Redactie - 02 februari 2019

Security Essen, een must voor de IT-reseller

Security Essen, een must voor de IT-reseller image

Camerabeveiliging wordt steeds meer onderdeel van een bedrijfsnetwerk. De vraag om advies en installatie komt dus ook bij de IT-reseller te liggen. Een mooie kans om je eindklant nog meer te binden. Maar waar begin je eigenlijk als je nog nooit een camera in je handen hebt gehad? Je kunt hiervoor natuurlijk je vertrouwde leverancier benaderen. Een andere manier is de Security Essen vakbeurs bezoeken! Ik deed dat samen met een aantal klanten. Hieronder lees je over mijn drie belangrijkste bevindingen.

Je ziet in eerste instantie al snel door de bomen het bos niet meer. Er zijn diverse lokale Duitse aanbieders van vrij specifieke oplossingen. En uiteraard zijn de diverse Aziatische OEM/ODM fabrikanten van hardware niet te missen. Gelukkig zijn er nog de internationale A-brands met hun stands, waar de laatste technologieën te vinden zijn. Wat laten zij dan zien? In mijn ogen zijn er drie belangrijke thema’s:

1. Cyber security

Dit jaar hebben digitale inbrekers al bij ruim de helft van de kleine bedrijven (53 procent) geprobeerd om geld of gegevens te stelen, blijkt uit onderzoek van Alert Online. Ook de IP-camera die in steeds grotere getalen aanwezig zijn in een netwerk zijn doelwit. Maar lang niet elke fabrikant toonde specifieke oplossingen of concepten rondom cyber security. Dit was wel het geval bij Mobotix. Met het zogenaamde Cactus-concept hebben zijn een uitstekend antwoord op de vragen vanuit resellers en eindklanten rondom het thema cyber security. De camera’s van Mobotix zijn dan ook niet (of in elk geval voor 99,99% zeker niet) te hacken.

2. Deep learning

Camera’s worden in steeds hogere mate intelligent. Met als grote voordeel dat detectie betrouwbaarder wordt. Maar camera’s worden ook meer dan ooit sensoren die ingezet kunnen worden voor IoT/AI toepassingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan loyalty toepassingen in retail met behulp van gezichtsherkenning. Of juist het verbeteren van de in-store marketing aan de hand van intelligente heatmaps. Dwalende personen in de zorg worden sneller opgemerkt, maar deep learning zorgt ook voor efficiëntere verkeersituaties. Kortom, de toepassingsgebieden voor een camera worden breder en breder. De slimme algoritmes vinden nu zelfs hun weg naar de minder high-end modellen. Er komt dus ook een toegankelijke techniek voor minder kritische situaties waar wel een hoge betrouwbaarheid gewenst is.

3. Partnerships

Weliswaar geen technologie of nieuwe innovatie. Maar duidelijk zichtbaar op de diverse stands. Grote fabrikanten als Hikvision of Mobotix zoeken het in technologie partnerships met complementaire leveranciers. Ideaal voor een IT-reseller of system integrator. Kies je namelijk in de beginfase van een offertetraject voor leveranciers die goed met elkaar “praten”, dan kan dat veel ellende in de toekomst voorkomen. Daarnaast scheelt het veel tijd die je dan kan gebruiken voor de kwaliteit van de oplossing, in plaats van mankementen oplossen. Heb je zelf een specifieke oplossing die geïntegreerd moet worden? Geen nood! De fabrikanten zijn dan wel vaak mondiaal actief. Firmwares, API’s of SDK’s staan veelal open voor integrators, zodat een naadloze integratie geen probleem hoeft te zijn.
Over partnerships gesproken. Een uitje met klanten naar een beurs in Duitsland kan maar op één passende manier afgesloten worden. Op een zonovergoten terras werden de banden nog maar eens extra aangehaald en bespraken we de hoogtepunten van de beurs zoals:
Met behulp van slimme camera’s zorgt inventory management voor verdere beperking van nee-verkoop. De camera detecteert een leeg schap en zorgt dat een besteladvies gegenereerd wordt;

  • Dwaal- en valdetectie van personen is in een vergrijzende samenleving een ideaal hulpmiddel om snel te handelen bij een incident. Zodat op deze manier kosten, maar belangrijker nog: levens bespaard kunnen worden
  • Bij de keuze voor het tonen van de camerabeelden op een display zijn er verrassend veel overwegingen te maken. Een hogere investering (daarmee meer features op de monitor) kan voor een lagere TCO zorgen. Denk hierbij aan minder apparatuur of juist lagere kosten voor het onderhoud en support
  • De surveillance markt gaat veel breder dan camerabeveiliging. De diverse marktleiders bieden ook een steeds completer portfolio aan intercom en toegangscontrole systemen. Deze producten kunnen in het ecosysteem opgenomen worden waar ook de camera’s van een gebouw in zitten. En vaak met dezelfde VMS (managementsoftware) beheerd worden.

Denk je dat deze beurs ook interessant is voor jou? Of heb je nog vragen op het gebied van surveillance? Laat het me weten via thijs.van.keulen@copaco.com of bel 040 2 306 290

Benieuwd waarom de video surveillance branche zo interessant is voor de IT-reseller? Download dan nu ons gratis whitepaper. Wilt u nog meer informatie? Ga dan naar de smart surveillance pagina waar u alle informatie over dit onderwerp terug vindt. 

Door: Thijs van Keulen, Product Manager bij Copaco Nederland

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!