Redactie - 02 augustus 2021

Maak uw bedrijf klaar voor de toekomst met 10 Gbps Ethernet

Maak uw bedrijf klaar voor de toekomst met 10 Gbps Ethernet image

Wel of niet overstappen naar een 10 Gigabit netwerk? Dat is iets wat steeds meer IT-beslissers in kleine en middelgrote organisaties zich afvragen. Hoewel Gigabit Ethernet al sinds 2000 de standaard in zakelijke netwerken is, voldoet die snelheid na twee decennia van snelle technologische ontwikkeling niet meer voor alle toepassingen.

Het voornaamste voordeel van een 10 Gigabit netwerk is dan ook de snelheid. Maar naast een razendsnelle verbinding zijn er met de Omada 3000- serie ethernet switches van TP-Link nog een groot aantal andere voordelen te behalen.

Van 1 Gigabit naar 10 Gigabit

In de afgelopen twee decennia was een lokaal netwerk met een bandbreedte van 1 Gbps voor vrijwel ieder MKB- bedrijf ruim voldoende. Met 1 Gbps Ethernet konden we net zo snel data overdragen als onze magnetische harde schijven het konden lezen en schrijven.
Bij de daaropvolgende 10 Gbps Ethernet -generatie zagen we een ander patroon. Hoewel de eerste standaard al in 2002 vastgelegd werd, is de transitie naar 10 Gigabit daarna traag verlopen. Tot een paar jaar terug betaalde je drie à vierhonderd euro per switchpoort en zelfs de meest basale 10GbE -switch kostte € 2000 of meer.

Twee jaar terug kwam de vraag naar 10 Gbps netwerken voor klein-zakelijke gebruikers in een stroomversnelling. Professionals in (video-) content-creatie, design, research, software development, engineering en data-science hebben als eersten de overstap gemaakt en voor grote groepen gebruikers komt 10 gigabit nu echt binnen bereik.
Het kostenplaatje ziet er nu dan ook heel anders uit. Een werkplek heb je voor minder dan 100 euro gereed gemaakt voor 10 Gigabit en 10 Gigabit Ethernet switches voor een MKB -bedrijf kosten nu enkele honderden euro’s in plaats van duizend of meer.

Die kostenreductie is niet in de laatste plaats te danken aan bedrijven zoals TP-Link, die met hun enorme schaalgrootte, hoge automatiseringsgraad, inkoopvoordelen en ervaring met cost-optimized design voor deze ontwikkeling de weg hebben vrijgemaakt.

Omada Multi-Gigabit Managed Switch familie

In de zomer van 2020 introduceerde TP-Link het Omada SDN -platform op de markt. Omada SDN beschikt over diverse geavanceerde functies en maakt het gecentraliseerd beheer van verschillende sites veel eenvoudiger.
Binnen het Omada SDN platform kunnen Wi-Fi access points, VPN routers en ethernet switches opgenomen worden, waaronder ook diverse switches met 10 Gigabit ondersteuning. Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor de Omada Multi-Gigabit managed switches uit de 3000- serie. Deze zijn naar keuze uitgerust met 10 Gbps glasvezel, 10 Gbps koper of 2.5 Gbps koper en zijn beschikbaar voor een groot aantal scenario's. De 3000- series is ontworpen met veeleisende en grotere MKB- ondernemingen in het achterhoofd en biedt de prestatieniveaus, de lage latency en de schaalbaarheid die deze klanten nodig hebben in hun netwerkoplossingen.

De switches uit de 3000 -serie ondersteunen een groot aantal beveiligingsmogelijkheden, waaronder IP-MAC-Port binding, ACL’s, Port Security, (D)DoS defend, Storm control, DHCP snooping, 802.1X en Radius authenticatie. Daarnaast worden L2/L3/L4 QoS en IGMP snooping ondersteund voor spraak- en videotoepassingen.

Met al deze functies stijgt de toegevoegde waarde van deze switchfamilie ver uit boven de kosteneffectieve maar onbeheerde 10 Gigabit switches die recentelijk in groten getale op de markt zijn verschenen. De 3000 -series switchfamilie levert de functies die veeleisende organisaties zijn gaan verwachten en combineert deze met een prijsstelling die tot in het recente verleden niet voor mogelijk werd gehouden.

Door: TP-Link Nederland

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!