Witold Kepinski - 15 april 2023

Hendrika Willemse-Vreugdenhil: Nog te veel vrouwen benutten hun potentie niet

Hendrika Willemse-Vreugdenhil schreef ‘KICK-ASS: Het ultieme handboek voor ambitieuze vrouwen’. De ervaren IT’er legt uit waarom dat boek nodig was en wat de belangrijkste lessen ervan zijn, voor vrouwen zelf, maar ook voor bedrijven in de IT-sector.

Hendrika Willemse-Vreugdenhil: Nog te veel vrouwen benutten hun potentie niet image

Hendrika Willemse-Vreugdenhil schreef ‘KICK-ASS: Het ultieme handboek voor ambitieuze vrouwen’. De ervaren IT’er legt uit waarom dat boek nodig was en wat de belangrijkste lessen ervan zijn, voor vrouwen zelf, maar ook voor bedrijven in de IT-sector.

Willemse heeft een indrukwekkend CV in de IT. Ze werd al op jonge leeftijd eigenaar van eXpertise-IT, dat ze uiteindelijk succesvol verkocht. Daarna had ze belangrijke functies bij Detron, VMware en Nutanix en vervolgens begon ze ‘She in IT’, met als doel om ambitieuze vrouwen te helpen om het beste uit zichzelf te halen in de IT-wereld. Haar boek ‘KICK-ASS: Het ultieme handboek voor ambitieuze vrouwen’, dat eind vorig jaar verscheen, lijkt een logische volgende stap.

Praktisch
Ja, er zijn al veel businessboeken die zich op vrouwen richten. Toch was dit boek nodig, vertelt Willemse. “Er is nog heel veel te winnen en te halen voor vrouwen. Er zijn ambitieuze vrouwen die hun dromen opzij schuiven, omdat ze niet goed weten hoe ze het aan moeten pakken, denken dat ze het niet kunnen of het gevoel hebben dat het niets voor hen is. Ik vind dat er nog te veel vrouwen zijn die hun potentie niet benutten.”

“Mijn boek is bedoeld om vrouwen te enthousiasmeren en te inspireren om een stap te zetten”, vervolgt ze. “Ik denk dat het zich onderscheid van andere boeken doordat het heel praktisch is. Je leest écht wat je moet doen en hoe je het moet doen en je krijgt er 25 templates bij om te downloaden, zodat je ook echt in actie kan komen. Daarnaast is het boek erg compleet. Het gaat onder meer over doelen stellen, mindset en focus.”

Mentale kracht
Willemse heeft het in haar jeugd en haar latere leven vaak niet makkelijk gehad. Dat wist ze altijd om te buigen naar iets positiefs. Ze werd drie keer wereldkampioen en twee keer Europees kampioen karate en bouwde tegelijkertijd aan haar carrière in de IT. Wat is het geheim van die mentale kracht? “Mentaal sterk worden heeft veel te maken met jezelf goed kennen. Weet wat je wilt, waar je voor staat en wat je normen en waarden zijn. Het is de kunst om dicht bij jezelf te blijven. Als je weet waar je naartoe wilt, niet alleen zakelijk maar op allerlei gebieden, dan kun je veel beter prioriteiten stellen en nee zeggen. Dat is voor veel vrouwen nog een uitdaging.”

Reflectie is ook belangrijk, geeft ze aan. “Bedenk dagelijks onder andere wat er goed gaat en wat er anders moet, wat je belangrijk vond, wat je los kan laten en waar je dankbaar voor bent. Besef dat alles met vallen en opstaan gaat. Hoe je omgaat met uitdagingen bepaalt hoe je in het leven staat.” Uiteindelijk gaat het erom gelukkig te zijn, benadruk ze. “Als je doet wat je leuk vindt, wordt het een stuk makkelijker. Zelf heb ik ook altijd mijn hart gevolgd en ben ik gestopt op plekken waar ik het niet meer leuk vond.”

Cultuurverandering
Diversiteit en inclusiviteit zijn actuele thema’s, ook in de IT. Er zijn positieve ontwikkelingen, maar er is nog altijd een cultuurverandering nodig om meer vrouwelijk talent aan te nemen en vooral ook te behouden, geeft ze aan. “Vrouwen aantrekken begint met de manier waarop je vacatures opstelt en hoe je het wervings- en selectieproces vormgeeft. Hoe kijk je naar talent? Vaak gebeurt dat te veel door een eigen bril. Maar als jij iemand goed vindt, betekent dat niet dat dat ook echt zo is. Ook wordt er nog te vaak alleen naar kennis, kunde en ervaring gekeken en te weinig naar het DNA. Skills kun je leren, ervaring kun je opbouwen, maar wie je als persoon bent en wat je motivatie is, is een gegeven. Daarnaast is het heel belangrijk dat iedereen gehoord, gezien en gewaardeerd wordt, met gelijke kansen en beoordeling voor iedereen. Doe bijvoorbeeld niet de aanname dat vrouwen minder ambitieus zijn wanneer ze een gezin krijgen.”

Twee tips
Ze heeft twee belangrijke tips voor vrouwen. De eerste is: profiteer van de kracht van netwerken. “Zorg dat je zichtbaar bent binnen en buiten je organisatie. Ik heb meerdere mensen gehad die mij op weg hebben geholpen omdat ik bij ze terecht kon met vragen of als klankbord. Durf dat te vragen aan mensen, wees niet bang dat je te veel bent.” Tip twee is: maak je ambitie zichtbaar binnen de organisatie. “Verstop die ambitie niet en positioneer jezelf! Steek je vinger op en durf je mening te geven. Assertief zijn is heel belangrijk.”

Ze krijgt leuke reacties op het boek dat eind vorig jaar uitkwam. “Lezers waarderen het praktische karakter en de directe toepasbaarheid. Dat was ook echt de bedoeling, dus dat is waanzinnig leuk om terug te horen. Ik krijg daarnaast ook positieve reacties van mannen en daar ben ik net zo blij mee. Het boek is namelijk ook geschikt voor mannen met ambitie.”

‘KICK-ASS: Het ultieme handboek voor ambitieuze vrouwen’ kan besteld worden op bol.com en op managementboek.nl.

Door: Witold Kepinski

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!