Witold Kepinski - 06 december 2021

Shell zet Blockchain in voor supply chain innovaties en energietransitie

Shell zet Blockchain in voor supply chain innovaties en energietransitie image

Shell is volop bezig met digitalisering om het bedrijf te verduurzamen. Shell zet hiervoor onder andere teams in die zich bezighouden met innovaties, zoals Data & AI, RPA en 3D-printing. Blockchain speelt hierin ook een belangrijke rol. “Blockchain maakt het mogelijk om data of waarden tussen partijen betrouwbaar uit te wisselen. Dat geeft onder andere beter inzicht bij klanten over hun groene energiegebruik”, zegt Sabine Brink (foto), Blockchain Lead bij Shell.

Sabine Brink leidt het Blockchain team van Shell dat nieuwe moderne tech-toepassingen gebruikt om de energietransitie te versnellen. “Denk hierbij aan innovaties die nodig zijn voor elektrische-, waterstof- of biosysteem- toepassingen die helpen de CO2 uitstoot te reduceren. Blockchain heeft inzicht in de onderlinge afhankelijkheid van alle verschillende bedrijfsonderdelen waaruit Shell momenteel bestaat.”

Processen

Brink heeft al sinds haar studie een passie voor Blockchain. Na haar studie mocht ze bij Shell als IT-specialist bij het Blockchain team aan de slag. Ze leidt daar nu het team dat Blockchain applicaties verder aan het uitrollen is: “Shell speelt in op de digitalisering en transformatie van operaties en bedrijfsprocessen in de energiesector. Blockchain is het stukje dat past in deze benadering op energietransactie en dat we toepassen om bepaalde industrieprocessen te vernieuwen. Ten eerste past Shell Blockchain technologie toe om onder andere supply chain-processen te digitaliseren, die zijn nu nog vaak sterk afhankelijk van documentatie en handmatige overdrachten. Dit leidt tot een efficiënter inkoopproces. Dat doe je samen met andere partners, onder andere door data te delen. Zo werkt Shell aan een digitale audit trail voor apparatuur, wederom met behulp van blockchain-technologie. Het doel is om de efficiëntie in het end-to-end-proces te vergroten, waar uiteindelijk alle partijen van profiteren. Shell wil dit proces verbeteren en optimaliseren door een digitale oplossing te introduceren die apparatuur door alle stappen van de inkoopcyclus volgt, van het moment van eerste ontwerp en fabricage tot inspectie en installatie.”

Transparantie

Ten tweede biedt Blockchain meer transparantie in de supply chain, vervolgt Brink: “Klanten kunnen verifiëren waar de groene energie die ze gebruiken vandaan komt. De energie sector is complex – veel spelers, ingewikkelde supply chains en er komen steeds meer distributed energiebronnen bij die worden aangesloten op het net. Blockchain kan helpen om transparantie te creëren tussen spelers. Het kan helpen om energie traceerbaar te maken? Hoe weet ik zeker dat de energie die ik koop ook daadwerkelijk groen is, of dat waterstof op een duurzame manier is geproduceerd ? Met blockchain heb je de mogelijkheid digitale verificatie te voegen door middel van een digitaal energie certificaat.”

Digitaal paspoort

Het op Blockchain gebaseerde, gedecentraliseerde digitale paspoort creëert volgens Brink een uniek digitaal ID voor een apparaat en registreert alle digitaal geverifieerde statuswijzigingen. Dit ID vormt vervolgens de enige (digitale) gegevensbron gedurende de hele levenscyclus van het apparaat. Blockchain-technologie maakt gesegmenteerde toegang tot relevante data mogelijk voor alle partijen die betrokken zijn bij het inkoopcyclus, zonder elkaars data in gevaar te brengen. “Met het digitale paspoort kunnen alle partijen kerngegevens, goedkeuringen en certificeringen voor apparatuur decentraal en digitaal vastleggen. Shell heeft onlangs een succesvol proefproject voor een digitaal paspoort voltooid in samenwerking met partners Worley, Flowserve, Bureau Veritas, Ventil en Kryha, waarbij de levensvatbaarheid van het veilig delen van gegevens in een typische toeleveringsketen van projecten is aangetoond.”

Vertrouwen

Brink verwacht veel van Blockchain de komende jaren. “Digitalisering helpt de energie-industrie om een reeks uitdagingen aan te gaan. Met het potentieel om vertrouwen verder op te bouwen, nieuwe verbindingen tot stand te brengen en gevestigde waardeketens te verstoren, zal blockchain een fundamentele technologie zijn die de energietransitie versnelt.“

Door: Witold Kepinski

Telindus Proximus banner 3 1-11 tm 6-11 Fundaments BW 31-10-2024 tm 15-11-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!