Microsoft rolt Recall-functie uit in Europa
Microsoft is met een nieuwe update gestart met de uitrol van de Recall-functie in Europa. De functie werd in april dit jaar al beschikbaar voor gebruikers buiten de EU.

Recall is een functie specifiek voor Copilot+ PC's, waarmee gebruikers eenvoudig kunnen terugvinden wat ze eerder op hun computer hebben gezien. De functie neemt periodiek snapshots van het actieve scherm en slaat deze op. Vervolgens kunnen gebruikers door een visuele tijdlijn bladeren of een semantische zoekmachine gebruiken om content te vinden, op basis van hoe ze zich het herinneren. Zo kan een gebruiker vragen naar 'een groene jas', waarna Recall de webpagina weet te vinden waar je zo'n jas zag.
Europese gebruikers krijgen de mogelijkheid om snapshots te delen met vertrouwde apps en websites van derde partijen, zegt Microsoft bij de update KB5062660, waarmee Recall nu in Europa wordt uitgerold. Als de functie voor het eerst wordt ingeschakeld, verschijnt een unieke Recall-exportcode. Die code is nodig om geëxporteerde snapshots te decrypten. Apps van derde partijen hebben dus ook alleen toegang tot de snapshots als zij ook de exportcode hebben.
Microsoft benadrukt dat deze code slechts één keer getoond wordt en niet wordt opgeslagen. Het is dus niet mogelijk om deze code op een later moment nog te herstellen, mochten gebruikers deze kwijtraken. Mocht iemand de exportcode toch kwijtraken, dan moet Recall gereset worden om een nieuwe code te genereren.
Omstreden functie
De functie werd al in 2024 aangekondigd, maar was omstreden en werd meermaals uitgesteld. De functie bleek bijvoorbeeld ook velden met gebruikersnamen en wachtwoorden te fotograferen. Verder was de encryptie niet fatsoenlijk en moesten gebruikers handmatig apps uitsluiten als zij de functie niet wilden gebruiken. Bovendien bleek de belofte dat de opgeslagen beelden alleen voor de gebruiker toegankelijk waren, niet te kloppen.
Microsoft besloot daarom de functie uit te stellen. In april dit jaar verscheen de functie alsnog, waarin Microsoft de problemen naar eigen zeggen heeft aangepakt. Zo benadrukt het bedrijf dat gebruikers expliciet toestemming moeten geven om de functie in te schakelen. De gemaakte snapshots en bijbehorende contextuele informatie worden lokaal op de harde schijf opgeslagen en versleuteld.
Deze data worden ook niet met Microsoft of derden gedeeld, benadrukt het bedrijf. Ook worden de gegevens niet gedeeld tussen verschillende Windows-gebruikers op hetzelfde apparaat. De toegang tot de snapshots is beveiligd met Windows Hello, wat betekent dat alleen de ingelogde gebruiker de Recall-content kan bekijken. Verder zegt Microsoft dat gebruikers de volledige controle behouden en snapshots op elk moment kunnen verwijderen, pauzeren of de functie kunnen uitschakelen.