Wouter Hoeffnagel - 29 oktober 2020

Gartner belicht vier fouten die herstel na coronacrisis in gevaar brengen

Gartner belicht vier fouten die herstel na coronacrisis in gevaar brengen image

Business leaders staan onder druk te digitaliseren en te groeien. Tegelijkertijd moeten zij echter kostenbesparingen te realiseren en kunnen een viertal veelvoorkomende fouten maken die het herstel van hun organisatie in gevaar brengt. Om business leaders hiervoor te behouden zet Gartner deze vier fouten op een rijtje.

"We zullen terugkijken op de herstelfase en zien dat er bedrijven zijn die digitale verandering correct hebben gefinancierd, en partijen die de boot hebben gemist", legt Alexander Bant, vice president research in Gartner's Finance practice, uit. "Naarmate leiders proberen hun cashflow en winst in 2021 te vergroten, zijn zij geneigd kostenbesparingen te realiseren met traditionele methoden. Financieel leiders moeten echter aan de toekomst van hun digitale organisatie denken en middelen zo toewijzen dat zij hun digitale transformatie met jaren kunnen versnellen."

Business leider maken vier veelvoorkomende fouten bij het optimaliseren van kosten tijdens financiële tegenwind.

1. Besparingen met onrealistische doelstellingen

Minder dan de helft (43%) van de organisaties realiseert de kostenbesparingen die zij vooraf verwachten. De bedoelde besparing blijkt in de praktijk vaak niet haalbaar, terwijl het nastreven van dergelijke onrealistische doelen een verstorende werking kan hebben op de organisatie.

2. Gedragsverandering is niet blijvend

Slechts 11% van de organisaties slagen erin kostenbesparingen drie opeenvolgende jaren vast te houden. Dit toont aan dat veel bedrijven geen duurzame aanpak hanteren voor kostenoptimalisatie om marges en groei op de lange termijn te verbeteren.

3. Organisatie verstoren

Slechts 6% van de organisaties beheert investeringen in groeikansen consistent zonder de organisatie met excessieve complexiteit te belasten. Leidende organisaties richten zich op minder producten en diensten tijdens financiële tegenwind dat de gemiddelde organisatie.

4. Innovatie tegenhouden

Indien organisaties groeikansen nastreven, creëert slechts 9% voldoende capaciteit om hiervan daadwerkelijk eensucces te maken. Conservatief zijn met het inspelen op nieuwe kansen kan wellicht interessant lijken in crisistijden, maar beschadigt in veel gevallen de algehele prestaties van de organisatie op de lange termijn.

Leiders zetten met hun business modellen en interne bedrijfsvoering steeds meer in op digitale klanten, online business en automatisering van routinematige taken. Zo blijkt uit recent onderzoek van Gartner dat 67% van de bestuursleden verwachten dat initiatieven rondom digitale technologie de komende twee jaar de belangrijkste strategische prioriteiten zullen zijn.

Respondenten verwachten dat hun IT-budgetten in 2020 met bijna 7% stijgen. De wereldwijde IT-investeringen maken in 2021 daarnaast een sterk herstel voor, verwacht Gartner. Bestuursleden zetten business leiders onder druk uitgaven in functionele gebieden zoals marketing en HR terug te dringen, waar naar verwachting minder budget voor beschikbaar wordt gemaakt. Gartner wijst ook op een ander onderzoek medio 2020, waaruit blijkt dat 65% van de business leiders verwacht hun digitale business transformatie verder te zullen versnellen.

"Bedrijven die in 2018 een voorsprong wisten te realiseren besteedden meer aandacht aan de koers van hun klanten en beschermden kosten die nieuwe groei dreven", zegt Bant. "We weten dat we niet kunnen besparen tot duurzame groei op de lange termijn. Dit herstel is een kans voor leiders die snel willen digitalisering in alles wat zij doen. Ontmoet klanten op een nieuwe manier, werk op nieuwe wijzen en automatiseer de bedrijfsvoering."

SLTN Vierkant SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024
Netgear banner liggend start week 14

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!