Redactie - 06 september 2022

AIOps: hoe AI en ML de netwerkervaring optimaliseren

AIOps: hoe AI en ML de netwerkervaring optimaliseren image

Artificial Intelligence (AI) is één van de gebieden binnen de IT waar de afgelopen jaren enorme vooruitgang is geboekt en die veel aandacht trekt. AI zorgt al jaren voor meetbare resultaten door het brengen van inzicht in de gebruikerservaring en door proactieve ondersteuning te bieden in de vorm van zelfsturende netwerkoptimalisaties. Nu AI en machine learning (ML) steeds gangbaarder en breed ingezet worden, begint een nieuw concept de aandacht te trekken van bedrijven en leveranciers: artificial intelligence for IT operations, ofwel AIOps.

AIOps combineert big data en machine learning voor het automatiseren, beheren en optimaliseren van bedrijfsprocessen en IT-activiteiten. Een van de belangrijkste doelen van AIOps is het reduceren van de mean time to resolution (MTTR), oftewel de gemiddelde tijd die nodig is om storingen en problemen te verhelpen. De technologie helpt met het achterhalen van de werkelijke oorzaak van problemen, beveelt mogelijke oplossingen aan en automatiseert operationele taken.

Effectieve ondersteuning voor digitalisering

Vandaag de dag is het bieden van een netwerk dat simpelweg werkt niet meer voldoende voor het realiseren van een optimale gebruikerservaring. Het is van cruciaal belang gebruik te maken van verschillende soorten data, inzichten en analysemogelijkheden, die niet enkel gerelateerd zijn aan het bieden van connectiviteit met het netwerk maar die gericht zijn op de ervaring die de gebruiker heeft bij het gebruiken van een service of applicatie. Zonder deze informatie is het onmogelijk om problemen op tijd te signaleren en hier een oplossing voor te vinden. Om gebruikers continue een optimale ervaring te bieden, is het belangrijk te beschikken over tools en platforms die gebruikmaken van AI-mechanismen en ML-algoritmes. Door de inzet van deze technologieën kan de oorzaak van gedetecteerde problemen automatisch worden achterhaald en kan er een oplossing worden gevonden via een geautomatiseerd traject. Hierdoor hebben gebruikers altijd een optimale ervaring.

Door kwalitatief hoogwaardige data te verzamelen en gebruik te maken van ML-algoritmes kan een AIOps-platform het netwerk ten alle tijden bewaken. Het kan daarnaast data over het netwerk en gebruikers analyseren op indicatoren voor de kwaliteit en prestaties van netwerkservices en het netwerkapparaat. Deze inzichten worden vervolgens gepresenteerd aan netwerkbeheerders. Die kunnen hierdoor direct zien of er sprake is van onregelmatigheden en die verhelpen voordat netwerkgebruikers er iets van merken.

AIOps in dienst van de gebruiker stellen

AIOps is een term die door Gartner in het leven is geroepen. Hij verwijst naar technologische platforms en processen die IT-afdelingen in staat stellen om een beroep te doen op AI om snellere en betere beslissingen te nemen en sneller te reageren op netwerkincidenten en problemen met systemen.

AIOps verzamelt enorme hoeveelheden aan telemetrie- en loggegevens die binnen de IT-infrastructuur van een organisatie besloten liggen en plaatst die in een real-time of vrijwel real-time context. De technologie combineert deze gegevens met relevante historische informatie om netwerkbeheerders bruikbare inzichten te geven. Je zou AIOps kunnen zien als een netwerkassistent die op basis van diepgaande kennis van de IT- en netwerkomgeving real-time analyses kan uitvoeren en vervolgstappen kan aanbevelen.

AIOps verbetert hiermee de efficiëntie en prestaties van applicaties en netwerkservices. Organisaties die deze technologie inzetten voor het automatiseren van hun netwerkinfrastructuur en operationele workflows profiteren van verbeterde beveiliging, snellere responstijden bij storingen en besparing op de inkoop van infrastructuurcomponenten. Organisaties die nog maar net zijn begonnen met AIOps zien dit als een investering in mogelijkheden voor het analyseren van de netwerkprestaties en de samenhang tussen netwerkgebeurtenissen, en het detecteren van onregelmatigheden. Daarmee kunnen ze gebeurtenissen voorspellen die in de toekomst van invloed kunnen zijn op het netwerk.

AIOps: de sleutel tot optimaal presterende netwerken

Optimale connectiviteit en de netwerkprestaties zijn tegenwoordig van levensbelang. Een efficiënte manier om die te waarborgen is het vereenvoudigen van het netwerkbeheer en het terugdringen van problemen rond de netwerktoegang en -prestaties. Met een AIOPs-platform kan je een ‘simpel’ SD-WAN transformeren tot een door AI aangestuurd WAN dat de gebruikservaring vooropstelt. Door gebruik te maken van AI en machine learning wordt er een einde gemaakt aan de netwerkcomplexiteit en kunnen vaak terugkerende taken worden geautomatiseerd. Dit is dé manier om voor optimale netwerkervaringen te zorgen voor eindgebruikers en een ingrijpende verbetering te realiseren van de manier waarop mensen verbindingen maken, werken en leven.

Door: Steven Blees (foto), Enterprise Sales Director Benelux bij Juniper Networks

Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Netgear banner liggend start week 14

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!