Redactie - 14 september 2012

Hoge hakken en ICT: een goede combinatie?


Ik zeg: ja! Zeker nu de behoeften in middelen en toepassingen naar een ander plateau (om maar in schoenentermen te blijven) verschuift. Bij iedere uitdaging gaat het om het vinden van de best passende oplossing voor de korte en lange termijn. De onderliggende techniek - de bits & bytes - is geen punt van discussie meer. Zoals Neelie Kroes zei ‘het gaat om creativiteit en inlevingsvermogen’.

Voor vrouwen die nog twijfelen over ICT, let op! Hierbij een aantal metaforen dat direct tot de verbeelding leidt. We kennen allemaal Carrie Bradshaw/Sarah Jessica Parker, de hakkenkoningin, met een fabuleuze collectie aan schoenen in haar walk-in closet (= serverruimte). Haar schoenenkast (= rack space) is gevuld met schoenen (= disken) die nauwkeurig, op kleur gesorteerd naar type (= tiering ‘het werken in lagen’) staan. Elk type heeft een eigen toepassing: pumps (tier 1), hoge sandaaltjes (tier 3), flip flops (tier 5), sneakers (tier 4) en de laarzen (tier 2) niet te vergeten. De tier 1 pumps gebruik je alleen voor heel speciale gelegenheden en zijn kostbaarder dan tier 5. De tier 5 disken zijn dan in de regel ook minder kostbaar dan de disken in tier 1. Tier 3 wordt niet vaak gebruikt en zijn ‘event driven’, if you know what I mean.

Het aantal schoenen is een even getal, je hebt altijd een paar schoenen (= redundantie). Met tien paar schoenen verdeeld over twee planken (= shelves) kun je het veroorloven om twee paar schoenen te laten sneuvelen (= diskuitval). Echter, deze zul je wel moeten vervangen. Je hebt deze immers ooit nodig gehad anders had je ze niet gekocht, toch? 

En ja heren, natuurlijk hebben we meerdere zwarte pumps (= back-up). Om de outfit (=infrastructuur) voor een geslaagd project compleet te maken, nemen we het volgende: het perfecte zwarte jurkje (= de applicatie), de bijpassende lingerie (=memorie of software), de sieraden (= virtuele servers), allemaal zorgvuldig met je eigen personal shopper (=consultant) uitgezocht. En dan, om het pakket af te maken, voeg je een flinke dosis zelfvertrouwen (= CPU) toe en viola… een geslaagd project.

Naar verloop van tijd maak je de keuze, wat bewaar je en wat niet? Versleten schoenen waar een schoenmaker nachtmerries van krijgt, gooi je weg (= end of life). Je Christian Louboutin’s ter waarde van een kleine $ 1.700,00 (= prijs van 2 disken) en met waardevolle herinneringen gooi je niet weg (= archivering).

Verschil
Daar waar het in een privésituatie om emotioneel bewaren gaat, gaat het bij zakelijke dienstverlening meer om wettelijke bewaarplicht. Voor onze klanten voeren we daarom steeds vaker een dataclassificatie onderzoek uit. Dataclassificatie richt zich op het in kaart brengen van de waarde van de aanwezige data met als doel prioriteiten te kunnen stellen voor de beschikbaarheid, continuïteit en snelheid van de data om een optimale balans tussen kwaliteit en kosten te realiseren.

i³ groep kijkt niet alleen naar de techniek maar ook naar de (emotionele) impact van een organisatie. Het voordeel van dataclassificatie is voor de meeste organisaties een kostenreductie. De datagroei wordt niet geremd, wel de continu stijgende kosten. Organisaties kunnen op basis van een gedegen analyse een strategie uitzetten en de gewenste keuzes maken en mogelijk van een (private) clouddienst gebruik maken.

Bij een private cloud blijven de data vaak in een eigen serverruimte  (= walk-in closet) en zijn dedicated voor de organisatie beschikbaar. Het beheer en onderhoud wordt echter uitgevoerd door een gespecialiseerde organisatie, bijvoorbeeld i³ groep.

Of het advies naar aanleiding van een dataclassificatie onderzoek nu wel of niet tot een transitie naar een cloudoplossing (= online shopping mall) leidt, gekoppeld aan pay-per-use betalingsgemak (= creditcard), uiteindelijk gaat het om het verkrijgen van flexibiliteit, besparen van kosten en adequate support.

Tot slot dames, de techniek en de terminologie kun je jezelf aanleren. Klantgerichtheid, eerlijkheid en doorzettingsvermogen heb je in je. IBM was een van eerste masculiene ICT-organisaties die in de jaren 30 het aannamebeleid veranderde en plaats maakte voor feminiteit. Bedrijven als HP, Cisco en Accenture volgden deze trend. Kortom, hoge hakken en ICT is al jaren een prima combinatie!

Because we CARE.

Arti Nokhai, account manager services i3 groep

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!