Witold Kepinski - 19 maart 2024

Canalys: bijna helft nieuwe PC's in 2025 zijn AI-compatibele

De laatste voorspelling van Canalys voorspelt dat in 2024 naar schatting 48 miljoen AI-compatibele pc's wereldwijd zullen worden verzonden , wat neerkomt op 18% van de totale pc-verzendingen. Maar dit is nog maar het begin van een grote markttransitie, waarbij in 2025 naar verwachting de 100 miljoen PC-verzendingen met AI-mogelijkheden zullen overschrijden, 40% van alle PC-verzendingen. In 2028 verwacht Canalys dat leveranciers 205 miljoen AI-compatibele pc's zullen leveren, wat neerkomt op een duizelingwekkende jaarlijkse groei van 44% tussen 2024 en 2028.

Canalys: bijna helft nieuwe PC's in 2025 zijn AI-compatibele image

Deze pc’s, waarin speciale AI-versnellers, zoals Neural Processing Units (NPU’s), zijn geïntegreerd, zullen nieuwe mogelijkheden voor productiviteit, personalisatie en energie-efficiëntie ontsluiten, de pc-markt ontwrichten en aanzienlijke waardewinst opleveren voor leveranciers en hun partners.

AI PC-voorspelling 2025

“De bredere beschikbaarheid van AI-versnellend silicium in personal computing zal transformerend zijn, wat ertoe zal leiden dat er tot eind 2025 meer dan 150 miljoen AI-compatibele pc’s zullen worden verzonden”, zegt Ishan Dutt, hoofdanalist bij Canalys. “PC's met speciale AI-mogelijkheden op het apparaat zullen nieuwe en verbeterde gebruikerservaringen mogelijk maken, de productiviteit verhogen en apparaten op schaal personaliseren, terwijl ze een betere energie-efficiëntie, sterkere beveiliging en lagere kosten bieden die gepaard gaan met het uitvoeren van AI-workloads. Deze opkomende pc-categorie opent nieuwe grenzen voor zowel softwareontwikkelaars als hardwareleveranciers om te innoveren en overtuigende gebruiksscenario’s te leveren aan klanten in consumenten-, commerciële en onderwijsscenario’s.”

AI-compatibele pc-high-end segment 2024

De snelle introductie van AI-compatibele pc's zal zorgen voor een gematigde stijging van de TAM-waarde van de bredere pc-markt. “De verbeterde mogelijkheden van deze nieuwe categorie zullen een momentum in de richting van premiumisering creëren, vooral in de commerciële sector”, aldus Canalys-analist Kieren Jessop. “Op de korte termijn verwacht Canalys een prijspremie van 10% tot 15% op AI-compatibele pc’s vergeleken met vergelijkbare gespecificeerde pc’s zonder NPU-integratie. Door de piek in het gebruik zal eind 2025 meer dan de helft van de pc's met een prijs van 800 dollar of meer geschikt zijn voor AI, waarbij dit aandeel tegen 2028 zal toenemen tot ruim 80%. Als gevolg hiervan zullen pc-leveringen in deze prijsklasse in slechts vier jaar tijd uitgroeien tot meer dan de helft van de markt. Dit zal de totale waarde van pc-leveringen helpen verhogen van 225 miljard dollar in 2024 naar meer dan 270 miljard dollar in 2028.”

De nieuwste prognoses van Canalys onderstrepen het enorme potentieel en de brede impact die AI-compatibele pc's de komende vijf jaar en daarna op de industrie zullen hebben. Leveranciers die innovatieve, gedifferentieerde AI-versnelde ervaringen kunnen leveren, zullen een aanzienlijk voordeel behalen nu deze disruptieve nieuwe categorie mainstream wordt.

Het rapport 'Now and next for AI-compatibele pc's' van Canalys biedt een uitgebreid overzicht van dit toekomstige computerparadigma. Het omvat initiële categoriedefinities en -prognoses, technische overwegingen, marktkansen en potentiële uitdagingen voor de sector. Voor meer inzicht in de transformerende effecten van AI op andere sectoren van de technologie-industrie en -kanalen, kunt u hier terecht .


BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!