Redactie - 12 december 2016

Snel WiFi-netwerk verbindt supporters met voetbalclub KKA Gent

Het Ghelamco Stadion bevindt zich in Gent, België. Het is het nieuwste stadion in het land en de thuisbasis van voetbalclub KAA Gent. Tijdens evenementen huisvest het 20.000 fans, waardoor het station een grote behoefte bestaat aan betrouwbare en snelle WiFi. De voetbalclub kiest daarom voor Ruckus Wireless voor de implementatie van een schaalbare WLAN-infrastructuur.

Vereisten:

  • Schaalbare en innovatieve WLAN-infrastructuur
  • Betrouwbaar netwerk dat voldoet aan de eisen van supporters, beveiligingspersoneel, de pers en bezoekers voor HD communicatie
  • Overal in het stadion de beste dekking en aansluitmogelijkheden

Oplossing:

  • Hoog presterende netwerkoplossing die voldoet aan de huidige en toekomstige WiFi behoeften met superieure connectiviteit en dekking
  • Implementatie van 802.11ac Wave 2 ZoneFlex R710, R500, & 7782 toegangspunten om in de behoefte aan hoge dekkingsgraad te voorzien
  • Implementatie van de Ruckus SmartCell Gateway voor de levering van betrouwbare WiFi
  • Verbeterde dekkingsmogelijkheden en algehele doorvoersnelheden

Supporterservaring stijgt door 802.11AC Wave 2 implementatie
De spanning stijgt naarmate het seizoen nadert waarin sportliefhebbers hun favoriete club in actie kunnen zien. Velen bereiden zich voor door een seizoenkaart te kopen waarmee ze alle lokale wedstrijden in hun thuisstadion kunnen bijwonen. In Europa is het voor de supporters veel meer dan alleen een spelletje – ze zijn er emotioneel bij betrokken – met een intense behoefte om met de club geïdentificeerd te worden. Tegenwoordig is naar het stadion gaan een heel andere ervaring dan vroeger. Mensen willen hun ervaring in real-time met vrienden en familie kunnen delen via mobiele apps zoals Snapchat, Facebook, Instagram of Twitter. Dus wat gebeurt er als je favoriete club in een stadion speelt waar je geen WiFi verbinding kunt krijgen? Dan zit je met een heleboel boze supporters.

Uitdaging
Stadions en arena’s behoren tot de lastigste locaties om WiFi te implementeren, vooral vanwege de vereisten voor zowel zeer hoge prestaties als een hoge dekkingsgraad. De Ghelamco Arena, gelegen in het Belgische Gent, is het nieuwste stadion van het land en de thuisbasis van voetbalclub KAA Gent. De arena was oorspronkelijk gebouwd zonder WiFi en kan tijdens evenementen plaats bieden aan 20.000 supporters. Het stadion kreeg constant klachten van supporters over het totale gebrek aan connectiviteit. Ze konden met hun mobiele apparaten helemaal geen contact maken met mensen buiten of zelfs in het stadion, er kon niet eens gebeld worden. Dit was storend voor zowel de club als de supporters. De club wil een persoonlijke band met haar supporters opbouwen om in het stadion een goede supporterservaring te bieden en tegelijkertijd de naam van de club verder op te bouwen.

“We hadden WiFi nodig. We moeten met onze klanten in contact kunnen komen terwijl ze in het stadion zijn. Wij geloven in het opbouwen van een gemeenschap op basis van klasse en sportiviteit, samen met de familie. We willen met onze supporters communiceren, en dat betekent dat we tijdens onze evenementen betrouwbare WiFi nodig hebben,” zegt Serge Platel, Commercial & Marketing Director bij KAA Gent.

KAA Gent vond het belangrijk om haar supporters betrouwbare, snelle en goed presterende WiFi aan te bieden, zodat de club met supporters zou kunnen communiceren terwijl ze in het stadion zijn. Het was belangrijk dat het netwerk streaming video aankon, evenals een groot aantal gelijktijdige gebruikers. Als het netwerk eenmaal geïnstalleerd is, is het doel van de club om haar naamsbekendheid te verbeteren met een goede supporterservaring. Het leveren van snelle draadloze diensten in een dergelijke omgeving vereist hoogwaardige apparatuur en deskundigheid op het gebied van implementatie.

Oplossing
In haar zoektocht naar een oplossing heeft Ghelamco hulp gezocht bij Telenet, de grootste kabelmaatschappij van België. Omdat het ontwerp van netwerken varieert en afhankelijk is van de aard van de locatie, heeft Telenet samengewerkt met partner Alcadis om te inventariseren wat de beste manier zou zijn om het stadion van de best presterende WiFi te voorzien.

“Telenet is al een hele tijd partner van de club en wij vinden connectiviteit uiterst belangrijk. Dus we moesten echt de allerbeste connectiviteit bieden, op de allerbeste manier. Daarom hebben we hulp gezocht bij Alcadis en Ruckus om dit probleem op te lossen,” aldus Stijn Eulaerts, Director Product Management Connectivity bij Telenet.

Na een uitgebreide evaluatie van de prestaties met verscheidene leveranciers kwam Ruckus als duidelijke winnaar uit de bus. Om goede dekking en hoge prestaties te garanderen heeft Telenet door het gehele stadion heen de ZoneFlex R710 802.11ac Wave 2 van Ruckus geïmplementeerd, samen met de ZoneFlex R500 en ZoneFlex 7782. Deze hoog presterende toegangspunten verschaffen een toename in apparaat dichtheid met de 4x4:4 en MU-MIMO, om in de behoefte aan draadloze implementaties met een hoge dekkingsgraad binnen het stadion te voorzien. Bovendien verminderen Ruckus’ gepatenteerde BeamFlex en ChannelFly technologieën interferentie en werken ze prestatieverhogend. Met BeamFlex worden de signalen automatisch aangepast en naar het best presterende pad geleid, waardoor interferenties en obstakels vermeden worden. Dit zorgt voor het sterkste signaal, de hoogste doorvoersnelheid en de laagste interferentie. ChannelFly gebruikt BeamFlex om het beste RF-kanaal te selecteren en op die manier de hoogst mogelijke WiFi prestaties te leveren, waarbij de signalen voor elke gebruiker en overdracht geoptimaliseerd worden.

Deze toegangspunten worden op de achtergrond beheerd door de Ruckus SmartCell Gateway. De SmartCell Gateway is het meest schaalbare en veelzijdige WLAN-platform. Het voegt alle capaciteit samen en kan enorm uitbreiden naar duizenden gebruikers waaraan betrouwbare WiFi geleverd kan worden.

“Ruckus Wireless heeft ons speciaal gebouwde hardware gegeven om het netwerk te ontwerpen. Het heeft alle aspecten die nodig waren in de hardware zitten – van de montagebeugels tot aanpasbare antennes, alles was er om de juiste dekking te krijgen. De producten van Ruckus boden alles wat we nodig hadden,” zegt Hans van Elsen, CTO van Alcadis.

De implementatie van Wave 2 was de perfecte oplossing voor het Ghelamco stadion. “Het grootste voordeel van het netwerk is dat het nu werkt! We zijn in staat om betrouwbare en snelle WiFi aan onze supporters, beveiligingspersoneel, de pers en bezoekers te leveren,” zegt Serge Platel.

Met de Ruckus Wireless implementatie van Wave 2 is de supporterservaring van een heel ander niveau dan voorheen. Met een gemiddelde van 5.000 gelijktijdige gebruikers op het netwerk kunnen supporters nu video’s streamen, promotiemateriaal ontvangen over hun favoriete speler en via sociale media hun ervaringen met de wereld delen. Daarnaast heeft Telenet een applicatie gecreëerd, Play Sports genaamd. Met deze app kunnen supporters in het stadion delen van de wedstrijd die ze aan het bekijken zijn beoordelen, of andere wedstrijden die in België plaatsvinden bekijken. Tegelijkertijd zorgt dit nieuwe netwerk voor extra betrokkenheid van supporters en een versterking van het merk. De opgehaalde data geeft inzicht in wie er naar het stadion komt, op welke dagen, en naar welke spelers men het liefst kijkt, om ervoor te zorgen dat de club betrokken kan zijn bij haar supporters en de juiste promoties naar de juiste liefhebbers kan sturen. Dus iedereen heeft er voordeel bij.

“We hebben via sociale media veel positieve feedback ontvangen. De supporters zijn enthousiast omdat ze nu hun ervaring in het stadion kunnen delen met mensen die er niet bij zijn. De supporters zijn nu tevreden,” constateert Stijn Eulaerts.

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V5 Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V6
Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BN V5

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!