Redactie - 08 november 2019

Video: Veel cases bij Connecting Ambitions van Axians

Een centraal element van de jaarlijkse klantendag van Axians is dat de klanten zelf ook de oplossingen presenteren. Tijdens de laatste editie kwamen dan ook weer veel innovatieve voorbeelden aan bod. In deze video praten we met verschillende sprekers op het event: Edwin Kanis, Axians; Harald de Wilde, Cisco; Frauke Wessel, AVR; Jacqueline Tan, De Alliantie, Marcel Boon, DVNutrition, Andre Zandberg, Gelre Ziekenhuizen.

n de Woonindustrie in Nieuwegein waren Kanis en dagvoorzitter Eva Brouwer de presentatoren. Maar zij gaven samen vooral veel ruimte aan klanten om hun verhalen te vertellen. Onder het motto ‘Connecting Ambitions’, was het centrale doel dat klanten van elkaars ervaringen leerden. Kanis: “Dit event is niet bedoeld als zendtijd voor onszelf. En ook niet als een kijkje in de verre toekomst met futuristische technologieën die in 2045 misschien beschikbaar zijn. We willen dat klanten van elkaar leren over wat er nu al echt mogelijk is. Dat klanten hier willen staan om daarover te praten, zegt wel iets. Dat komt omdat ze trots zijn op de oplossingen die ze samen met ons en onze partners hebben neergezet.”

Dynamisch
De dag begon met verschillende korte presentaties die op een dynamische manier in elkaar overliepen, met veel ruimte voor interactie met de bezoekers. Jacqueline Tan, manager ICT bij De Alliantie, een woningcorporatie, trapte daarbij af. Ze vertelde over de nieuwe architectuur die na een design thinking-project was neergezet. Dat traject begon met het creëren van persona’s. “Bijvoorbeeld iemand met een lekkage die daarvan een foto wil kunnen maken, die door wil kunnen sturen en vervolgens snel geholpen wil worden.” De nieuwe architectuur bestaat uit een low-code applicatieplatform, case management, een dashboard en databronnen. Die zijn met elkaar geïntegreerd. Tan is trots op het resultaat, maar vertelde ook over de uitdagingen. Richting het directieteam was haar verhaal bijvoorbeeld lange tijd te veel op techniek gebaseerd. Daarom gaf ze bezoekers de slogan ‘Invention is about technology, innovation is about people’, mee. “Maar ik ben heel trots op wat er nu staat en ben heel blij met mijn organisatie die hier vertrouwen in had”, zei ze tot slot.

Frauke Wessel, Manager inkoop en ICT van AVR, betrad daarna het podium. Haar bedrijf is gespecialiseerd in het op een thermische manier verwerken van afval. Een IT-project dat in 2013 al begon was hard nodig, want de hele IT-omgeving was verouderd. Het relatief kleine bedrijf koos ervoor om het project op de delen in kleinere vraagstukken. “Telkens keken we samen naar de meest adequate oplossing. Maar wel met in het achterhoofd het doel om het uiteindelijk allemaal te kunnen verbinden.” Nu staat de complete omgeving bijna zoals Wessel dat voor ogen heeft. Er is een data-lake neergezet en alles is veel meer smart en predictive gemaakt. “Het hele project is echt een feestje geweest en dat geldt zeker ook voor de samenwerking met Axians. Er staat nu echt een state-of-the-art omgeving.”

Vervolgens ging het met Marcel Boon, de General Manager van DVNutrition over Data Science, Artificial Intelligence en Digital Twins. Zijn bedrijf gebruikt kaaswei om wei-eiwit en andere ingrediënten te produceren. Het project met Axians en diens zusterbedrijven Actemium (industriële automatisering) en Bostec (procesoptimalisatie) onder de vlag van Vinci Energies, ging onder meer om het slim inzetten van data. Met behulp van een Digital Twin gebeurt de operationele planning nu real-time en is er een voorspellend inzicht in de voorraden. “We hebben nu veel minder stress over de voorraden. We zijn ‘in control’. Het werk van de operators is ook veel leuker geworden. Zij kunnen zich op een strategische manier met hun echte werk bezighouden, in plaats van dat ze vooral magazijnbeheerder zijn.”
Battle
Een verfrissend programmaonderdeel was de battle. Clemens Esser van HPE, Harald de Wilde van Cisco en Vincent Zeebregts van Fortinet gingen de strijd met elkaar aan. Ze namen een standpunt in over stellingen die over software defined networking, connectiviteit in combinatie met cloud en cybersecurity gingen. Mensen in het publiek konden real-time aangeven wat hun standpunt over de stelling was, en die mening ook bijstellen, zodat zichtbaar was wie de meeste overtuigingskracht had. Die strijd eindigde onbeslist.

Er volgden daarna drie rondes met break-out-sessies, waarin in totaal meer dan twintig verschillende projecten werden gepresenteerd aan kleinere groepen. Een groot aantal verschillende verticals kwam daarin aan bod, net als het brede scala aan activiteiten van Axians. Want ook dat was een doel van de klantendag, gaf Kanis aan. “We willen ons breed profileren richting klanten. We hebben in Nederland 24 bedrijven. Klanten kennen ons soms van bijvoorbeeld infrastructuur, maar weten niet dat we ook een verhaal hebben als het gaat om onder meer security of business analytics.”

Sport en data
De middagsessie ging voor een groot deel over sport, een ander segment waarin Axians actief is. Toon Gerbrands, bestuursvoorzitter en algemeen directeur van PSV en Peter Sprenger, onder meer voorzitter van de volleybalbond, gaven samen aan hoe data en digitalisering de sport steeds professioneler maken. Ook voor de volgers in de stadions of voor de televisie speelt data een steeds grotere rol. Zo hebben PSV en Axians een gezamenlijk project waarbij fans in real-time statistieken over het team en de individuele spelers kunnen zien terwijl ze in het stadion zitten.

De dag werd afgesloten met astronaut Andre Kuipers, die de zaal met een inspirerend verhaal over zijn ruimtereis naar huis stuurde. Kanis hoopte zelf uiteraard ook op inspiratie, maar hield het wat dichter bij huis. “Ons doel was onder meer om bezoekers mee te geven dat innovatie echt mogelijk is. Thema’s als Business Intelligence en Internet of Things klinken soms abstract, maar als je klein begint zul je merken dat het snel heel concreet wordt. Durf gewoon te beginnen, ook als MKB’er. Met kleine stapjes kun je dan al snel heel veel bereiken.”

NTT BW start 31-5 TM 14-6 Commvault BW 30-05 tm 07-06-2023
NTT BN start 31-5 TM 14-5

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!