Redactie - 18 september 2018

Jaarcongres NLconnect in teken van Privacy

Jaarcongres NLconnect in teken van Privacy image

Op 11 september 2018 organiseerde NLconnect in het Kurhaus te Scheveningen het breeduit jaarcongres 2018 . Dit jaar stond het congres in het teken van Digitale Privacy.

NLconnect is sinds kort de nieuwe fusievereniging van wat voorheen NLkabel, Vefica en FttH Platform heette. Deze brancheorganisatie verbindt de keten van bedrijven die breedbandnetwerken aanleggen en exploiteren alsmede bedrijven die diensten leveren over deze hoogwaardige digitale infrastructuur. NLconnect heeft als missie de het bevorderen van innovatie, onderlinge samenwerking en kennisuitwisseling in de kabel en glasvezelsector. De onderliggende doelstelling is dat elke Nederlander en elk Nederlands bedrijf en organisatie de beschikking krijgt over toekomstvast breedband. In de missie stel NLconnect dat glasvezel als drager een centrale rol speelt.

Privacy

Tijdens het jaarcongres in het Kuhrhaus waren zo’n 120 leden en andere belangstellenden aanwezig om te luisteren naar een aantal deskundigen op het gebied van privacy. De middag begon met spreekbeurt van Hans de Zwart van Bit of Freedom, een organisatie die opkomt voor de belangen van internetgebruikers. Zijn meest opmerkelijke opmerking was dat hij zichzelf ontGoogled had. Daarmee bedoelde hij dat hij geen gebruik maakte van de diensten van Google. Op de vraag uit de zaal of hij dat andere mensen kon aanraden antwoordde hij eerlijk: “Nee, dat doe ik niet. Het kost ongelofelijk veel tijd om het anders te doen. Het gaat, maar je moet wel een beetje een idioot zijn als ik.“

Microsoft

Daarna volgende er nog pakkende lezingen van onder meer Microsoft’s National Security Officer Hans Bos die heel soepeltjes inzage gaf in de koers van deze andere Techgigant. Zijn boodschap over het beleid van Microsoft: “Wij weten heel veel, maar wij leven van de verhuur van software en niet van de verkoop van data. Wij hebben net zo veel belang als onze klanten om de data die via onze netwerken gaan optimaal te beveiligen. Dat is ons bestaansrecht.“ Helaas konden we toen niet meer bij Hans de Zwart verifiëren of hij zichzelf ook zou willen ontMicrosoften. 

Digital

De directeur van NLconnect keek zo vlak voor de aansluitende BBQ op het Scheveningse strand tevreden terug op de kennismiddag: “We hebben vandaag het onderwerp Digital Privacy aangekaart. Voor onze leden en andere bezoekers is dit een zeer relevant thema omdat ze de infrastructuur bouwen, leveren en faciliteren voor digitale communicatie. Dat maakt hen weliswaar niet meteen verantwoordelijk voor alles wat daarover heen gaat, maar het is wel zaak notie te hebben de essentie van de huidige wetgeving en de consequenties daarvan. Het gaat er tenslotte om dat gebruikers van onze breedband-infrastructuur vertrouwen hebben en houden in online diensten en de verwerking van hun data. De sprekers vanmiddag hebben allemaal vanuit hun eigen professie en perspectief een facet daarvan belicht. We leven in een tijd waarin het moeilijk is om je zelf nog digitaal te verstoppen. Veel mensen zullen dat misschien niet als een probleem beschouwen. Maar toch hebben we als daar als industrie die de connectiviteit levert kennis te nemen van wat de rechten en plichten zijn die we allemaal hebben op de digitale snelweg.”

AWS Summit Amsterdam tm 30 mei 2023 Trend Micro BW week 20 rm 23-2023
AWS Summit Amsterdam liggend Nieuwsbrief  tm 31 mei 2023

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!