EU-begroting: Nieuw fonds van 409 miljard euro voor strategische technologieën
De Europese Commissie heeft een ambitieus voorstel gepresenteerd voor de meerjarenbegroting (MFF) van de Europese Unie voor de periode 2028-2034. De begroting, ter waarde van bijna 2 biljoen euro, is gericht op het versterken van de onafhankelijkheid en het concurrentievermogen van Europa, met een sterke nadruk op strategische technologieën.

Centraal in het voorstel staat de oprichting van een nieuw "Europees Concurrentievermogenfonds" ter waarde van 409 miljard euro. Dit fonds is specifiek bedoeld om te investeren in strategische technologieën en innovatie, met als doel de Europese positie in de wereldwijde markt voor schone en slimme technologie te versterken en toeleveringsketens te beveiligen.
Het fonds zal zich richten op vier strategische gebieden:
- De digitale transitie
- De schone energietransitie en decarbonisatie
- Gezondheid, biotechnologie, landbouw en bio-economie
- Defensie en ruimtevaart
Dit nieuwe fonds zal nauw samenwerken met het bestaande Horizon Europe-programma, dat nog eens 175 miljard euro aan investeringen in onderzoek en innovatie zal voortzetten. De samenwerking tussen de twee fondsen moet het makkelijker maken voor projecten om financiering te vinden in elke fase van hun ontwikkeling, van concept tot schaalvergroting. De plannen van de EU sluiten hiermee aan bij de Nederlandse digitaliseringsstrategie, die eveneens versnelling nastreeft op gebieden als Cloud, Data en Artificiële Intelligentie.
Defensie en Cybersecurity
Naast de investeringen in tech en innovatie, voorziet de begroting in aanzienlijk meer geld voor defensie en beveiliging - cybersecurity. Het budget voor militaire mobiliteit wordt vertienvoudigd om de infrastructuur te verbeteren en de cyberbeveiliging te versterken. Ook is er een aanzienlijke verhoging van de financiering voor migratiebeheer en grensbeveiliging.
Om de begroting te financieren, stelt de Commissie nieuwe inkomstenbronnen voor die naar verwachting jaarlijks 58,5 miljard euro zullen opleveren. Deze omvatten onder meer inkomsten uit het EU-emissiehandelssysteem, een koolstofheffing aan de grens en een heffing op niet-ingezameld e-afval.