Redactie - 18 januari 2018

Google breidt machine learning op Cloud Platform uit

Google breidt machine learning op Cloud Platform uit image

Google komt met een nieuwe module voor artificiële intelligentie in Google Cloud. De nieuwe dienst moet het mogelijk maken voor niet-experten om ook machinelearningmodellen te bouwen.

De AI- en machinelearningmogelijkheden van Google's Cloud-platform worden uitgebreid. Dat heeft de techgigant zelf meegedeeld. De nieuwe dienst krijgt de naam Cloud AutoML mee en moet bedrijven helpen om toch eigen modellen voor artificiële intelligentie en dan vooral machine learning te bouwen, ook als ze daar niet zelf een legertje specialisten voor in huis hebben. "We geloven dat Cloud AutoML de AI-experten productiever zal maken, nieuwe doorbraken in AI kan bewerkstellen en ingenieurs die misschien minder expertise hebben kan helpen om toch krachtige AI-systemen te bouwen waar ze voordien alleen van konden dromen."

AI

Cloud AutoML is niet Google's eerste dienst voor 'AI-as-a-Service'. Google Cloud biedt al langer een machine learning aan in de vorm de Google Cloud Machine Learning Engine. Daarmee zouden ontwikkelaars die al over de nodige kennis beschikken snel machinelearningmodellen kunnen bouwen. Het bood via API's ook al machinelearningmodellen aan die 'vooraf getraind' zijn bepaalde taken uit te voeren. Daar zit onder andere beeld- en spraakanalyse bij, en taalanalyse. Nu komt er dus een ML-dienst die eenvoudiger in gebruik is.

Slim

Machine learning is een van de belangrijkste (want goedkopere) manieren om computers 'slim' te maken. Door een computerprogramma bijvoorbeeld tienduizend foto's van een hond voor te schotelen, kan de software zo 'leren' hoe een hond eruit ziet, en die ook op andere beelden gaan herkennen. Het schrijven van modellen voor dat soort AI is dan ook een belangrijk onderzoeksdomein voor bedrijven. Maar omdat 'AI-expert' nog niet omzeggens lang bestaat, is het een knelpuntberoep. Dus waarom geen simpeler versie aanbieden die bediend kan worden door gewone ingenieurs? Dat lijkt een beetje de redenering van Google's nieuwe dienst.

Cloud

Het eerste Cloud AutoML-onderdeel dat wordt gelanceerd is Cloud AutoML Vision, een dienst die het makkelijker moet maken om eigen machine learning modellen te maken voor beeldherkenning. De dienst is uitgerust met een drag-and-drop interface om beelden op te laden, modellen te trainen en beheren , en die modellen vervolgens los te laten op Google Cloud.

In samenwerking met Datanews

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
BN en BW Anderswerken 15-05-2024 tm 31-05-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!