Witold Kepinski - 02 februari 2023

Voormalig Topman Gianfranco Lanci is overleden

Voormalig Topman Gianfranco Lanci is overleden image

De internationale topman ut de pc-business Gianfranco Lanci is plotseling overleden op 68-jarige leeftijd. Hij werkte onder andere voor Texas Instruments, Acer en Lenovo. Verder was hij vaste gast bij het Canalys Channels Forum EMEA event. Dit meldt Steve Brazier, ceo van Canalys.

Lanci begon zijn carrière in 1981 bij Texas Instruments (TI) in de divisie rekenmachines en digitale horloges. Nadat Acer in 1997 de notebookdivisie van TI had overgenomen, werd Lanci Managing Director van Acer Italië, sinds 2000 was hij President van Acer Europe en sinds 2002 President voor de EMEA-regio. In 2005 werd Lanci benoemd tot president van Acer Inc, en in 2008 werd hij CEO en president van het bedrijf. In 2011 stapte hij over naar Lenovo. In 2021 ging hij met pensioen.

Brazier: 'Eind jaren tachtig was Gianfranco de Italiaanse countrymanager van Texas Instruments (TI) en leidde hij de calculatordivisie. Met een groep van zijn Italiaanse vrienden slaagde hij erin het in de VS gerichte bedrijf over te halen om de notebook-pc-markt te betreden, door een grote zakelijke deal in zijn thuisland binnen te halen. In 1994 had hij TI geleid tot een top-drie leverancier van notebook-pc's in EMEA voordat hij in 1997 de leiding had over de verkoop van die divisie aan Acer.

Bij Acer zette Gianfranco de groei van de notebook-pc-divisie voort, waardoor het bedrijf in 2006 marktleider werd in EMEA. Zijn talent werd al snel wereldwijd erkend en in 2008 werd hij CEO van Acer. In 2010 kocht Gianfranco zijn eerste wijngaard, Dosio, in Alba, Italië.

In 2011, toen de pc-markt voor het eerst een ernstige neergang doormaakte, nam Gianfranco ontslag bij Acer. Hij had er toen voor kunnen kiezen om met pensioen te gaan, maar zijn belangrijkste prestaties moesten nog komen. Hij besloot zich aan te sluiten bij Lenovo, eerst als president van EMEA, voordat hij opklom tot wereldwijd president en COO. In 2013 bracht hij Lenovo naar het wereldwijde pc-marktleiderschap, een positie die het bedrijf vandaag de dag behoudt. Nog opmerkelijker is dat hij in 2018 een levenslange ambitie waarmaakte, toen Lenovo HP inhaalde om de nummer één pc-leverancier in EMEA te worden – een positie die HP bekleedde sinds 2002, toen het Compaq overnam. In 2021 ging hij met pensioen bij Lenovo en kocht Coppo, zijn derde wijngaard, waarmee hij een van de beste mousserende wijnen van Italië verwierf.

Het succes van Gianfranco was des te opmerkelijker omdat hij niet paste in het klassieke beeld van een leider. Hij studeerde af als burgerlijk ingenieur aan de Politecnico di Torino en verliet, ondanks toonaangevende internationale bedrijven, zijn thuisbasis in Noord-Italië en Italiaanstalig Zwitserland nooit. Hij sprak rustig en behield zijn sterke Italiaanse accent. Hij bleef media-verlegen en schuwde de schijnwerpers. Hij vermeed e-mail en ontwikkelde liever strategieën dan een Italiaanse maaltijd, omringd door mensen die hij vertrouwde. Hij was loyaal en steunde velen toen hun carrière in de problemen kwam. Een van zijn grootste sterke punten was dat zijn concurrenten hem consequent onderschatten. Ze realiseerden zich niet dat Gianfranco niet alleen de slimste man in de kamer was, maar ook de hardst werkende.

Hij zal enorm gemist worden door velen, niet in de laatste plaats door zijn liefhebbende familie.'

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
V2 | Axians BN 27-05-2024 tm 10-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!