Wouter Hoeffnagel - 11 november 2020

Gerucht: FTC werkt aan rechtszaak tegen Facebook

Gerucht: FTC werkt aan rechtszaak tegen Facebook image

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) sleept Facbeook deze maand voor de rechter vanwege een antitrustonderzoek. Het onderzoek draait om oneerlijke concurrentie door het gericht overnemen van kleinere concurrerende social mediabedrijven.

Dit meldt Politico op basis van anonieme bronnen. Facebook nam eerder onder meer WhatsApp en Instagram over. Hoewel beide partijen geen kleine spelers zijn, zijn zij beide wel aanzienlijk kleiner dan Facebook. Het Amerikaanse bedrijven heeft zijn voetafdruk op de social media-markt door deze overnames aanzienlijk vergroot en krijgt veel data van mensen in handen.

De FTC overweegt de zaak intern te behandelen, wat het eenvoudiger kan maken de zaak te winnen. Een dergelijk proces kan echter jaren in beslag nemen, terwijl veel openbaar aanklagers uit Amerikaanse staten juist een snelle, landsbrede actie tegen Facebook willen om het bedrijf tot verandering te dwingen. Politico meldt dat dit er uiteindelijk toe zou kunnen leiden dat de overname van Instagram en WhatsApp worden teruggedraaid.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!