Witold Kepinski - 28 februari 2024

Channel Partners blijven de ruggengraat van de IT industrie

IT-uitgaven zullen in 2024 met 6% stijgen en door partners geleverde IT 73%, aldus Matthew Ball, analist bij onderzoeksbureau Canalys. Na een periode van vertraging voorspelt Canalys een groei van 6,2% in de wereldwijde IT-uitgaven in 2024, tot een bedrag van 4,94 biljoen dollar. Dit ondanks het verhoogde risico op grote ontwrichting als gevolg van met de klimaatverandering samenhangende extreme weersomstandigheden, de escalatie van conflicten en de intensivering van de geopolitiek, de energieveiligheid, cyberaanvallen en politieke instabiliteit als gevolg van meer dan 50 verkiezingen waarbij 45% van de wereldbevolking betrokken is.

Channel Partners blijven de ruggengraat van de IT industrie image

IT-uitgaven zullen in 2024 met 6% stijgen, door partners geleverde IT zal 73% voor zijn rekening nemen

2024 wordt opnieuw een spannend jaar op technologisch gebied! Na een periode van vertraging voorspelt Canalys' IT Opportunity-update van februari een groei van 6,2% in de wereldwijde IT-uitgaven dit jaar, tot een bedrag van 4,94 biljoen dollar. Dit ondanks het verhoogde risico op grote ontwrichting als gevolg van met de klimaatverandering samenhangende extreme weersomstandigheden, de escalatie van conflicten en de intensivering van de geopolitiek, de energieveiligheid, cyberaanvallen en politieke instabiliteit als gevolg van meer dan 50 verkiezingen waarbij 45% van de wereldbevolking betrokken is.

Economische tegenwind zoals inflatie en een potentiële recessie zijn reëel, vooral in het eerste kwartaal van 2024, maar organisaties blijven de cruciale rol van technologie en IT-diensten onderkennen bij het transformeren en uitbreiden van hun activiteiten, het opbouwen van veerkracht en het stimuleren van de productiviteit van werknemers.

Noord-Amerika leidt, Azië-Pacific herstelt zich, EMEA is gematigd

Noord-Amerika, met zijn hoge concentratie aan tech-giganten en startups, initiatieven op het gebied van overheidsuitgaven en een personeelsbestand dat zich vooral richt op grote ondernemingen, zal naar verwachting met 6,6% groeien en 38,8% van de wereldwijde IT-uitgaven voor zijn rekening nemen. De groei in de regio Azië-Pacific (+7,4%) zal zich herstellen, aangedreven door de aanhoudende expansie van het vasteland van China en India. De groei van EMEA (+4,2%) zal gematigder zijn als gevolg van zwakke economische trends in belangrijke markten, waaronder Duitsland, dat wordt beïnvloed door zwakke exporten, tekorten aan geschoolde arbeidskrachten, hoge rentetarieven en onzekerheid rond de energiezekerheid.

Sterker dan ooit: door partners geleverde IT zal opnieuw domineren

Kanaalpartners blijven de ruggengraat van de technologie-industrie, goed voor 73,2% van de totale IT-markt in 2024. Op het gebied van hardware, software en diensten verwacht Canalys dat ze een cruciale rol zullen blijven spelen bij het vergroten van het bereik van leveranciers en het leveren van complexe technologische oplossingen aan klanten door het bieden van advies-, ontwerp-, bouw-, inkoop-, adoptie- en beheermogelijkheden. Het plannen van onzekerheid en ontwrichting in 2024 zal van cruciaal belang zijn voor partners, maar het onderkennen van de vele kansen die er zijn zal net zo belangrijk zijn.

AI zal centraal staan, maar de bijdrage ervan zal de komende jaren worden vergroot

Gen AI zal de katalysator zijn voor een meerjarige investeringscyclus in alle IT-segmenten. Hoewel 2024 het startpunt is, zal AI de komende jaren het hele technologielandschap opnieuw vormgeven. AI voor infrastructuur (AIOps) en infrastructuur voor AI, AI ingebed in software, applicaties, plug-ins en apparaten, en diensten die bedrijven helpen bij het plannen, adopteren, implementeren, gebruiken en optimaliseren van AI zullen nieuwe groeimogelijkheden bieden. Canalys voorspelt dat gen AI tegen 2028 een kans van 159 miljard dollar zal bieden voor het kanaalecosysteem. Het formuleren van een duidelijke strategie, het opbouwen van interne expertise en het ontwikkelen van strategische partnerschappen moeten dit jaar prioriteiten zijn voor kanaalpartners om te profiteren van toekomstige AI-groeimogelijkheden.

Markttrends om in de gaten te houden:

  • De pc-markt zal weer groeien: Canalys voorspelt een opleving in de pc-verkoop, waarbij AI-compatibele modellen een impuls zullen geven aan de voortdurende vernieuwingscyclus.
  • Servers zullen een daling van de netwerken in het infrastructuursegment compenseren: investeringen in duurdere en krachtigere, AI-compatibele servers zullen een daling van de uitgaven voor netwerkhardware compenseren.
  • Cyberbeveiliging zal een investeringsprioriteit blijven: als gevolg van de evoluerende dreigingen zullen de uitgaven voor cyberbeveiliging robuust blijven, waarbij investeringen in XDR-, SASE- en CNAPP-platforms steeds meer terrein winnen.
  • De vraag naar beheerde IT-diensten zal floreren: naarmate de complexiteit toeneemt en organisaties op zoek gaan naar expertise, zal de groei van beheerde IT-diensten groter zijn dan de totale IT-uitgaven, waarbij cyberbeveiliging, applicatie- en cloudinfrastructuurbeheer prioriteit krijgen.
  • De verplichtingen ten aanzien van cloudinfrastructuurdiensten zullen toenemen: de groei van cloudinfrastructuurdiensten zal opnieuw versnellen, aangewakkerd door grotere uitgavenverplichtingen naarmate klanten zich voorbereiden op de volgende golf van cloudmigratie en AI-adoptie.
  • AI zal een functie worden, geen vergoeding: hoewel software met geïntegreerde AI de uitgaven op de korte termijn zal stimuleren, kun je verwachten dat dit op de lange termijn een standaardfunctie zal worden.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!