Witold Kepinski - 23 juli 2025

Data soevereiniteit als strategisch kompas: Digital Realty over de toekomst van digitale infrastructuur

In het Nederlandse hoofdkantoor van Digital Realty in Schiphol-Rijk sprak de redactie van Dutch IT Channel en Dutch IT Leaders met Vincent in ’t Veld (foto), Managing Director Nederland en Noord-Europa. De digitale wereld verandert razendsnel: data explodeert in volume, AI en cloud ontwikkelen zich in rap tempo en de roep om data soevereiniteit klinkt steeds luider. In dit gesprek deelt In ’t Veld hoe Digital Realty met infrastructuur, innovatie en samenwerking anticipeert op deze nieuwe realiteit.

Data soevereiniteit als strategisch kompas: Digital Realty over de toekomst van digitale infrastructuur image

De explosieve groei van data vraagt om strategie

In ’t Veld opent het gesprek met een treffende observatie over de onophoudelijke groei van data. “De continue trend die we natuurlijk al in de afgelopen decennia zien, is de groei van data,” zegt hij. “Maar de grote vraag is: hoe kunnen we waarde uit data genereren?” Slechts een fractie – minder dan twee procent – van alle wereldwijd geproduceerde data wordt daadwerkelijk geanalyseerd of benut. Een gemiste kans, vindt hij, want data biedt ongekende mogelijkheden voor o.a. innovatie, procesoptimalisatie en medische doorbraken.

De explosieve groei van data wordt aangejaagd door nieuwe technologieën zoals High Performance Computing en toepassingen zoals Artificiële Intelligentie. Tegelijkertijd wordt de infrastructuurvraag steeds complexer. “Tientallen jaren geleden stonden servers gewoon in? je eigen serverruimte. Nu zijn data en bronnen verspreid over SaaS-applicaties, eigen systemen en publieke clouds.” Dit vraagt om een doordachte strategie over waar je data plaatst,verwerkt en distribueert.

Data soevereiniteit als compliance-vraagstuk

En daar komt data soevereiniteit om de hoek kijken – een nieuw en urgent vraagstuk. “Welke data kun je beter lokaal opslaan en welke kun je internationaal verwerken? Dat is tegenwoordig een compliance-vraagstuk, geen IT-keuze,” stelt In ’t Veld. Data soevereiniteit draait om het beschermen van kritieke gegevens binnen landsgrenzen, met respect voor wet- en regelgeving. Het maakt datalokaliteit tot een complexe puzzel, die strategische keuzes vereist.

Voor colocatie datacenters zoals Digital Realty blijft de kern hetzelfde: veilige en efficiënte uitwisseling van data faciliteren. “Wij noemen dat nu in onze lithografie prachtig: data exchange zones claimen,” zegt hij met een glimlach. Deze zones verbinden databronnen met netwerken en gebruikers wereldwijd. Een slimme netwerkarchitectuur wordt daarmee onmisbaar – zeker nu regelgeving, performance en beveiliging elkaar overlappen.

PlatformDigital: infrastructuur als wereldwijd fundament

Digital Realty’s antwoord op deze complexiteit heet PlatformDigital: een wereldwijd datacenter en netwerk infrastructuurplatform dat klanten een uniforme uitrol biedt, ongeacht locatie. “PlatformDigital is de benaming eigenlijk van onze totale infrastructuur die wij wereldwijd kunnen bieden,” legt In ’t Veld uit. De samenwerking met system integrators en managed service providers zorgt ervoor dat eindklanten toegang krijgen tot schaalbare, betrouwbare en wetgevingscompliant oplossingen. “Wij zijn een onderdeel van de oplossing.”

Infrastructuur is kapitaalintensief en moeilijk te verplaatsen. “Juist daarom is het zo belangrijk om strategisch vooruit te kijken,” benadrukt hij. Zeker nu datastromen internationaliseren en de eisen rond data soevereiniteit toenemen. De locatie van je digitale infrastructuur wordt daarmee een bedrijfskritische keuze.

AI en de verschuiving naar high-density oplossingen

De opkomst van AI en Internet of Things brengt bovendien nieuwe eisen met zich mee. Terwijl training van grote AI-modellen plaatsvindt op plekken met directe toegang tot natuurlijke energiebronnen, gebeurt inferencing – het toepassen van die modellen – juist lokaal, dicht bij de eindgebruiker. Dat leidt tot een opmars van private AI-oplossingen op kleinere, high-density locaties. “Traditionele datacenters of ondernemersdatacenters kunnen daar in de regel niet mee omgaan, omdat er zulke hoge eisen gesteld worden,” zegt In ’t Veld.

Om deze uitdaging aan te gaan, zet Digital Realty in op technologische innovaties zoals Direct Liquid Cooling. Hiermee worden racks met een dichtheid van 40 tot 75 kW – en straks zelfs boven de 100 kW – mogelijk. De vraag naar zulke oplossingen groeit hard, en dat vereist constante innovatie in ontwerp en uitvoering.

Duurzaamheid, innovatie in koeling en energie-efficiëntie

Naast technologie speelt ook duurzaamheid een grote rol. “Wij als sector moeten – en hebben in het verleden bewezen – dat we met onze innovatie zo efficiënt mogelijk onze designs en ons energieverbruik kunnen managen,” stelt In ’t Veld. Digital Realty investeert in efficiënte koeling, onder andere met ATES-systemen die waterverbruik minimaliseren. Transparantie over PUE- en WUE-scores stelt klanten in staat om hun eigen duurzaamheidsdoelen te behalen.

De Nederlandse groeiambities worden echter afgeremd door ruimtelijke ordening en netcongestie. “Het land zit een beetje op slot,” erkent In ’t Veld. Maar stilstand is geen optie. “Het staat voor mij als een paal boven water dat als wij als Nederland qua samenleving en qua economie competitief moeten blijven, we moeten blijven groeien in digitale infrastructuur.” Hij wijst op landen als Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, die actief investeren in hun digitale capaciteit.

Om de Nederlandse situatie vlot te trekken, pleit hij voor betere coördinatie tussen nationale netbeheerders zoals TenneT, provincies, gemeenten en de industrie zelf. “Wij willen als industrie onderdeel van de oplossing zijn en niet het probleem zijn.” Denk aan slimme samenwerking rond netcapaciteit, restwarmteafgifte en energiehubs. Zo kan de datacentersector bijdragen aan bredere maatschappelijke doelen.

Flexibiliteit en samenwerking: de sleutel tot toekomstbestendige infrastructuur

Voor de komende jaren blijft flexibiliteit een sleutelwoord. Digital Realty wil infrastructuur kunnen aanbieden die past bij uiteenlopende klantwensen: van netwerkdienstverleners tot AI-startups met extreme rekeneisen. Het nieuwe datacenter AMS11 in Amsterdam is hier een voorbeeld van – gericht op AI, storage en connectiviteit op hoge schaal.

Partners kunnen rekenen op een strategisch fundament. “Digital Realty biedt een strategisch bouwblok die we zowel in Nederland als in meer dan 55 steden in de wereld aanbieden. Deze is geschikt voor toenemende datastromen en biedt schaalbaarheid, zowel in Nederland als over de landsgrenzen heen,” vat In ’t Veld samen. “Dit omvat de innovatiekracht, wereldwijde dekking en schaalkracht van de datacenterpartner.”

Digital Realty positioneert zich als onmisbare schakel in de waardeketen van IT-oplossingen. Ze helpen klanten bij het bouwen van infrastructuur die meegroeit met datavolumes, nieuwe architecturen en veranderende wetgeving. Certificeringen als DORA en NIS2 vormen daarbij geen obstakel maar een integraal onderdeel van het aanbod. “We moeten met elkaar inzien dat deze industrie zal groeien,” besluit In ’t Veld. “Het gaat erom hoe en waar deze groei plaatsvindt, en dat vereist nauwe samenwerking tussen alle betrokken partijen.”

Door: Witold Kepinski

MSP Show 18/06/2025 t/m 31/07/2025 BN + BW
MSP Show 18/06/2025 t/m 31/07/2025 BN + BW

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!