Witold Kepinski - 25 juni 2019

Wereldwijde groei van infrastructuur toepassingen zwakt af

Wereldwijde groei van infrastructuur toepassingen zwakt af image

Uit het laatste onderzoek van analistenbureau Canalys blijkt dat de wereldwijde groei voor server-, opslag- en netwerkinfrastructuurzendingen is vertraagd tot 4,8 procent groei in Q1 2019, toen de totale marktwaarde 38,8 miljard dollar bereikte. Dit komt na een geweldige 2018, toen het groeipercentage voor het volledige jaar 16,3 procent bereikte. 

Een duidelijke vertraging van de kapitaaluitgaven wordt veroorzaakt door de leveranciers van hyperscale cloud omgevingen (zoals Google, Microsoft, AWS, Facebok etc), gecombineerd met aanhoudende zwakte in de bestedingen van service providers. Tevens is er een einde gekomen aan de verversingscyclus van de mainframes en kleinere uitbreidingen in de verkoop van enterprise servers en storage. 

Desalniettemin was de totale zendingswaarde nog altijd 1,8 miljard dollar hoger vergeleken met een jaar geleden. Maar de vooruitzichten voor de rest van het jaar zijn onzeker, omdat de gevolgen van escalerende handelsoorlogen de mondiale handel en de economische prestaties gaan beïnvloeden.

Alle drie technologiesegmenten waren positief in Q1, met servers die de meest vertraging in groei veroorzaakten. De zendingen groeiden tijdens het kwartaal met 3,7 procent tegenover 39,2 procent in dezelfde periode een jaar geleden. "Leveranciers zijn de afgelopen 18 maanden gewend geraakt aan hoge groeicijfers van percentages met dubbele cijfers, gevoed door stijgende ASP's, als gevolg van serververnieuwing, prijsstijgingen van componenten en de vraag naar hogere configuraties om meer rekenintensieve workloads te ondersteunen. Maar dit is aan het afkoelen, met ASP's die beginnen te stabiliseren en eenheidsverzendingen vallen" zegt Canalys Principal Analyst Matthew Ball. 

Mult-cloud services

"Serververnieuwing is nog steeds aan de gang bij bedrijven, maar er wordt meer nadruk gelegd op de integratie van multi-cloud services met bestaande on-premises resources als onderdeel van hybride IT-strategieën en het vereenvoudigen van operaties.", aldus Ball. De daling in servereenheidzendingen was sterker onder hyperscale cloud aanbieders, die zijn overgestapt naar consumptievermogen na het maken van grote investeringen vorig jaar. Naar verwachting zal dit minstens het volgende kwartaal doorgaan.

canalys-infrastructure-2019-1.jpg

De groei van storage systemen vertraagde ook in Q1 2019, tot 4,6 procent, vergeleken met 19,8 procent in Q1 2018. All-flash-arrays en hyperconverged infrastructuur blijven belangrijke investeringsgebieden voor klanten. Gegevensbeheer blijft een cruciaal onderdeel zijn van hybride IT-strategieën, omdat bedrijven ernaar streven om meerdere opslagbronnen te optimaliseren voor het opslaan, verwerken en analyseren van het toenemende volume en de verscheidenheid aan data gegevens die worden geproduceerd. 

Networking was het enige infrastructuursegment dat een sterkere groei registreerde dan vorig jaar, zij het op een relatief laag niveau, toenemend met 6,5 procent. Het bernieuwen van campusnetwerken ging door en de overgang naar WiFi6 kreeg grip, terwijl datacenter-switching business vlak was. SD-WAN is een belangrijke groeimogelijkheid gebleken, omdat bedrijven de toegang tot cloud services voor filialen optimaliseren en beveiligen.

Voor het hele jaar 2019 zal Canalys voorspellingen doen voor wereldwijde infrastructuurtransporten met 6,4 Procent. "De groei van de IT-infrastructuur zou dit jaar altijd trager verlopen, omdat het handhaven van de hoge percentages die in de afgelopen zes kwartalen waren opgetekend niet duurzaam was. Hoe langer de handelsoorlog tussen de VS en China duurt, des te groter de impact zal zijn op economieën en bedrijfsinvesteringen. Het vertrouwen begint over de hele wereld af te nemen, waarbij centrale banken bereid zijn om stimuleringsmaatregelen in te voeren als de situatie verslechtert," voegt Ball eraan toe. 

Leveranciers hebben dit jaar al meerdere uitdagingen gehad in verband met de handelsoorlog, in termen van het managen van toeleveringsketens om de blootstelling aan Amerikaanse tarieven te verminderen en de productie uit China te verschuiven. De kortstondige dreiging van tarieven voor de invoer uit Mexico zou de situatie voor leveranciers nog moeilijker hebben gemaakt.

De top drie van infrastructuurmarktleiders in Q1 2019 waren Cisco, Dell EMC en Hewlett Packard Enterprise (HPE), die samen goed waren voor 52,1 procent van de totale zendingen. Dit is een jaar geleden gestegen van 50,5%. Cisco bleef elk segment van de netwerkmarkt domineren, terwijl Dell EMC verdere winst maakte in het kanaal in zowel servers als opslag. HPE bleef de leidende uitdager in alle segmenten, waarbij de draadloze LAN-activiteiten in Aruba verder groeiden. Huawei was de vierde grootste leverancier, goed voor 7,3 procent.

canalys-infrastructure-2019.jpg

Gartner BW start 5 juli tm 4 nov 2023 Arctic Wolf BW vierkant
Arctic Wolf BN Gated Content

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!