My guess? Jouw EBITDA-score is nowhere near enough
Alles, maar dan ook álles, in MSP-land draait tegenwoordig om (het verhogen van) je EBITDA. Maar pak ‘m beet tien jaar geleden had niemand nog nooit van deze term gehoord – laat staan dat ze wisten wat ze ermee moesten. Vanwaar dan ineens deze enorme boost in populariteit? Dat hebben we te danken aan de stortvloed van overnames die in gang is gezet door de private equity-sector. Want de enige factor waar zij naar kijken tijdens het in- en verkopen van bedrijven? Juist ja – je EBITDA. Daarom leg ik je vandaag voor eens en voor altijd uit hoe je nou weet of je goed scoort en if not, hoe je daar wat aan verandert.

Private equity-cowboys
Het zijn slimme jongens hoor, die private equity-cowboys. Want wat ze
doen is ‘t volgende: ze kopen een MSP voor zo’n zeven keer de EBITDA.
"Lekker verdiend, mooi winst gemaakt”, denk jij dan. Maar vervolgens
verkopen ze de boel voor tien keer de EBITDA.
En ze spelen het spelletje slim. Het eerste gesprek is altijd vriendelijk: “Wat een mooi bedrijf heb je opgebouwd.” Maar schijn bedriegt en voor je ‘t weet zitten er spreadsheet-artiesten aan tafel die de hele boel proberen te discounten om de prijs te drukken. En dan, op dát moment, moet jij voorbereid zijn.
Spek op de botten
Ten eerste moet je dus weten wat je bedrijf waard is. Maar je wil natuurlijk ook een lekkere winst kunnen pakken, mocht het zo ver komen met die PE-jongens. En... daar gaat ‘t nog te vaak mis, in mijn ogen. MSP’s in de Benelux scoren namelijk helemaal niet zo geweldig wanneer het aankomt op je EBITDA.
Ik zie nog vaak bedrijven met een score tussen de 1-5%. Klinkt laag? Dat is het ook. Even ter vergelijking: de beste MSP’s wereldwijd zitten tussen de 20-25%. Dán heb je pas spek op de botten. En geloof me – dat heb je nodig. Want zit jouw EBITDA onder de 10%? Dan kan één lopende klant je al de das omdoen. Een buffer? Winst? Groei en innovatie? Daar kun je in zo’n geval wel naar fluiten.
Slimmer, niet harder
De kans is dus groot dat je aan de bak moet om die score eens flink omhoog te krikken. Hoe? Geen zorgen – je hoeft er niet harder voor te werken. Sterker nog: dat werkt vaak averechts. Want hoe hárder je te werk gaat, hoe sneller je eigen bedrijf erbij inschiet. Innovatie en groei komen tot stilstand en tja, daarmee keldert direct je EBITDA.
In plaats daarvan, moet je slimmer aan ‘t werk. Dus die 27 tools de je hebt draaien in je tech stack? Kijk daar nou n’s kritisch naar. Heb je die echt allemaal nodig? Kan dat niet een stuk makkelijker? Het antwoord op die laatste vraag is altijd: ja. Consolideer die hap. Zorg dat je zo veel mogelijk vanuit één dashboard werkt. Zorg dat alles naadloos met elkaar integreert. Want pas op dat moment zet je echt stappen met je bedrijf.
Slimme sales
Eén manier om je EBITDA te boosten is dus door je tech stack een optater te geven. Maar dan ben je er nog niet. Je zult de boel namelijk ook moeten verkopen aan je klanten. En laten we wel wezen: IT’ers zijn fantastische adviseurs met bákken aan kennis. Maar sales? Daar hebben ze vaak geen kaas van gegeten.
Gelukkig hebben wij hier een oplossing op gevonden. Een tool waarmee je de actieve cybersecuritytools van je klanten met een spider graph op het NIST-framework plot. Klanten zien vervolgens in één oogopslag in welke categorieën ze goed scoren en waar ze nog risico lopen – en dus jouw hulp nodig hebben. Sales was nog nooit zo makkelijk!
Onafhankelijk (maar dan écht)
Makkelijker gezegd dan gedaan? Ook daar hebben we wat op gevonden. Per kwartaal helpen we bij Portland vijf MSP’ers om een uitvoerig EBITDA-traject te doorlopen. We starten bij een SLI-analyse. Met andere woorden: 24 rapportages met bedrijfscijfers, die ons precies vertellen waar de groeikansen liggen voor jouw business.
Vervolgens doorlopen we samen de stappen die ik net voor je uittekende. En kijk – wat nou zo mooi is aan dit EBITDA booster-programma, is dat je ‘t niet voor ons doet. Ik zit niet te wachten om jouw bedrijf te kopen, ik vind mijn eigen werk namelijk veel te leuk. En dus hebben wij nul belang bij het advies dat we geven. Echte, pure onafhankelijkheid. Dat kunnen niet veel partijen meer claimen vandaag de dag.
Wil je samen met ons aan jouw EBITDA werken? Neem dan even contact op, dan kijk ik of we een plekje voor je kunnen reserveren in het booster-programma.
Door: George van Brugge, oprichter en eigenaar van Portland