Witold Kepinski - 23 mei 2023

IBM zet vaart achter 100.000-Qubit Quantum-Centric Supercomputer

Op de G7-top in Japan kondigde IBM een 10-jariginitiatief van 100 miljoen dollar aan met de Universiteit van Tokio en de Universiteit van Chicago om een ​​kwantum- centric supercomputer aangedreven door 100.000 qubits.

Quantumcentrische supercomputing is volgens IBM een geheel nieuw, en vanaf nu niet gerealiseerd, tijdperk van high-performance computing. Een systeem van 100.000 qubit zou als basis dienen om enkele van 's werelds meest urgente problemen aan te pakken die zelfs de meest geavanceerde supercomputers van vandaag misschien nooit zullen kunnen oplossen, aldus IBM.

Zo'n krachtig kwantumsysteem zou bijvoorbeeld geheel nieuwe inzichten in chemische reacties en de dynamiek van moleculaire processen kunnen ontsluiten. Dit zou op zijn beurt onderzoekers in staat kunnen stellen klimaatverandering te bestuderen door betere methoden te modelleren om koolstof vast te leggen; ontdek materialen om batterijen te bouwen voor elektrische voertuigen en energienetwerken met als doel schoner en duurzamer te zijn; en ontdek effectievere en energiezuinigere meststoffen.

Om dit krachtige nieuwe paradigma in te luiden, wordt een wereldwijde samenwerking en activering van talent en middelen in verschillende sectoren en onderzoeksinstellingen geïnitieerd. Door samen te werken met de University of Chicago , de University of Tokyo en het bredere wereldwijde ecosysteem van IBM, zal IBM de komende tien jaar werken aan het verbeteren van de onderliggende technologieën voor dit systeem, en aan het ontwerpen en bouwen van de benodigde componenten op schaal.

Lees meer op de IBM website.

Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Schneider Electric BN start week 27 tm week 29

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!