Redactie - 04 maart 2024

Vertiv belicht vier belangrijke datacentertrends voor 2024

Vertiv ziet vier belangrijke trends die de IT-industrie gaan beïnvloeden. Ronald van Veen, Technical Solutions Architect EMEA bij Vertiv, bespreekt tijdens vier trends in een video-interview met Witold Kepinski, Director Content van Dutch IT Channel en Dutch IT Leaders, tijdens het Kickstart Europe 2024 event in RAI Amsterdam.

Van Veen ziet ten eerste stijgende vraag naar AI-toepassingen organisaties onder druk zetten om hun bedrijfsvoering ingrijpend te veranderen. Verouderde datacenters zijn onvoldoende geschikt om de rekendichtheid te bieden waar AI om vraagt en het ontbreekt veel organisaties aan de infrastructuur die nodig is om gebruik te maken van vloeistofkoeling. Daarom zullen steeds meer organisaties kiezen voor ‘nieuwbouw’ met bijvoorbeeld prefab modulaire oplossingen die een korte implementatietijd hebben of met grootschalige retrofits die hun stroom- en koelingsinfrastructuur fundamenteel veranderen.

Alternatieven voor energieopslag

Ten tweede zijn datacenters op zoek naar alternatieven voor energieopslag, aldus Van Veen. Nieuwe technologieën en benaderingen voor de opslag van energie hebben in de praktijk bewezen dat ze op slimme wijze met het elektriciteitsnet kunnen integreren. Ze helpen bedrijven met datacenters om een belangrijke doelstelling te realiseren, namelijk zo min mogelijk gebruik maken van generatoren die veelal op diesel draaien. Battery energy storage systems (BESS) bieden een langere runtime door de belasting naar behoefte en voor een langere duur te verschuiven. Daarnaast bieden deze systemen de optie van naadloze integratie met alternatieve energiebronnen, zoals zonne-energie en brandstofcellen. Dit draagt bij aan een minimale inzet van generatoren en verkleint de nadelige invloed daarvan op het milieu

Een derde trend is de toenemende prioriteit die bedrijven geven aan flexibiliteit. Cloud- en colocation providers zetten actief in op nieuwe implementaties om in de toenemende vraag te kunnen voorzien. Organisaties met datacenters zijn eerder geneigd meer variatie aan te brengen in hun investeringen en implementatiestrategieën. AI speelt hierbij een rol, omdat organisaties worstelen met de vraag hoe ze de technologie het beste kunnen inschakelen en toepassen, en tegelijkertijd hun duurzaamheidsdoelstellingen kunnen behalen.

Gegevensbescherming in de cloud

Tot slot is een vierde trend de beveiliging als struikelblok in de race naar de cloud. De massale overstap naar de cloud vertoont dus geen tekenen van afzwakking maar zet cloudproviders onder druk om snel de capaciteit op te voeren om ondersteuning te bieden voor AI- en high performance computing (HPC)-toepassingen. Daarnaast zullen zij een beroep blijven doen op colocation partners in alle delen van de wereld om deze capaciteitsuitbreiding mogelijk te maken. De wet- en regelgeving voor gegevensbescherming in verschillende landen en regio’s kunnen bedrijven voor complexe uitdagingen op beveiligingsgebied stellen voordat de inspanningen voor standaardisering op dit gebied hun vruchten afwerpen.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!