Wouter Hoeffnagel - 02 maart 2018

Helft mkb'ers noemt techinvesteringen essentieel voor voortbestaan

De helft van alle MKB-ondernemers verwacht over vijf jaar niet meer te bestaan indien zij niet in nieuwe technologie investeren. Voor ondernemers die willen profiteren van een digitaal gedreven werkplek is het verbeteren van agility een topprioriteit. 86% van de MKB'ers wil zich in 2018 actief gaan focussen op het optimaliseren van zijn bedrijfsflexibiliteit.

Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Ricoh onder 1.600 Europese mkb'ers. Slechts de helft van de respondenten (51%) introduceert bewust nieuwe technologieën om sneller te kunnen reageren op trends en mogelijkheden, terwijl 52% verwacht binnen vijf jaar failliet te zijn als zij geen gebruik maken van gemoderniseerde werkplektechnologie. Nederlandse ondernemers blijken technologie te prefereren die direct aansluit bij de behoeften van werknemers. Zij geloven dat automatisering (69%), data-analyses (69%), documentbeheer (61%) en videoconferenties (47%) de meest positieve invloed zullen hebben op hun onderneming.

'Mkb'ers zijn bijzonder ambitieus'

Maurits Aalders, Director Marketing, Ricoh Nederland zegt: “MKB ondernemers zijn bijzonder ambitieus. Vanwege de uitdagende marktomstandigheden willen ondernemers nieuwe mogelijkheden tijdig ontdekken en er het maximale uit halen. Nederland zit hierbij met 53% zelfs boven het Europese gemiddelde van 51%. Flexibiliteit is van cruciaal belang om in te spelen op marktveranderingen en het gros van de ondernemers erkent de rol van technologie hierin. Agile werken staat duidelijk hoog op de agenda van de MKB’ers en is dus zeker niet alleen een aandachtspunt voor de grotere ondernemingen.”

Productiviteit en innovatie, door middel van slimmere technologie op de werkvloer, worden gezien als een cruciale factor voor het succes van bedrijven. 70% van de ondervraagden beschouwt technologie als de basis voor de groei van het bedrijf, wat wijst op een sterk geloof in de waarde van een digitaal gedreven werkplek. Aalders voegt hieraan toe: “MKB’ers laten zich niet gek maken door hypes zoals virtual reality en blockchain. Ze zijn juist zo verstandig om prioriteit te geven aan investeringen in de tools die een reëel, positief effect hebben op het bedrijfsresultaat. Het is belangrijk om goed na te denken over hoe technologie medewerkers in staat stelt sneller en slimmer te werken, waardoor het bedrijf flexibeler wordt. Doe je dit niet, dan loop je het risico te sneuvelen, terwijl de markt zich verder ontwikkelt zonder je.”

SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024 Gartner BW start 5 juli tm 4 nov 2023
Arctic Wolf BW gated Content

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!