Redactie - 09 juli 2014

Edlin levert ZyXEL netwerk aan Michel Oprey & Beisterveld Natuursteen


Bedrijven hebben steeds vaker behoefte aan wifi-netwerken. Dit wordt in de hand gewerkt door de Bring Your Own Device (BYOD) trend. Medewerkers en bezoekers brengen hun eigen mobiele apparaten mee en willen daarmee op het draadloze netwerk van de organisatie. Het beheer en de beveiliging van zo’n netwerk is vaak lastig. Eduard Papen, oprichter en algemeen directeur van Edlin, een reseller gespecialiseerd in hardware en software voor het mkb: ‘We krijgen met name vanuit het mkb veel vraag naar draadloze netwerkoplossingen.’


Edlin levert onder meer netwerken en servers, telecom, ip-camerabewaking en beveiliging van merken als Acer, Axis en HP. De reseller verkoopt en installeert ook de netwerkproducten van ZyXEL - leverancier van oplossingen voor breedbandtoegang - en maakt veel gebruik van ZyXEL’s expertise via de helpdesk in Nederland. Papen: ‘Voor wat betreft het bijbehorende end-to-end netwerkportfolio focussen we ons nu helemaal op ZyXEL. Want via ZyXEL hebben we de kennis en expertise in huis op het gebied van routing en draadloze netwerken om onze klanten met die behoefte goed te kunnen bedienen.’ Papen is zeer tevreden over de samenwerking en wil die verder uitbreiden. Hij legt aan de hand van zijn klant, Michel Oprey & Beisterveld Natuursteen – klant sinds 2002 - uit waarom hij zo tevreden is.

NXC2500 WLAN Controller
Een van de ZyXEL-producten die Edlin verkoopt en aan Michel Oprey & Beisterveld Natuursteen heeft aangeraden is de nieuwe NXC2500 WLAN Controller, een centrale beheeroplossing voor draadloze access points. De ZyXEL NXC2500 WLAN Controller is een ideale draadloze oplossing voor het mkb. De WLAN controller is schaalbaar en ondersteunt tot wel 24 toegangspunten. ZyXEL zorgt voor een complete end-to-end wireless oplossing die bestaat uit de NXC2500 WLAN Controller en ZyXEL’s WLAN Optimizer PC Application. Het product onderscheidt zich van andere producten door het gemak waarmee draadloze netwerken volledig te beheren en monitoren zijn. Houtje-touwtjeconstructies zijn niet meer nodig, want aan de NXC2500 kunnen meerdere access points worden gekoppeld, zodat meer draadloze apparatuur, waaronder mobile devices, op één netwerk past. Dit levert een integrale WLAN-controle op, het kastje controleert het complete Wireless LAN. De controller en Access Points hebben sensors die data-informatie over de staat en prestaties van het netwerk aan de WLAN Optimizer doorgeven. Papen: ‘We kregen net een mailtje van ZyXEL waar de NXC2500 in werd aangekondigd. We hebben toen direct met ZyXEL gebeld om te vragen of dit iets voor Michel Oprey & Beisterveld Natuursteen zou kunnen zijn. Vervolgens hebben we samen met ZyXEL een voorstel voor hen uitgewerkt.’

 

Drietal uitdagingen
In het voorstel moest tegemoet worden gekomen aan een drietal uitdagingen waar Michel Oprey & Beisterveld Natuursteen, een van de grootste natuursteenleveranciers in Europa, mee geconfronteerd werd. Ten eerste had de groothandel behoefte aan een draadloos netwerk voor bezoekers van zijn showroom, zodat zij bij binnenkomst direct op het internet en bij hun eigen mail kunnen. Op het bedrijfsterrein van Michel Oprey & Beisterveld Natuursteen staan twee gebouwen; de showroom en het kantoorgebouw. Papen: ‘De tweede uitdaging was dat onze klant ook wilde dat medewerkers die van de showroom naar het kantoorgebouw lopen bereikbaar kunnen blijven.’ De natuursteenleverancier wilde dus zijn omgeving eenvoudig draadloos toegankelijk maken voor werknemers en bezoekers. Daarnaast nemen medewerkers hun smartphones, tablets en notebooks mee volgen het BYOD-principe. Dat neemt toe, want medewerkers nemen per persoon steeds meer devices mee naar kantoor. Om optimaal gebruik te kunnen maken van deze apparaten is internettoegang via een wifi-netwerk met de hoogste beschikbaarheid noodzakelijk. Michel Oprey & Beisterveld Natuursteen had daardoor wireless controller-technologie nodig als ondersteuning voor smartphones en BYOD. De NXC2500 is hiervoor ideaal.

Voordelen medewekers en bezoekers
Voor deze draadloze netwerk uitdagingen biedt ZyXEL een compleet end-to-end netwerkportfolio. Dit ZyXEL portfolio bestaat uit managed, unmanaged en smart switches, wlan-controllers, access points en unified threat management (UTM) appliances die zorgen voor een veilig netwerk. Papen: ‘Bij Oprey & Beisterveld Natuursteen komt alles nu uit op de NXC2500 via de 16 access points die we hebben geïnstalleerd. Het betreft een duonetwerk van 5 GHz, waar dagelijks dertig tot honderd apparaten op worden aangemeld.’ De X aantal bezoekers die Oprey & Besterveld Natuursteen wekelijks in zijn showroom ontvangt, kunnen net als de medewerkers op het draadloze netwerk en ongelimiteerd internetten en mailen. Het bezoekersnetwerk is wel gescheiden van het netwerk voor de medewerkers. Papen: ‘Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de bezoekers op het interne netwerk van de natuursteengroothandel komen, dit moest worden gescheiden. Hiervoor is dus een aparte WLAN voor bezoekers en een intern WLAN voor medewerkers geïnstalleerd.’ Loopt een medewerker van de achterkant van het ene pand naar voorkant van het andere pand dan kan hij via roaming zonder onderbrekingen connected blijven, doordat de access points in elkaar overlopen. Papen: ‘We hebben een situatie gecreëerd met volledige roaming van het WLAN op het gehele bedrijfsterrein.’ Ook het probleem van IP-adressen die opraakten werd met de NXC2500 opgelost. Zo zijn door een investering van enkele duizenden euro’s in een keer meerdere problemen bij het beheer van mobiele netwerken opgelost.

Voordelen reseller Edlin

Met de NXC2500 heeft Edlin een veilige WLAN Controller oplossing geleverd die eenvoudig te installeren is. Met de WLAN Optimizer heeft Edlin een optimaal draadloos netwerk ingericht, met de beste dekkingsgraad, densiteit en hoge performance. Daarnaast is het draadloze netwerk makkelijker te beheren vanuit één centrale beheeromgeving. Bij een verandering in het draadloze netwerk hoeven de access points niet apart aangesproken, ingesteld en gereset te worden. Papen: ‘Dat geeft een hoop minder gedoe. Naast het beheervoordeel hebben we gekozen voor de NXC2500 voor Michel Oprey & Beisterveld Natuursteen omdat hij veel functionaliteiten ondersteunt, zoals AD, LDAP en RADIUS en een hoge kwaliteit heeft. We kunnen van de 16 access points die we nu gebruiken voor Oprey & Beisterveld Natuursteen naar 24 access points.’ Daarnaast kan Edlin gelijk ingrijpen en aanpassingen doorvoeren, bijvoorbeeld als er sprake is van Wi-Fi dead spots; er is dan geen bereik.

Goede service

Papen looft ZyXEL om zijn full service en zijn proactieve houding: ‘ZyXEL heeft ons van het begin tot het eind goed ondersteund en met ons meegedacht. We hadden afgesproken dat we altijd op ze terug kunnen vallen. De NXC2500 is immers een nieuw product dat net op de markt is en we hadden hier nog geen training voor gehad. Je weet dus niet precies wat je kunt verwachten.’ Bij de inrichting werden kosten noch moeite gespaard; ZyXEL heeft de hele omgeving nagebouwd om verschillende tests uit te voeren, voordat ze alles bij de klant gingen uitrollen. Papen: ‘Gaandeweg het proces kom je dan wel het een en ander tegen en worden er bepaalde configuraties gedaan. We hebben een goede wisselwerking, waardoor we het netwerk goed hardwarematig konden opbouwen en waardoor we nu al op het punt zijn dat we een werkende situatie hebben gecreëerd bij Michel Oprey & Beisterveld Natuursteen. Ook met de aftersales maken we dat wel eens anders mee; er zijn weinig leveranciers die in hun aftersales zo goed en snel ondersteuning geven. En zelfs wat betreft de trainingen denken ze met ons mee. We mogen ook trainingen volgen in België of Duitsland, zodat we minder reistijd kwijt zijn.’

Vertrouwen

De natuursteenhandelaar heeft nog een vestiging in Vianen. Papen sluit niet uit dat ook daar ZyXEL- apparatuur, zoals routers en een NXC2500, geplaatst zal worden in verband met de beheersbaarheid. ‘Wij zijn gevestigd in Limburg en doen zaken met koffie en vlaai, ofwel het vertrouwen vinden wij belangrijk. Wat dat betreft zit het wel goed met ZyXEL, nu we gezien hebben hoe ze dit nieuwe project hebben aangepakt.’ Papen besluit: ‘De volgende klant die ook zoiets wil, zullen we weer hetzelfde adviseren.’ En dat heeft gevolgen, want hoewel Papen niet verwacht dat zijn bedrijf de komende drie jaar aanzienlijk zal groeien, verwacht hij wel dat hij 25 tot 50 procent meer wireless switches en andere netwerkproducten van ZyXEL in gebruik zal nemen. Het ZyXEL netwerkportfolio is geschikt voor een brede groep van klanten, zoals de maakindustrie, educatie, de overheid en het mkb.  

 

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!