Wouter Hoeffnagel - 18 augustus 2023

Gartner: Populariteit van AI-technieken kent grote impact op bedrijfsleven

Generatieve kunstmatige intelligentie (AI) is gepositioneerd op de zogeheten 'Peak of Inflated Expectations' op de Gartner Hype Cycle for Emerging Technologies 2023. De technologie levert naar verwachting binnen twee tot vijf jaar transformationeel voordeel op. Generatieve AI valt binnen het bredere thema van opkomende AI, een belangrijke trend in deze Hype Cycle die nieuwe kansen voor innovatie creëert.

Gartner: Populariteit van AI-technieken kent grote impact op bedrijfsleven image

"De populariteit van veel nieuwe AI-technieken zal een grote impact hebben op het bedrijfsleven en de samenleving", zegt Arun Chandrasekaran, Distinguished VP Analyst bij Gartner. "De enorme voortraining en schaal van AI-basismodellen, de virale acceptatie van gespreksagenten en de verspreiding van generatieve AI-toepassingen luiden een nieuwe golf van productiviteit van het personeel en machine-creativiteit in."

Transformationele voordelen

De Hype Cycle for Emerging Technologies is uniek onder Gartner Hype Cycles omdat het belangrijke inzichten uit meer dan 2.000 technologieën en toegepaste frameworks die Gartner elk jaar profileert, destilleert tot een beknopte set van "must-know" opkomende technologieën. Deze technologieën hebben het potentieel om de komende twee tot tien jaar transformationele voordelen op te leveren (zie afbeelding 1).

Figuur 1. Hypecyclus voor opkomende technologieën, 2023

Bron: Gartner (augustus 2023)

'Ook andere opkomende tech verdienen de aandacht'

"Terwijl alle ogen op dit moment op AI gericht zijn, moeten CIO's en CTO's hun aandacht ook richten op andere opkomende technologieën met transformationeel potentieel", zegt Melissa Davis, VP Analyst bij Gartner. "Dit omvat technologieën die de ervaring van ontwikkelaars verbeteren, innovatie stimuleren via de alomtegenwoordige cloud en mensgerichte beveiliging en privacy bieden."

"Aangezien de technologieën in deze Hype Cycle zich nog in een vroeg stadium bevinden, is er grote onzekerheid over hoe ze zullen evolueren", voegt Davis toe. "Dergelijke 'embryonale technologieën' brengen grotere risico's met zich mee voor implementatie, maar potentieel grotere voordelen voor early adopters."

Vier thema's van opkomende technologische trends

Opkomende AI: naast generatieve AI bieden verschillende andere opkomende AI-technieken een groot potentieel voor het verbeteren van digitale klantervaringen, het nemen van betere zakelijke beslissingen en het opbouwen van duurzame concurrentiedifferentiatie. Deze technologieën omvatten AI-simulatie, causale AI, gefedereerd machine learning, grafische datawetenschap, neuro-symbolische AI en versterkend leren.

Ontwikkelaarservaring (DevX): DevX verwijst naar alle aspecten van interacties tussen ontwikkelaars en de tools, platforms, processen en mensen waarmee ze werken om softwareproducten en -diensten te ontwikkelen en te leveren. Het verbeteren van DevX is van cruciaal belang voor het succes van het digitale initiatief van de meeste ondernemingen. Het is ook essentieel om technisch toptalent aan te trekken en te behouden, het moreel van het team hoog te houden en ervoor te zorgen dat werk motiverend en lonend is.

Sleuteltechnologieën die DevX verbeteren, zijn onder meer AI-augmented software engineering, API-centrische SaaS, GitOps, interne ontwikkelaarsportals, open-source programmabureau en waardestroombeheerplatforms.

Pervasive cloud: in de komende 10 jaar zal cloud computing evolueren van een technologie-innovatieplatform tot een alomtegenwoordige en essentiële aanjager van bedrijfsinnovatie. Om deze alomtegenwoordige acceptatie mogelijk te maken, wordt cloud computing meer gedistribueerd en zal het zich richten op verticale industrieën. Het maximaliseren van de waarde van cloudinvesteringen vereist geautomatiseerde operationele schaalvergroting, toegang tot cloud-native platformtools en adequaat beheer.

Sleuteltechnologieën die de alomtegenwoordige cloud mogelijk maken, zijn onder meer augmented FinOps, cloud-ontwikkelingsomgevingen, cloud-duurzaamheid, cloud-native, cloud-out-to-edge, industriële cloudplatforms en WebAssembly (Wasm).

Mensgerichte beveiliging en privacy: mensen blijven de belangrijkste oorzaak van beveiligingsincidenten en datalekken. Organisaties kunnen weerbaar worden door een op de mens gericht beveiligings- en privacyprogramma te implementeren, dat een beveiligings- en privacystructuur verweeft in het digitale ontwerp van de organisatie. Talrijke opkomende technologieën stellen bedrijven in staat een cultuur van wederzijds vertrouwen en bewustzijn van gedeelde risico's bij de besluitvorming tussen veel teams te creëren.

Sleuteltechnologieën die de uitbreiding van mensgerichte beveiliging en privacy ondersteunen, zijn onder meer AI TRISM, cybersecurity mesh-architectuur, generatieve cybersecurity AI, homomorfe encryptie en postkwantumcryptografie.

Meer informatie is voor klanten van Gartner beschikbaar in de 'Hype Cycle for Emerging Technologies, 2023.'

Darktrace BW 28-05 tm 18-06-2024 Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V6
Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BN V6

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!