerplatforms die oefeningen op maat aanbieden.

Ook in werkomgevingen waarin AI continu en in hoge volumes moet draaien, bijvoorbeeld bij het genereren van gepersonaliseerde e-mails of het aansturen van digitale werkprocessen, kan modeldistillatie veel winst opleveren in snelheid en kosten.

Customer service use cases: slim, schaalbaar en energiezuinig

Wat maakt deze ontwikkeling zo belangrijk voor het bedrijfsleven? Distillatie opent nieuwe mogelijkheden op vier vlakken. Allereerst gaat het om lagere operationele kosten. Er is immers veel minder rekenkracht nodig wat zorgt voor een lagere energierekening en minder infrastructuurkosten. Daarnaast is er een snellere verwerkingstijd, wat ideaal is voor realtime toepassingen zoals chatbots, dashboards en predictive tooling.

Ook maken organisaties efficiënter gebruik van data. Je hoeft geen miljoenen gelabelde voorbeelden te verzamelen, want de synthetische data van het grote model volstaat. Tot slot heeft het een brede toepasbaarheid, van gepersonaliseerde educatie tot sectorspecifieke klantenservice.

Case: Slimme FAQ-agent

In sectoren als finance, telecom of zorg krijgen klantcontactcentra dagelijks duizenden vragen die inhoudelijk sterk op elkaar lijken, van polisvoorwaarden tot het aanvragen van een duplicaatfactuur. Een generiek taalmodel als ChatGPT inzetten op zulke volumes is zelden nodig en vaak te duur. Door een distilleermodel te trainen op domeinspecifieke documentatie, klantinteracties en veelgestelde vragen, kun je een compacte FAQ-agent bouwen die met hoge precisie antwoorden geeft binnen een strikt kader.

De distillatie werkt als volgt. Je laat een groot taalmodel voordoen hoe relevante vragen beantwoord worden. Het kleinere model leert daarvan en wordt getraind om dezelfde taak domeinspecifiek, snel en energiezuinig uit te voeren. Dit verbruikt tot 80% minder energie per klantvraag, lagere latency, kostenbesparing op API-verbruik, én betere compliance.

Geen wondermiddel, wel een realistische route

Modeldistillatie is dus een techniek die draait om het compacter maken van grote AI-modellen, zodat ze sneller, goedkoper en met minder rekenkracht hun werk kunnen doen. Ondanks deze mooie stap is het belangrijk om te begrijpen wat de beperkingen zijn. Het is geen one size fits all, maar eerder een strategisch instrument voor wie zoekt naar balans tussen prestaties en praktische toepasbaarheid.

Gebruik modeldistillatie niet voor geavanceerd onderzoek of complexe, open-ended denktaken. Als je AI moet innoveren of creatieve problemen moet oplossen, heb je de volledige kracht van het oorspronkelijke model nodig. Onderdeel van de beperkingen is dat een kleiner model nog altijd tijd en expertise vergt, en het resultaat is nooit beter dan het originele model waar het op gebaseerd is. Bovendien moet het proces opnieuw worden uitgevoerd bij iedere nieuwe innovatie of toepassing.

Duurzame AI op de agenda

Bedrijven die op grote schaal opereren of kernactiviteiten laten uitvoeren door AI op dagelijkse basis, doen er goed aan om duurzaamheidsoverwegingen actief onderdeel te maken van hun datastrategie. Distillatie is ideaal wanneer je schaalbare, kosteneffectieve AI nodig hebt in een gecontroleerde omgeving. En zorgt er zodoende voor dat het beter mogelijk is om op een duurzame manier op te schalen.

Over Simon Koolstra

Simon Koolstra is een ervaren wiskundig fysicus die zich heeft ontwikkeld tot specialist in advanced analytics en AI, met sterke ervaring in praktijk‑ en kennisoverdracht. Hij is ook trainer bij GAIn®. GAIn is onderdeel van Rewire en biedt een wereldwijd leerplatform gericht op het bouwen van AI-capaciteit binnen organisaties.

Omada 10/07/2025 t/m 17/07/2025 BN + BW MSP Show 18/06/2025 t/m 31/07/2025 BN + BW
Gartner BN tm 12-11-2025 - 4

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!