Redactie - 08 juli 2022

Cloudian biedt object storage met veel integraties en toepassingen

Het maakt Cloudian niet uit waar een organisatie haar data wil opslaan, on premise op een appliance of eigen server of in een (multi)cloud. “Onze object storage biedt standaard aansluiting op S3, het opslagprotocol van AWS die alle moderne applicaties gebruiken. Het voordeel is dat je per object randvoorwaarden zoals de duur van de opslag kunt meegeven. Erg handig in de zorgsector”, zegt Vincent van der Linden.

Van der Linden is director Sales voor de Benelux, het Midden-Oosten en Scandinavië bij Cloudian. De onderneming is sterk gegroeid en nu druk doende te verhuizen naar een groter kantoor in Amsterdam. “Het heeft wel een tijdje geduurd voordat bedrijven het nut van object storage inzagen, maar nu gaat het snel. De acceptatie ziet eruit als een hockeystick. Alle softwareleveranciers voegen tegenwoordig S3 toe aan hun applicaties. Ons platform helpt heel goed tegen ransomware. Een grote bank in Nederland heeft hier al dankbaar gebruik van gemaakt”, licht hij toe.
Het verschil met traditioneel opslag, waarbij alle data in hetzelfde volume op dezelfde manier wordt opgeslagen, is dat bij object opslag de data rechtstreeks vanuit de applicatie wordt opgeslagen en ieder individueel object zijn eigen opslagcriteria meekrijgt. Via Cloudian kun je rechten toekennen en zo bepalen wie wel of geen toegang heeft, wie wel of geen manipulatie mag toepassen. Ook kun je aangeven hoeveel versies en hoe lang de data bewaard moeten blijven. Je kunt aangeven op hoeveel locaties ze op een bepaald moment moeten worden bewaard. Automatische archivering die ervoor zorgt dat koude data op de goedkoopste manier worden bewaard. Erg handig in de zorgsector bijvoorbeeld. Ook in de auto-industrie is dit nuttig. Daar moeten ze ontwerpen van een auto dertig jaar bewaren. Wij hanteren gelaagde opslag. Dat kun je bij het opslaan van een object zelf aangeven, vervolgens hanteert het systeem de levenscyclus van de bepaalde data automatisch.”
Van der Linden geeft aan dat Cloudian erg gewild is bij financiële instellingen, de zorgsector en de industrie.

Track & trace
Cloudian werkt met metadata. Een object kan je daardoor nooit aanpassen, maar als je een wijziging doorvoert wordt er een nieuwe versie opgeslagen. Zo kan je productiedata eenvoudig delen en gebruiken zonder dat de originele data aangepast wordt. “Wij bieden track & trace om data altijd terug te kunnen vinden. Zeker in een gemengde omgeving met on premise en diverse cloud aanbieders is dat belangrijk”, weet hij.
Cloudian was er in 2011 al bij om het S3-protocol te omarmen. “Dat is nu toch wel het nieuwe storage protocol. Dit is ook niet zo gek, want Amazon heeft inmiddels aan het S3 protocol meer dan honderd functionaliteiten ingebouwd die je aan een object kunt meegeven. Je kunt zien wie de data leest, wie ze doorstuurt, hoe vaak data wordt gelezen en veranderd en dit alles wordt duidelijk en overzichtelijk gerapporteerd. Het automatisch kunnen aanmaken van object storage capaciteit en het toewijzen van opslagcriteria, het versleutelen van data transport en de integratie met de moderne applicaties is vooral bij managed service providers erg gewild. Want zij willen immers hun diensten voorzien van een accuraat prijskaartje voor de dataopslag van haar gebruikers en zo min mogelijk verschillende opslagoplossingen moeten beheren.”

Markt opengebroken
In de zorgsector zorgen de PACS (Picture Archiving and Communication System) voor erg grote bestanden (denk aan röntgenfoto’s). “Die waren altijd gebonden aan een eigen server en vast gestelde opslag oplossing. Door de behoefte om PACS anders op te slaan, zoals bijvoorbeeld in de cloud, maakt Cloudian deze leverancieronafhankelijke opslag mogelijk en koppelt lokale en decentrale (Cloud) opslag eenvoudig aan elkaar zonder traditionele replicatie technologieën. Wij hebben de markt van leverancier onafhankelijke opslag van deze bestanden opengebroken”, beweert Van der Linden.

Tachtig procent van de data is ongestructureerd, en van deze data is zestig tot tachtig procent inactief. “Door onze gelaagde aanpak zorg je ervoor dat de inactieve data veilig en beveiligd op een relatief goedkoop opslagmedium belanden. Door onze nauwe samenwerking met leveranciers van oplossingen voor databeheer zorgen wij ervoor dat ook ongestructureerde data gestructureerd worden opgeslagen. Dan kun je voor die bulk aan gegevens toch onze gelaagde aanpak gebruiken en bovendien de gewenste functionaliteiten aan objecten meegeven.”

Digital twins
Het werken met een digitale tweeling van een fysiek object is erg in trek. Van der Linden merkt dat ook. “Bij ons zit het werken met digital twins standaard in onze architectuur. Wij zijn een platform dat uitermate geschikt is voor het delen van data ongeacht de locatie of de technologie die gebruikt wordt. Ontwikkelaars kunnen hierdoor lokaal hun werk doen, terwijl de productiedata objecten op een andere locatie veilig en onveranderlijk staan opgeslagen. De ontwikkelaars kunnen in één blik, via de metadata, de gegevens vinden, bekijken en veranderen zonder dat dit impact heeft op het origineel.”

Bij de ontwikkeling van digital twins is dit handig omdat je binnen het ontwikkelproces veilig data kunt uitwisselen en de resultaten kan uitproberen zonder eerst een volledig kopie te moeten maken. Als het mis gaat kan je eenvoudig een versie terug of zelfs een schrijfstop opleggen.

Bescheiden
Cloudian hanteert voor zijn personeel de volgende uitgangspunten: be honest, be humble, be hungry. “Deze kernwaarden passen we ook toe bij de producten die we leveren en de samenwerking met de 50+ integraties met Cloud- en softwareleveranciers. We zien de markt niet als competitief, maar zoeken vooral naar de beste samenwerkingen om zo onze partners en haar klanten optimale oplossingen aan te kunnen bieden. Zo werken we samen met Veeam om back-ups direct naar object storage te schrijven, integreren we naadloos met VMware Cloud Director en VMware Tanzu of met Microsoft om Object Storage beschikbaar te stellen voor de SQL services.” AWS heeft een oplossing bedacht om een hybride Cloud service aan te bieden, omdat bepaalde klanten naast de Cloud services toch sommige applicaties en data bij zich willen houden. Hiervoor is AWS Outpost in het leven geroepen: een volledig beheerde dienst die de AWS-infrastructuur, -diensten, -API's en -tools uitbreidt naar de locatie van de klant. Door lokale toegang te bieden tot de beheerde AWS-infrastructuur stelt AWS Outposts klanten in staat om applicaties op locatie te bouwen en uit te voeren met behulp van dezelfde programmeerinterfaces als in de AWS datacenters, terwijl lokale compute- en opslagbronnen worden gebruikt voor lagere latency en lokale gegevensverwerkingsbehoeften. “Daarvoor gebruiken ze Cloudian”, stelt Van der Linden.

Altijd beschikbaar
Van der Linden komt met nog een voorbeeld waarom het handig is Cloudian te gebruiken. “Ongeacht hoe Cloudian wordt geïnstalleerd, op onze apliances, op de klant zijn eigen servers, in Virtuele Machines of als Cloud capaciteit, of een combinatie hiervan, alle opgeslagen data wordt onwijzigbaar automatisch verspreid over alle locaties die aan elkaar verbonden zijn. Vallen componenten of zelfs locaties uit, dan blijft de data gewoon beschikbaar en bruikbaar op de andere locaties. Ons doel is om de data zo lang mogelijk te kunnen lezen. Is de beschikbaarheid onvoldoende om objecten veilig en consistent op te slaan, dan pauzeren we de schrijf acties. Daarnaast kan je de data zelfs beveiligen tegen het kunnen verwijderen, opgelegd door wet- en regelgeving. Tot slot hoeft de data nooit meer gemigreerd te worden als de gebruikte hardware te klein is of end of life raakt en vervangen moet worden. ”

Auteur: Teus Molenaar

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!