Marco van der Hoeven - 17 oktober 2023

Nutanix: 'Flexibel in de cloud'

Organisaties hebben te maken met diverse uitdagingen rond het gebruik van cloud, van hogere kosten tot gebrek aan flexibiliteit. Vaak zijn dit zaken waar zij vooraf geen rekening mee hebben gehouden. Ook het toenemende gebruik van AI en het toenemend aantal sensoren leidt tot nieuwe vragen. Een abstractielaag als die van Nutanix kan daarin uitkomst bieden.

Nutanix: 'Flexibel in de cloud' image

Wij zien een aantal duidelijke trends”, zegt Sander Scholten, Sales Director Nederland bij Nutanix. “We zien dat rondom de cloud langzaam maar zeker een algemeen begrip begint te ontstaan, namelijk cloud economics. Steeds meer klanten kloppen bij ons aan omdat de onvoorspelbaarheid van het gebruik van applicaties in de cloud soms rekeningen oplevert die niet langer wenselijk zijn. Dit komt onder meer doordat de rente naar een niveau is gestegen waarop geld niet langer gratis is.”

“Er was een tijd waarin klanten van hun financiële afdeling de ruimte kregen omdat er groei was, en geld min of meer gratis was. Dat is nu anders, waardoor het optimaliseren van cloudkosten op de agenda komt te staan. Een andere trend die we zien is dat het opslaan van data op systemen door de groei van die hoeveelheid data tegen grenzen oploopt.”

Unified storage
We zien dat klanten de hyper-geconvergeerde vorm van storage gebruiken. Zo voldoen ze aan tachtig tot negentig procent van hun databehoefte, waarbij ze niet echt onderscheid maken tussen gestructureerde of ongestructureerde data. Dit wordt opgeslagen in object- of file storage, wat wij de unified storage benadering noemen, Dit zorgt voor eenvoud in het beheer van data, omdat je die tachtig tot negentig procent gewoon kunt afdekken met een generiek platform.”

Ook daar zit uiteindelijk weer een kostencomponent achter zit. “Die kostencomponent gaat niet alleen over de hardware en de software, maar ook over het beheer van zo’n omgeving. Met het gebrek aan resources op de markt is steeds de vraag: kan het niet eenvoudiger? Kan het niet met minder mensen?”

Sensoren
Ricardo van Velzen, Manager Systems Engineering bij Nutanix, vult aan: “Als Nutanix hebben we te maken met heel veel aspecten van de infrastructuur. Een trend die we ook zien is meer vraag naar beheer van remote sites (Edge). Het gebruik van steeds meer sensoren en de groei van de hoeveelheid data die daaruit voortkomt zorgt voor nieuwe uitdagingen.”

“Als specialist in infrastructuur komen we bij bedrijven die veel locaties hebben. De dynamiek daarin is interessant. Het eerste wat je dan moet regelen is dat zo'n locatie makkelijk te beheren en op te zetten is. We noemen dat de deployment. Dat speelt bijvoorbeeld bij een bedrijf als Vopak, dat veel terminals over de hele wereld heeft. Iedere keer als zo'n locatie opgezet moet worden, moet dat heel snel geregeld worden.”

Machine learning
Scholten: “Een andere trend die we zien is dat sensoren lokaal data genereren en dat bedrijven in zo’n omgeving iets met die data wilt doen, bijvoorbeeld met machine learning om snel ter plaatse beslissingen te kunnen nemen. Maar al die algoritmes moeten ook getraind worden, en daar heb je veel power voor nodig.”

“Je moet dus een soort datapipeline hebben vanuit de edge naar een centrale plek, waar dan centraal de algoritmes getraind worden. De AI/ML stack die dit regelt faciliteren wij op onze infrastructuur. We bedenken niet de complexe algoritmes en software, maar we zorgen er wel voor dat het integreert met ons platform.”

Abstractielaag
Van Velzen: “Bedrijven met een hybride cloudomgeving, en dat zijn er steeds meer, werken zowel on-premise, als in de publieke cloud en misschien zelfs in meerdere publieke clouds. Wat wij daarin doen is gericht op het laten landen van de data of de applicaties waar ze het beste passen. Dit betekent dat je met applicaties moet kunnen schuiven. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, verschillende platformen vereisen verschillende kennisgebieden.”

“Wat wij doen om onze klanten te helpen is een hybride vorm opzetten, een koppeling van on-premise naar de cloud, zoals AWS of Azure. We creëren dan een abstractielaag over AWS een Nutanix-laag, die je beheert als een Nutanix cloud. Je beheert on-premise op dezelfde manier als de cloud, je hebt dus geen specifieke kennis van AWS nodig. Hetzelfde doen we met Azure. Dit bespaart veel tijd in het zoeken naar specialisten voor AWS of Azure. We kijken constant of het eenvoudig genoeg is zodat mensen er snel mee aan de slag kunnen.”

Financiën
Scholten: “Vanwege het strategische karakter van die infrastructuur spreken we hierover met het management en hoger, zeker als het gaat om de financiële aspecten die steeds zwaarder wegen. Budgetten worden kleiner, dus er wordt steeds meer gekeken naar wat er nog meer kan voor dezelfde euro. Dit betekent dat over de financiële kant praten met de financiële mensen binnen een organisatie.”

Van Velzen: “We kunnen hen het verschil laten zien. Sommige bedrijven gaan naar de cloud terwijl de kosten steeds hoger worden. Als je een virtuele machine draait in de cloud moet je een instantie kiezen. Al snel merk je dat je steeds grotere instanties nodig hebt, zeker als je dit met honderden virtuele machines doet. Daar zijn veel extra resources voor nodig.”

“Met zo'n abstractielaag van Nutanix eronder kun je zo'n virtuele machine veel beter definiëren en er flexibeler mee omgaan, wat veel kosten bespaart. Dat kun je uitdrukken in een heldere TCO. Wanneer je daarmee naar de financiële leiding binnen je bedrijf gaat heb je daar een goed verhaal. En met het management praten we over het gemak waarmee je een omgeving kunt beheren, en hoe snel je die kunt opzetten. En dat is snel. Als je een dergelijke omgeving wilt opzetten dan kun je dat in 20 minuten doen. Je kunt dan een koppeling maken naar je eigen omgeving en binnen een half uur je workloads laten draaien, zonder dat je specifieke kennis nodig hebt.”

Overstappen
“Gartner ons daarom ook opgenomen in hun overzicht van cloud management tools. Vooral de flexibiliteit wordt gewaardeerd. Klanten hebben vaak, om wat voor reden dan ook, ooit gekozen voor een bepaald pad. Daar beginnen ze aan, maar na een jaar ontdekken ze bijvoorbeeld dat hun cloud provider unilateraal besluit om de prijzen met tien procent te verhogen, of dat de netwerkprestaties tegenvallen. Dan willen ze overstappen naar een andere provider, maar dat blijkt niet zo makkelijk te zijn.”

“Wanneer je echter gebruikmaakt van een platform als Nutanix dan kun je letterlijk van de ene op de andere dag overstappen. We pakken het op, zetten het ergens anders neer en je kunt doorgaan, omdat wat we Nutanix-instances noemen, inclusief de benodigde software, volledig overdraagbaar is. Dat zorgt voor flexibiliteit.”

Auteur: Marco van der Hoeven 

Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Schneider Electric BN start week 27 tm week 29

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!