Martijn Kregting - 03 mei 2024

Arjen de Graaf, CIO DNB: ‘Digitalisering is vooral een culturele verandering’

Meer dan honderd CIO’s en andere IT beslissers bezochten op 23 april de Future of Business Technology middag van Dutch IT Media in De Loods in Rijswijk. Het hoofdonderwerp was data en AI, maar er kwamen nog veel meer onderwerpen aan bod. Martijn Kregting, hoofdredacteur van Dutch IT Leaders sprak op dit evenement onder meer met Arjen de Graaf, CIO van De Nederlandsche Bank (DNB) en spreker tijdens het evenement.

De Graaf benadrukte tijdens zijn presentatie dat DNB digitalisering vooral benadert als een culturele verandering, en positioneert DNB op IT-gebied als een smart follower. “We kijken wat we al aan kunnen. Dan moet het echt voordelen opleveren, willen we er op in zetten. Als een pilot dan goed gaat, hebben we al goed nagedacht over de vervolgstappen.”

Ambities en uitdagingen

Tijdens een gevuld middagprogramma in De Loods in Rijswijk, gaven behalve De Graaf) ook Jet de Ranitz (bestuursvoorzitter SURF), Hessel Dikkers (CIO NS) en Lennert L’Amie (CIO Schiphol Group) een kijkje in de ambities en uitdagingen van hun organisaties – of de ecosystemen die zij faciliteren - in een snel digitaliserende wereld. Daarnaast gingen Lieke Hamers (CFO Dell), Hawre Rahimi (voormalig Tweede-Kamerlid VVD) en L'Amie tijdens de paneldiscussie in op zaken zoals de rol van IT-vendors en de overheid als het gaat om innovatie middels onder meer (gen) AI.

De komende week illustreren we met video-interviews de boodschappen die de sprekers en leden van de paneldiscussie op 23 april hebben willen overbrengen, de ambities en ervaringen die zij vanuit hun organisaties gedeeld hebben, met als belangrijkste gemene delers: IT moet het gewoon doen; digitalisering is meer een culturele dan een technologische kwestie; een IT-leverancier die een CIO zegt hoe hij moet innoveren krijgt snel de deur gewezen; de overheid zet stappen op gebieden als AI-regulering maar dient ze in ook in de praktijk te brengen; en een kritische houding betekent niet dat het moeilijk zaken doen is met een organisatie zoals SURF, maar gewoon duidelijkheid schept.

Vertiv BW 27-05-2024 tm 10-06-2024 Darktrace BW 28-05 tm 18-06-2024
V3 | Axians BN 27-05-2024 tm 10-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!