Redactie - 30 mei 2022

SAP helpt bedrijven met RISE with SAP meer waarde te halen uit hun digitale transitie

SAP helpt bedrijven met RISE with SAP meer waarde te halen uit hun digitale transitie image

SAP ziet de laatste tijd vele uitdagingen voor bedrijven. Vooral als het gaat om de stap die bedrijven naar de cloud (moeten) maken, het optimaliseren van hun supply chains en het beantwoorden aan duurzaamheid. Het RISE with SAP-platform biedt hiervoor steeds meer mogelijkheden en vindt nu tractie bij klanten. Partners en VAR’s spelen hierbij een grote rol. “Het succes van RISE with SAP kan niet zonder onze partners en VAR’s en daar besteden we veel aandacht aan”, zegt Brian Duffy, President of Cloud bij SAP, in gesprek met de redactie van Dutch IT Channel en Executive People.

SAP is de afgelopen jaren druk bezig met het faciliteren van bedrijven voor hun transitie naar een nieuwe manier van zaken doen, zo bleek tijdens een recent SAP Sapphire-evenement in Den Haag. Tijdens dit evenement stelde de ERP- en cloudgigant dat bedrijven zijn niet meer bang voor zijn voor de uitdagingen die op hen afkomen, maar veel meer dat zij niet veranderen. De recente pandemie heeft daarnaast bedrijven er nog meer van overtuigd dat verandering nodig is. Vooral vanwege de groeiende aandacht voor datasolvabiliteit en -kwaliteit en vooral de groeiende netwerkeconomie die bedrijven steeds vaker met elkaar verbindt.

Strategie

Om aan al deze urgente wensen van zijn klanten tegemoet te komen, richt SAP zich de komende tijd op een drietal belangrijke terreinen. Zo krijgt het verbeteren van de supply chains van bedrijven meer aandacht. Bedrijven beseffen zich maar al te goed hoe belangrijk de supply chain-keten voor hen is en hoe geolied die moeten verlopen. Kleine kinken in de kabel, zoals tijdens de pandemie en meer recent bleek, kunnen uiteindelijk verstrekkende gevolgen hebben.

Een ander belangrijk terrein is duurzaamheid. Ook SAP ontkomt er niet aan hiervoor oplossingen te introduceren. Vooral als het zijn klanten kan helpen daadwerkelijk de diverse bedrijfsprocessen te verduurzamen en daarvoor te veranderen.

Stap naar de cloud blijft het belangrijkst

De belangrijkste focus van de ERP- en cloudgigant ligt uiteindelijk nog steeds op het beter faciliteren van de zakelijke digitale transitie. Eigenlijk de stap naar de cloud. Volgens SAP moeten bedrijven zich blijvend aanpassen aan de snel veranderende digitale wereld om wendbaar te blijven en ook kansen te grijpen die zich voordoen. Een gang naar een cloudgebaseerde digitale omgeving is hierdoor onafwendbaar.

Voor deze digitale transformatie heeft SAP sinds enige jaren een cloudgebaseerde modulaire architectuur in een compleet platform gestopt; RISE with SAP. Dit platform, ook wel Business Transformation as a Service, is gebaseerd op de cloudgebaseerde ERP-omgeving van de leverancier SAP 4/HANA, aangevuld met diverse diensten voor intelligentie, automatisering, realtime planning en analytics, collaboration en flexibiliteit. Verder zijn er integraties met duizenden API’s en connectors voor andere SAP-oplossingen en oplossingen van derden. Vanzelfsprekend ook met de grote (public) cloudomgevingen als AWS, Microsoft Azure, Google Cloud, IBM Cloud en Alibaba Cloud.

Al deze oplossingen moeten voor klanten uiteindelijk hun eigen ‘intelligent enterprise’ opleveren. In de ogen van de ERP- en cloudgigant maakt dit bedrijven daarmee winstgevender, veerkrachtiger en natuurlijk duurzamer.

“RISE with SAP is de afgelopen tijd flink populair geworden”, geeft Brian Duffy, President of Cloud bij SAP, aan. “We hebben nu ongeveer 2069 klanten die het platform hebben omarmd. Ongeveer 60 procent van deze klanten zijn voor ons nieuwe klanten. Het platform wordt door veel soorten bedrijven omarmd. Opvallend waren het in het begin mkb-bedrijven die overstapten, terwijl de laatste maanden ook grote bedrijven migreren. Dit betekent dat steeds meer bedrijven de waarde zien die het platform brengt.”

Partner- en VAR-ecosysteem essentieel voor succes

De sterke tractie die RISE with SAP krijgt is vooral te danken aan het partner- en VAR-ecosysteem, gaat Brian Duffy verder. “Zonder dit ecosysteem zouden we er niet in geslaagd zijn dit te bereiken. Het succes van ons platform zien we ook terug in dat partners het zelf gaan gebruiken. Zij zien zelf de waarde die het platform oplevert. Zo gebruiken (consultancy)partners als Accenture, onlangs ook IBM en zelfs Microsoft zelf RISE with SAP voor hun interne behoeftes.”

De belangrijke relatie met de partners en de VAR’s is voor SAP belangrijk om vast te houden en steekt daar veel werk in. “We besteden veel tijd aan het opleiden van onze partners en VAR’s en geven daarbij veel aandacht dat het voor bedrijven belangrijk is naar de cloud over te stappen. Een stap naar de cloud stimuleert de hele zakelijke transitie. We leren onze partners hoe zij dit aan hun klanten moeten overbrengen en dat het daarbij belangrijk is goed alle zakelijke processen in kaart te brengen. Daar leveren we natuurlijk alle oplossingen voor.”

“Daarnaast leren we hen hoe zij zich moeten opstellen nadat zij hun klanten RISE with SAP hebben geleverd. Hoe ondersteun je je klanten in het vervolgproces? We richten ons daarbij op welke waarde zij hun klanten verder kunnen bieden en niet dat zij klanten moeten adviseren alles maar naar de cloud te brengen omdat dat kosten scheelt. Het gaat ons om de toegevoegde waarde die partners en VAR’s bieden, nadat de klanten zijn overgestapt. Welke juiste producten moeten zij hiervoor leveren en vooral welke klantenervaring moeten zij bieden. Als zij daar goed in slagen, is dat waar zij het verschil maken.”

“Dit geldt voor zowel de grotere (consultancy)partners en VAR’s als voor de kleinere. In ieder segment voeren we immers dezelfde gesprekken van hoe bedrijven zich moeten aanpassen en op welke manier zij naar de cloud moeten overstappen”, volgens Duffy.

Roadmap

Wat betreft de roadmap van RISE with SAP, wil de President Cloud van de ERP- en cloudgigant nog een klein tipje van de sluier oplichten. “We willen geen enkele klant achterlaten. Het zal duidelijk zijn dat we ook alle traditionele on-premises-oplossingen die we hebben in de loop der tijd naar het platfrom gaan brengen. Alle nieuwe oplossingen zullen ook automatisch in RISE with SAP beschikbaar komen. Dit alles natuurlijk omdat we weten dat ook onze klanten nog massaler naar de cloud gaan overstappen. En daar moeten we klaar voor zijn.”

SAP blijft het belangrijk vinden dat niet alleen het veranderen van de zakelijke processen bedrijven verder helpt, maar eveneens dat zij daarbij de beste ondersteuning krijgen. Dit geldt ook voor het ecosysteem van partners en VAR’s, sluit Brian Duffy af. ”Deze hele benadering heeft een veranderingsproces nodig en veranderen is lastig voor mensen. Maar met behulp van RISE with SAP gaat dit nu veel efficiënter en sneller voor alle partijen. Voor de eindklanten, voor onze partners en VAR’s en ook voor onszelf.”

Door: Floris Hulshoff Pol

IGEL - Cloud Expo BN BW start 27-11/7-12 Comstor BW 5 dec tm 10 dec 2023
IGEL - Cloud Expo BN start 27-11/7-12

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!