Redactie - 01 juli 2016

Wrap up Ingram Micro Storage Summit 2016

Wrap up Ingram Micro Storage Summit 2016 image

Als er een ding duidelijk wordt uit de afsluitende paneldiscussie van de half juni gehouden Ingram Micro Storage Summit: de organisator zelf is uitermate tevreden. “Een van de belangrijkste doelstellingen was dat er volop genetwerkt zou worden. En dat was wat mij betreft vandaag perfect”, aldus Kees van Kempen van Ingram Micro tijdens de ‘wrap up’ onder leiding van hoofdredacteur Witold Kepinski van Dutch IT-channel.

Kepinski heeft het tijdens zijn inleiding op de Storage Summit allemaal al even kort aangestipt: de storagemarkt is volop in beweging; nieuwe ‘form factors’, zoals hyperconverged infrastructuren, laten zich gelden en disruptieve technologieën zoals Flash worden steeds beter betaalbaar. Data is een asset geworden, en de eindgebruiker wil graag beter beheer, integratie en eenvoud van storage, met meer keuzevrijheid en flexibiliteit. Het is – in grove lijnen geschetst – de achtergrond waartegen de afsluitende paneldiscussie van Ingram Micro’s Storage Summit zich afspeelt.

Solution driven distribution

De openingsvraag van Kepinski is voor André van Oosten, bij Ingram Micro verantwoordelijk voor het Datacenterteam Benelux. Wat biedt Ingram Micro zijn resellers voor kansen op gebied van storagetechnologie voor het datacenter? Wat valt er voor hen op dat vlak te verdienen?

“Verdienen is voor de reseller natuurlijk belangrijk”, aldus Van Oosten, “maar vanuit ons perspectief als distributeur ligt de focus op de oplossing. Eigenlijk zouden wij tegen onze klanten moeten zeggen: oké, je vraagt van ons een storageoplossing, maar wat ga daar nu mee doen. Wij willen namelijk heel graag begrijpen wat het probleem is van de eindgebruiker, zodat wij daar een optimale oplossing voor kunnen bieden. De term die wij daarvoor gebruiken is ‘solution driven distribution’.”

Van Oosten ziet een duidelijke trend richting de hybride cloud. Daarbij is men de zaken op dit moment sterk aan het optimaliseren. Hij ziet dat bijvoorbeeld heel duidelijk aan de opkomst van Software Defined Storage. “Daarmee maak je al een enorme sprong in de vereenvoudiging van het beheer. En als je dat vervolgens uitrust met ‘All Flash’, dan krijg je nog eens een extra versnelling. Daarmee produceer je tevens minder warmte. Dus dan hoef je ook weer minder te koelen, je neemt minder stroom af, et cetera. Maar je gaat pas echt een stap maken als je de hyperconverged infrastructuur gaat gebruiken.”

SSD

Wim Nagels van Intel, die een presentatie heeft gegeven over de nieuwste ontwikkelingen op gebied van SSD, vat desgevraagd die ontwikkelingen als volgt kernachtig samen: “Iedereen is vertrouwd met een storagemarkt die groeit. Bij de opvang daarvan speelt SSD een cruciale rol. SSD evolueert met als doel de opgeslagen data nog dichter bij de processor te krijgen. Op dit moment staat de processor nog heel vaak te wachten op de data die hij moet verwerken. Dat is uiteraard inefficiënt. Hoe korter de afstand en hoe lager de latency, hoe efficiënter het systeem.”

Nico Oostenrijk van Hewlett Packard Enterprise wijst de resellers allereerst op het belang van Data Lifecycle Management voor de opvang van de enorme datagroei waarmee klanten geconfronteerd worden. Daarnaast raadt hij aan om eens een blik te werpen op VMexplorer, dat voortkomt uit een recente overname die HPE heeft gedaan. “Dat is hét alternatief voor Veeam tegen een fractie van de prijs.”

De definitief afsluitende woorden zijn voor Ingram Micro-directeur Kees van Kempen. “De rode draad door de presentaties van vanmiddag was het gebruik van Big Data”, stelt hij vast. “Er zijn enorm veel data beschikbaar, zowel in de cloud als on-premisse. Dé uitdaging voor u als resellers richting de eindgebruiker is om van deze Big Data, Smart Data te maken. Dat is een heel proces, waar allerlei technologieën voor nodig zijn. Maar zoals we u hebben getoond: Ingram Micro heeft de vendoren in huis die u daarbij kunnen assisteren.”

Bekijk hier het video verslag van de Ingram Micro Storage Summit

Door: Dick Schievels

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!