Redactie - 06 november 2020

Glasvezelnetwerk coöperatie Sterk Midden-Drenthe overgedragen aan KPN

KPN en de coöperatie Sterk Midden-Drenthe hebben overeenstemming bereikt over de overname van het glasvezelnetwerk van de coöperatie. De ledenraad van de coöperatie heeft daar unaniem mee ingestemd. Het netwerk bestaat uit circa 5.900 adressen en ligt in het buitengebied van de gemeente Midden-Drenthe, bestaande uit 23 dorpen en kernen. Naar verwachting is de overname in november 2020 afgerond. Het netwerk is en blijft een open netwerk, toegankelijk voor diverse telecomaanbieders. Voor de aangesloten consumenten en tevens de leden van de coöperatie verandert er niets. Het huidige abonnement voor telefoon, internet en TV blijft gewoon doorlopen. KPN zal in 2021 ook dienstverlening op het netwerk gaan aanbieden. Partijen hebben geen financiële details bekend gemaakt.

Voorzitter van de Raad van Commissarissen van de coöperatie Sterk Midden-Drenthe, Henk van de Boer: “Sinds 2014 hebben vrijwilligers van de coöperatie geweldig hard gewerkt om het netwerk aangelegd te krijgen. De overname door KPN is nu een logische vervolgstap, die ervoor zorgt dat onze leden ook in de toekomst kunnen genieten van snel internet. Ons doel is daarmee bereikt. KPN is met zijn kennis en expertise als geen ander in staat het glasvezelnetwerk ook in de toekomst goed te beheren en te onderhouden. We dragen het daarom graag over, inclusief de medewerkers.”

Henk Jumelet, gedeputeerde van de provincie Drenthe: “Samen met partners hebben we ons als provincie de afgelopen jaren ingezet voor de realisatie van breedband in Drenthe. Omdat wij breedband als een basisvoorziening zien, hebben wij de coöperatieve aanpak in de gemeente Midden-Drenthe ondersteund. Samen met de inzet van vele vrijwilligers en met een lening van zowel de provincie en de gemeente Midden-Drenthe is de aanleg van een glasvezelnetwerk mogelijk gemaakt. Dat dit netwerk nu wordt overgenomen door een marktpartij als KPN is een mooie ontwikkeling en een goede zaak voor alle betrokkenen.”

Joost Steltenpool, directeur KPN Netwerk: “KPN moderniseert in hoog tempo zijn bestaande kopernetwerken door ze te vervangen door glasvezelnetwerken. Daardoor kan het zijn klanten van snel internet voorzien en Nederland digitaal op voorsprong houden. Waar mogelijk doen we dat met anderen. De samenvoeging met Sterk Midden-Drenthe is een prachtige uitbreiding van ons glasvezelnetwerk.”

Glasvezel levert betere kwaliteit dan het kopernetwerk en biedt het snelste internet. Het is de meest stabiele technologie, omdat het gebruikmaakt van lichtsignalen in plaats van elektriciteit. Daardoor verliest het signaal onderweg nauwelijks tot geen snelheid. Glasvezel springt daarbij ook zuiniger om met energie. De komende jaren blijft de datagroei enorm toenemen, niet alleen door steeds intensiever gebruik van internet en toenemend aantal apparaten, maar ook vanwege gaming, virtual reality en artificial intelligence, en vanwege toepassingen in de zorg en op school.

Arctic Wolf BW vierkant SentinelOne BW 04-09-2023 tm 16-10-2023
Dutch IT Awards Nomineer Nu liggend nieuwsbrief

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!