Redactie - 22 maart 2016

Dell bedient alle soorten datacenters

Dell bedient alle soorten datacenters image

Er is niet één soort datacenter. Er zijn er wel drie of vier in de optie van Dell. “Voor elk ervan hebben we specifieke producten. Met het bijbehorende afzetkanaal”, zegt Robin Kuepers, Datacenter Solutions & Marketing Director EMEA bij Dell. “Het belang van het datacenter neemt alleen maar toe; zou graag willen dat resellers zich hier meer in verdiepen”, verzucht hij.

Het gesprek begint met de perceptie van computerfabrikant Dell. “Nog te veel mensen denken dat we alleen PC’s maken en leveren”, zegt Kuepers. “En natuurlijk leveren we die ook; wij groeien zelfs wereldwijd in deze sector, waar de andere leveranciers terugloop zien of zelfs de sector verlaten. Maar we hebben ook uitstekende servers die in diverse gedaanten hun dienstdoen in het datacenter. Het belang van deze tak groeit alleen maar de komende jaren, dankzij cloud computing. Mensen hebben een smartphone of een tablet met leuke en nuttige apps erop. Dat lijkt simpel, maar uiteindelijk vindt alle processing toch in een datacenter plaats. Dell wil een end-to-end leverancier blijven, want bij automatisering haakt alles in elkaar. De voorgenomen overname van EMC completeert ons producten- en dienstengamma. Een nog betere integratie en samenwerking met VMware zal de virtualisatiemogelijkheid bij Dell ten goede komen. Want het gaat in de komende tijd meer en meer om software en (cloud)diensten.”

Uitzondering

Cloud, Internet of Things: alles gaat naar het datacenter. “Uitermate interessant voor ons”, meent Kuepers, “want wij hebben de servers, de storage, de networking.” Maar niet elk datacenter is hetzelfde. “Je hebt er die alleen bestaan uit traditionele servers met veel features en een hoge beschikbaarheid; een vrij traditioneel datacenter. Kom je vooral tegen bij de grote enterprises ; die proberen hun Total Cost of Ownership zo gunstig mogelijk te maken om de kosten terug te dringen. Zij willen off the shelf producten met beschikbaarheid en betrouwbaarheid als belangrijkste criteria. Voor deze doelgroep maken we al jaren de PowerEdge servers.  En een uitstekende service, die wij ook via onze partners verlenen. De meeste van deze klanten nemen via een partner producten en diensten af.”

Soms loopt het contact juist via een partner, omdat deze een toegevoegde waarde heeft. Kuepers komt met het voorbeeld van Scholten Awater. “Deze partner is erg actief op de educatieve markt; heeft veel oplossingen voor scholen die digitaal lesmateriaal gebruiken dat via de cloud werkt. Scholen willen in dat geval liefst met één partij werken en dan valt de keuze op de IT-hardware dienstverlener, want het gaat tenslotte om de inhoud. Voor de Data Center oplossingen zijn wij dan weer partner van Scholten Awater.”

Goedkoop platform

Dan zijn er de service providers met hun datacenters. “Die willen alleen maar schaalbaarheid tegen een laag bedrag. Zij willen een relatief goedkoop platform. Zij hebben alles open source ingericht; denk aan de ‘groten der aarde op dit vlak. Tegen ons zeggen ze: laat al die managementsoftware maar weg uit de systemen, want we hebben ons eigen beheersysteem. Ze willen niet betalen – en terecht – voor iets dat ze toch niet gaan gebruiken. Ook willen zij liefst rechtstreeks contact met Dell, want in hun ogen kost elke schakel tussen fabrikant en afnemer extra geld.”

Voor deze groep heeft Dell de Extreme Scale Infrastructure ingericht. “We maken de systemen op maat. Daar stoppen we dus heel veel energie in, maar de afnemers ook. We mogen de kennis die we hierbij opdoen niet rechtstreeks gebruiken voor andere klanten, maar we doen er natuurlijk wel ons voordeel mee. Overigens doen we dat pas als de afnemer overeenkomt enkele duizenden van die servers van ons af te nemen.”

De kennis is bijvoorbeeld ingezet om de lijn Dell Scalable Solutions te maken. Die gaan naar de datacenters van service providers. “Zoals gezegd: die willen gedefeatured systemen, want ze zorgen er zelf voor. Wel willen ze investeren in beveiliging en wereldwijde, klokje rond ondersteuning.”

“En dan hebben we ook NFV (Network Functions Virtualization) oplossingen voor de Telecom Data Centers ontwikkeld; en natuurlijk de High Performance Computing voor research Data Centers.”

Verschillende productgroepen

Dit alles heeft ertoe geleid dat Dell wereldwijd vier verschillende productgroepen kent met eigen sales, support, marketing en dergelijke. Specifiek afgestemd op de behoeften van de doelgroep. “Dat zetten we door naar de resellers. Die zouden zelf ook wat meer oog mogen hebben voor de verschillende behoeften die op de markt leven”, meent Kuepers.

Via de datacenters in een container die de DCS-groep van Dell heeft ontwikkeld – specifiek voor tijdelijke uitbreidingen of op afgelegen locaties – komt Kuepers op nog een trend waar Dell op inspeelt: Internet of Things, de connected world. “Alles heeft WiFi tegenwoordig. Maar het wordt pas leuk als organisaties – met in achtneming van de bescherming van persoonsgegevens – een bedrijfsmodel weten te vinden voor de analyse van al die data die via IoT beschikbaar komen.

Dell speelt hierin een voortrekkersrol, meent hij. Bijvoorbeeld met Internet of Bees. Dit is een methode om de bijensterfte terug te brengen. De bijenkorven zijn uitgerust met sensoren om de gezondheid van de insecten te monitoren. Dit is bedacht in het kenniscentrum van Dell in Ierland.’

Cloud

Als laatste trend – kan natuurlijk niet ontbreken: cloud computing.  Kuepers: “Hybride clouds gaan een heel belangrijke rol spelen naast private en public. Dat vereist andere apparatuur en andere bescherming. Daar spelen wij op in. Wat dat betreft is Pivotal een mooie diamant in de kroon van EMC. Mede vanwege deze softwarefabrikant hebben we belangstelling voor EMC. Met Pivotal kunnen onze klanten clouds aan elkaar koppelen. Dat gaat in toenemende mate gebeuren; en dat is een uiterst interessante ontwikkeling. Zo groeien we naar de next generation cloud.”

Bijna met de deurkruk in de hand schiet hem nog een trend te binnen waar Dell op inspeelt: “Wij hebben een dienst ontwikkeld die een organisatie helpt de digitale transformatie voor te bereiden en uit te voeren. Er gebeurt veel tegenwoordig en alles met een veel specifiekere benadering. Daar moet iedereen zich van bewust zijn.”

Door: Teus Molenaar 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!