Witold Kepinski - 12 mei 2024

Beveiliging door gedragsontwerp: een haalbaarheidsonderzoek

Beveiliging door "security by behavioural design", gedragsontwerp in het Nederlands, is erop gericht om software en systemen zo te ontwikkelen dat gebruikers worden aangemoedigd om zich veiliger te gedragen. In een rapport wordt gekeken naar de haalbaarheid van het implementeren van “security by behavioural design” principes in software binnen Nederlandse organisaties zo meldt NCSC.

Beveiliging door gedragsontwerp: een haalbaarheidsonderzoek image

Om het gedrag van eindgebruikers te verbeteren, wenden veel organisaties zich tot bewustmakingscampagnes of trainingsinitiatieven. De eerste maakt gebruik van posters, flyers, slogans en andere vormen van communicatie om het belang van cybersecurity met werknemers te delen. 

De effectiviteit van dergelijke campagnes is echter onbekend (van Steen et al., 2020). Het trainen van eindgebruikers kan effectief zijn, maar niet voor elk gedrag zijn uitgebreide vaardigheden vereist. 

Een andere methode om het gedrag van eindgebruikers te verbeteren is door software zo te ontwerpen dat de kans groter is dat eindgebruikers zich op een veilige manier gedragen.

Lees verder in de Engelse publicatie (PDF).

Darktrace BW 28-05 tm 18-06-2024 Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
V1 | Axians BN 27-05-2024 tm 10-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!