ENISA biedt nieuwe interactieve kaart Nationale Cyberbeveiligingsstrategieën EU
Het Agentschap van de Europese Unie voor Cyberbeveiliging (ENISA) heeft een update van zijn Interactieve Kaart van Nationale Cyberbeveiligingsstrategieën (NCSS) onthuld. Deze dynamische digitale platform en tool biedt een actueel overzicht van de cyberbeveiligingsstrategieën van de lidstaten binnen de Europese Unie.

De NCSS Interactieve Kaart is ontworpen als een centrale informatie- en samenwerkingshub, en biedt inzicht in hoe EU-lidstaten hun cyberbeveiligingsstrategieën in de praktijk brengen. De kaart belicht strategische doelstellingen, implementatiemaatregelen en best practices, en schetst de concrete stappen die de lidstaten ondernemen om de digitale toekomst van Europa te waarborgen.
De kaart weerspiegelt de cyberbeveiligingsinspanningen van de EU-lidstaten, variërend van bevoegde autoriteiten en CSIRT's (Computer Security Incident Response Teams) tot publiek-private partnerschappen en innovatie-instellingen. Dit platform bevordert transparantie, gedeeld leren en afstemming met de EU-cyberbeveiligingsregelgeving, waaronder de NIS2-richtlijn. Beleidsmakers, onderzoekers en professionals krijgen hierdoor een actueel beeld van de voortgang van de nationale cyberbeveiligingsagenda's van elke lidstaat om te voldoen aan de nieuwe wetgevingsvereisten. De kaart biedt een momentopname en zal zich verder ontwikkelen naarmate de cyberbeveiligingsinspanningen van de lidstaten evolueren.
Functies
De interactieve kaart biedt gebruikers diverse weergaveopties:
- Landoverzicht: Diepgaande informatie over de huidige strategie van elk land, inclusief focusgebieden, strategische doelstellingen, implementatie-inspanningen en verantwoordelijke instanties voor Onderzoek & Ontwikkeling.
- Strategieënoverzicht: Volg de evolutie van nationale strategieën via een interactieve tijdlijn die de ontwikkelingen en publicaties van nationale strategieën binnen de EU toont.
- Doelstellingenoverzicht: Ontdek de meest voorkomende cyberbeveiligingsdoelstellingen die door lidstaten zijn aangenomen, zowel nationaal als vereist onder de NIS2-richtlijn. Definities en adoptiegegevens zijn voor elke doelstelling beschikbaar.
- Nationale Implementatieoverzicht: Zie hoe strategieën tot leven komen, van beleidslijnen tot actieplannen gericht op het bereiken van een hoog cyberbeveiligingsniveau in lijn met EU-prioriteiten.
- Overzicht Cyberbeveiligingsorganisaties: Krijg toegang tot een overzicht van de belangrijkste actoren van elke lidstaat, inclusief Nationale Bevoegde Autoriteiten, Nationale CSIRT's en Single Points of Contact.
Met een gebruiksvriendelijk ontwerp om de navigatie te vergemakkelijken, fungeert de NCSS Interactieve Kaart als zowel een kennisbank als een stimulans voor diepere samenwerking tussen lidstaten, instellingen en belanghebbenden.
ENISA ondersteunt EU-lidstaten direct bij het ontwikkelen en implementeren van richtlijnen voor hun nationale cyberbeveiligingsstrategieën, met als doel vertrouwen, veerkracht en transparantie op te bouwen. ENISA heeft het National Capabilities Assessment Framework (NCAF) gepubliceerd en in 2022 de NCAF Tool ontwikkeld om lidstaten te helpen bij het beoordelen van de volwassenheid van hun NCSS'en, zodat zij cyberbeveiligingscapaciteiten zowel op strategisch als operationeel niveau kunnen versterken. In 2025 werkt ENISA aan een update van het National Capabilities Assessment Framework.