Redactie - 04 december 2018

OutSystems is de oplossing voor het moderniseren van legacy-systemen

OutSystems is de oplossing voor het moderniseren van legacy-systemen image

Ontspannen zit Paulo Rosado, de CEO en oprichter van OutSystems, in zijn stoel. Op de tweede dag van NextStep in Amsterdam praat de Portugees over de ‘next step’ van zijn bedrijf: OutSystems 11. Hij gaat ook in op de gunstige markt voor low code applicatieontwikkeling en deelt zijn kritiek over de “no code” trend. 

Rosado is trots op OutSystems 11. “Dit is een belangrijke lancering waar we de laatste drie jaar hard aan hebben gewerkt. De onderliggende architectuur is aangepast om grotere portfolio’s te kunnen ondersteunen. Dit is low-code voor heel grote softwaresystemen.”

Impasse
Over de belofte van OutSystems 11 dat het de ‘legacy impasse’ doorbreekt zegt hij: “Veel bedrijven zitten vast met hun oude systemen. Een typisch bedrijf uit de top van de Fortune 500 heeft minimaal tweehonderd grote applicaties, en soms gaat het richting achthonderd. Al die applicaties kosten vele miljoenen om te onderhouden. De applicaties die ze nodig hebben verschillen sterk met wat standaard door vendoren wordt aangeboden, dus is er maatwerk nodig. En dan praat je al snel over migratieprojecten van vier tot zes jaar. Bedrijven weten dat de kans groot is dat die projecten ergens onderweg afgeblazen worden. Dat is de impasse waar wij doorheen willen breken.”

OutSystems 11 is de oplossing voor dat probleem, claimt Rosado. “In plaats van vier jaar kunnen bedrijven nu een migratieproject in één jaar doen. Dat biedt hen veel nieuwe mogelijkheden. De kosten worden daarmee ook veel lager, al is dat vaak niet eens het grootste probleem. Dat is de snelheid. Als je vier jaar moet wachten op nieuwe software is de IT-wereld ondertussen al een andere richting ingeslagen.”

Veranderende markt
De markt is ‘totaal anders’ dan een paar jaar geleden, zegt Rosado. Om nog maar te zwijgen over de beginjaren van OutSystems, net na de eeuwwisseling. “Trends die niet zullen gaan verdwijnen doen de vraag groeien. Bedrijven doen veel meer met digitalisering. Daarnaast zijn er meer bedrijven die er iets mee doen: niet alleen grote en technisch ‘savvy’ bedrijven, maar ook de bakkerij met vijf medewerkers. Die twee aspecten aan de vraagkant groeien vele malen sterker dan het aanbod van talentvolle ontwikkelaars. Daarvan komen er ook steeds meer, maar niet genoeg.”

“Bedrijven in bijvoorbeeld de logistiek, financiën, verzekeringen of retail willen technologisch onderscheidend zijn. Ze kunnen wel goede ontwikkelaars vinden, maar dat zijn er niet genoeg”, vervolgt hij. “Een platform als OutSystems geeft ze een geweldige tool om met een kleine groep professionele en goede ontwikkelaars heel erg productief te zijn. Niet alleen het ontwikkelen gaat veel sneller, het onderhoud is bijna nihil en daarnaast is de kennisoverdracht kleiner. Een nieuw persoon kan snel inspringen. Ontwikkelaars kunnen daardoor ook meer variatie aanbrengen in hun werk, wat de motivatie vergroot. We zeggen dan ook graag dat we vrolijkheid in de IT brengen.” 

Religieuze ontwikkelaars
Rosado is zelf een verdienstelijk ontwikkelaar en kent die cultuur goed. “Ontwikkelaars zijn in zekere zin religieus. Ikzelf, als Java-ontwikkelaar, ook. Maar ik ben ook pragmatisch: ik wil de beste tool voor de taak. Mijn grote frustratie als ontwikkelaar zat in feit dat projecten met grote teams heel lang duurden en dat kennisoverdracht bijna onmogelijk was. Software werd heel snel legacy. Projecten werden niet afgemaakt omdat teams uit elkaar vielen en de motivatie van iedereen verdween. Het voelde voor mij dan alsof ik twee jaar van mijn leven had weggegooid. Een groep intelligente mensen die uiteindelijk niets bereikte: dat moet niet kunnen, vond ik. Dat soort projecten kwamen overal voor. IT is in mijn ogen een goed betaalde maar mentaal zware baan. Daarom vind ik het zo belangrijk om met OutSystems plezier terug te brengen. Door veel saaie taken weg te nemen gaan projecten sneller en kun je jezelf als ontwikkelaar met de leuke dingen bezighouden en je creativiteit gebruiken.”

Stom idee
De laatste jaren zijn er veel bedrijven in opkomst die niet over low code maar over no code spreken. Daarin ziet Rosado weinig heil. “Het idee achter zowel low code als no code is een visuele ontwikkeltaal. In plaats van tienduizend regels Java code gebruik je in OutSystems bijvoorbeeld 25 objecten. De taal wordt abstracter, maar daaraan zit ook een keerzijde. In sommige specifieke gevallen kan het voorkomen dat je iets wilt dat niet door de visuele taal wordt ondersteund. We zijn bescheiden genoeg om dat te beseffen. Met ons low code platform kun je dan op een soepele manier overschakelen op ‘code’, iets toevoegen, en dan weer teruggaan. Daarmee wordt de visuele taal binnen de community ook weer verder verbeterd.”

“No code betekent in mijn ogen niet dat je geen code meer hoeft te gebruiken, maar dat je geen code meer kúnt gebruiken”, vervolgt hij resoluut. “Er is als het ware een muur gebouwd. Je hebt geen achterdeur meer. En daarom is no code een heel stom idee. Een doodlopende weg. Het is ook niet zo dat low code moeilijker is. Wij geloven sowieso niet in de zwart-witte tweedeling tussen citizen developers en professionele ontwikkelaars. Het is een spectrum. In onze community zitten ook veel ontwikkelaars die geen informatica-achtergrond hebben: van architecten tot engineers. Maar bepaalde basiskennis is altijd nodig. De pure citizen developer raakt snel verdwaald. Met tools die zich op die doelgroep richten kun je nooit iets van enige importantie bouwen.”

Doorgroeien
Rosado kijkt vol optimisme naar 2019. “We zien in deze markt geen enkele belemmering voor ons. De industrie groeit met 40 procent. Er zijn maar weinig serieuze vendoren, want het is heel moeilijk om een platform dat aan de achterkant zo complex is, neer te zetten. Eigenlijk zijn we de enige geschikte low code oplossing voor het moderniseren van legacy-systemen. We hebben daarnaast grote investeerders achter ons staan en werken met een prachtige groep klanten. We zien dus geen enkele belemmering om volop door te groeien.”

Auteur: Johan van Leeuwen

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!