Redactie - 13 februari 2017

Ingram Micro ITAD biedt duurzame verwerking van overtollige hardware

Ingram Micro ITAD biedt duurzame verwerking van overtollige hardware image

Gebruikte IT-apparatuur moet volgens Europese regels op milieuvriendelijke wijze worden verwijderd. “Ingram Micro ITAD, een wereldwijde aanbieder van Enterprise IT Asset Disposition, biedt daarvoor een compleet pakket aan diensten voor haar resellers. Dataverwijdering kan ter plekke bij de klant plaatsvinden”, aldus Steven Baggen, Senior Sales Manager ITAD bij Ingram Micro.

Baggen vertelt: “We bieden bedrijven een integrale oplossing om verouderde, ongeschikte of niet langer bruikbare IT-apparatuur veilig en op duurzame wijze te verwijderen. Wanneer computersystemen het einde van de levenscyclus bereiken, vragen bedrijven zich vaak af wat ze er mee kunnen doen. Vaak komt de apparatuur in een opslagruimte terecht waar het jarenlang wordt opgestapeld tot er geen plaats meer is. Jammer, want zo loop je potentiele restwaarde mis en verlies je mogelijk zicht op vertrouwelijke gegevens. Ingram Micro is ervan overtuigd dat dit beter kan. We zijn een toonaangevende speler die wereldwijd zijn diensten aanbiedt, en de partners waarmee wij samenwerken zijn WEEELABEX-gecertificeerd.”

Ingram Micro ITAD levert zijn diensten voor diverse branches zoals financiële dienstverleners, adviesbureaus en de medische sector aldus Baggen. “We helpen klanten met on-site datavernietiging en de recycling van elektronisch afval,” vervolgt hij enthousiast. “Zo verminderen we voor hen het risico, de kosten en de complexiteit die komen kijken bij het veilig, en volgens milieueisen en privacyregelgeving verwerken van IT-apparatuur. Daarmee vormen we een actieve schakel in de circulaire economie, die gericht is op hergebruik in plaats van vernietiging van grondstoffen. Je kunt onze ITAD-diensten afzonderlijk afnemen, maar je kunt ook het gehele traject van transport, datavernietiging tot en met wederverkoop met vertrouwen aan ons overlaten. Iedere stap van het traject wordt zorgvuldig gedocumenteerd en gerapporteerd.”

Ingram Micro is door Gartner in het Magic Quadrant voor IT Asset Disposition geplaatst vanwege zijn visie en slagvaardigheid op dit terrein. Baggen is daar blij mee. “Ingram Micro ITAD beschikt over brede kennis en meer dan 15 jaar ervaring op het gebied van ITAD-programma’s die we verzorgen voor partners over de hele wereld. Door de toenemende nadruk op maatschappelijk verantwoord ondernemen zien we de belangstelling groeien. Doordat Ingram Micro zich al in het midden van de supply chain bevindt, zijn we voor onze klanten en resellers de ideale partner om producten mee terug te nemen.”

Het ITAD-proces bestaat uit verschillende stappen. Een kijkje in de keuken:

  1. Inzamelen en sorteren

Bij de afvoer van elektronisch en elektrisch afval is het van belang zicht te houden op de goederenstroom, van transport tot en met eindrapportage. Klanten kunnen in een veilig web portaal een ophaalorder invoeren en het proces stap-voor-stap volgen. Verwijdering van data of vernietiging van de mediadragers kan ter plekke al plaatsvinden voor klanten die met bijzonder gevoelige gegevens omgaan. Dat kan bijvoorbeeld met gebruik van een degausser of een hoog volume-shredder, afhankelijk van de wensen van de klant. De ITAD-experts etiketteren de apparatuur voor een optimale controle. De producten worden verpakt en op een pallet geplaatst, waarna ze veilig kunnen worden vervoerd naar de Ingram Micro ITAD-locatie. Vervolgens worden ze uitgepakt, onmiddellijk geïnventariseerd en gesorteerd. Binnen enkele dagen weet de klant welke producten nog een waarde hebben en welke zijn aangemerkt voor recycling.

  1. Recycling

Als het niet rendabel is het product te repareren of te verkopen, worden de onderdelen met opgeslagen gegevens eruit gehaald. Deze worden vervolgens gedemagnetiseerd of fysiek vernietigd in een shredder. De apparatuur wordt gedemonteerd en eventueel worden herbruikbare onderdelen (bijvoorbeeld reserveonderdelen voor reparatie van nieuwe apparaten) bewaard. Wat overblijft, wordt gereedgemaakt voor sortering, bijvoorbeeld per soort materiaal (kunststof, metaal, batterijen, enz.). De gesorteerde materialen worden naar gespecialiseerde bedrijven gebracht. Deze bedrijven houden zich bij de verwerking van die materialen aan de richtlijnen voor elektrische en elektronische apparatuur en de Europese verordening op dit gebied.

  1. Testen, repareren en hergebruik

Als het product kan worden hergebruikt, wordt het door technici eerst uitvoerig getest. Die wissen vervolgens alle gegevens. Daarvoor gebruiken ze blanco software, waarmee data op PC’s, laptops, servers, virtual machines, storage opslagsystemen en zelfs mobiele devices, zoals smartphones en tablets kan worden gewist. Ze wissen elke sector meerdere malen en overschrijven deze voor optimale veiligheid. De klant kan daarbij kiezen voor verschillende veiligheidsniveau ’s. Opgeknapte producten kunnen via meerdere kanalen worden verkocht om de waarde voor de klant zo hoog mogelijk te maken. Naast een interessante restwaarde voor de klant levert deze aanpak ook een belangrijke bijdrage aan de omslag naar een circulaire economie.  

Een obsessie voor veiligheid

Bedrijven die hun apparatuur met mogelijk zeer gevoelige data uit handen geven, moeten de dienstverlener volledig kunnen vertrouwen. Ingram Micro ITAD voldoet hieraan in alle opzichten. Voor onze medewerkers en partners gelden strenge selectieprocedures; zij hebben de benodigde diploma’s en bevoegdheden. Klanten kunnen via een veilig web portaal de fasen van de verwerking volgen en de volledige rapportage van opbrengsten, recycling en een certificaat van dataverwijdering inzien en downloaden. ”Op deze manier hou je er echt zicht op.”   

Meer informatie

Voor meer informatie over Ingram Micro ITAD kun je contact opnemen met Steven Baggen via steven.baggen@ingrammicro.com of op tel. 06 46 90 03 84.

Ingram-micro-itad-2017.jpg  

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!