Redactie - 03 februari 2024

Russische korvet Ivanovets tot zinken gebracht door Oekraïense drone boten

In de nacht van 31 januari op 1 februari 2024 heeft een speciale eenheid van de Oekraïense inlichtingendienst met drone boten een Russische korvet vernietigd in het Donuzlav meer bij schiereiland de Krim, dat bezet is door Rusland.

Volgens het Hoofddirectoraat Inlichtingen van het Ministerie van Defensie van Oekraïne werd de Ivanovets, een Tarantul -klasse korvet van Russische Zwarte Zeevloot, tot zinken gebracht na een reeks aanvallen meer onbemande drone boten die aangestuurd werden via satelliet communicatie. Oekraïne zou bij de aanval maximaal zes zeedrones heeft gebruikt, die elk naar verluidt 300 kilogram aan explosieven vervoeren.

De bemanning van de Ivanovets openden het vuur op de Oekraïense droneboten maar misten. Naar verluidt werd het munitiedepot van het schip getroffen waarna het gevaarte van 490 ton zonk. Het schip had een geschatte waarde van 60 tot 70 miljoen dollar.

Dit is een belangrijke overwinning voor Oekraïne, die toont dat de speciale eenheden van het land in staat zijn om Russische schepen op afstand te treffen, zelfs in gebieden die door Rusland bezet zijn.

De vernietiging van de Ivanovets is een zware klap voor de Russische Zwarte Zeevloot en zal de Russische capaciteiten in de regio beperken.

De Oekraïense inlichtingendienst belooft verdere operaties tegen Russische troepen in Oekraïne. De bevrijding van de Krim is een van de topprioriteiten van de Oekraïense regering.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!