Redactie - 19 oktober 2021

Apple introduceert M1 Pro en M1 Max chipsets voor MacBook

Apple introduceert M1 Pro en M1 Max chipsets voor MacBook image

Apple heeft de nieuwe Apple M1 Pro en M1 Max chipsets voor Mac-computers aangekondigd. De M1 Pro borduurt voort op de architectuur van M1 en levert volgens Apple uitstekende prestaties en energie efficiëntie. De M1 Max tilt dit alles volgens Apple naar een nog hoger niveau. De CPU in M1 Pro en M1 Max levert naar opgaaf van Apple tot 70 procent snellere CPU-prestaties dan M1. De GPU in M1 Pro is tot twee keer zo snel als M1, en M1 Max is maar liefst vier keer zo snel als M1. 

M1 Pro en M1 Max zijn de eerste chips met een SoC-architectuur (system on a chip) in een professionele notebook. Deze biedt een snel centraal geheugen, uitstekende prestaties per watt en een laag energieverbruik. Daarnaast bieden ze ook nog eens meer geheugenbandbreedte en opslagruimte. M1 Pro heeft een bandbreedte van maximaal 200 GB/s en je kunt kiezen voor maximaal 32 GB aan centraal geheugen. M1 Max heeft een geheugenbandbreedte van maximaal 400 GB/s – twee keer zoveel als M1 Pro en bijna zes keer zoveel als M1 – en ondersteunt tot 64 GB centraal geheugen. Dankzij de efficiënte architectuur van M1 Pro en M1 Max leveren beide chips altijd dezelfde prestaties, of MacBook Pro nu aan de oplader zit of op de batterij draait. Bovendien hebben M1 Pro en M1 Max verbeterde media-engines met aparte ProRes-versnellers voor professionele videobewerkingen. 

M1 Pro

M1 Pro is vervaardigd met de 5-nanometertechnologie en heeft 33,7 miljard transistors: ruim twee keer zoveel als M1. De nieuwe 10-core CPU bestaat uit acht high-performance-cores en twee high-efficiency-cores, en is tot 70 procent sneller dan M1. M1 Pro heeft een GPU met tot 16 cores, die tot twee keer zo snel is als M1. Bovendien kun gebruikers met M1 Pro kiezen voor maximaal 32 GB aan snel centraal geheugen, met tot 200 GB/s aan geheugenbandbreedte.

M1 Max

M1 Max heeft dezelfde krachtige 10-core CPU als M1 Pro en daarbovenop nog eens een 32-core GPU, die tot vier keer zo snel is als M1. Met 57 miljard transistors – 70 procent meer dan M1 Pro en 3,5 keer zoveel als M1 – is M1 Max de grootste chip die Apple tot nu toe heeft ontwikkeld. M1 Max geeft grafisch zware taken een compleet nieuwe dimensie, zoals tot 13 keer zo snelle rendering van complexe tijdlijnen in Final Cut Pro vergeleken met de 13-inch MacBook Pro van de vorige generatie. Daarnaast heeft M1 Max meer bandbreedte op de chipstructuur en een twee keer zo grote geheugeninterface als M1 Pro. Het resultaat is een geheugenbandbreedte van maximaal 400 GB/s – bijna zes keer zo groot als die van M1. Daardoor kan M1 Max worden geconfigureerd met tot 64 GB aan snel centraal geheugen. 

Media-engine met ProRes

De media-engine in M1 Pro en M1 Max is door Apple ontworpen en zorgt voor snelle videoverwerking en tegelijkertijd een optimale batterijduur. Daarnaast heeft M1 Pro een aparte versneller voor de ProRes-videocodec. Daarmee kunnen gebruikers bijvoorbeeld meerdere 4K en 8K ProRes-videostreams in hoge kwaliteit afspelen met een laag energieverbruik. M1 Max gaat daarin nog verder, met twee ProRes-versnellers en tot twee keer zo snelle videocodering als M1 Pro. Dankzij M1 Max kan de nieuwe MacBook Pro ProRes-video in Compressor maar liefst tot tien keer zo snel transcoderen als de 16-inch MacBook Pro van de vorige generatie.

Zowel M1 Pro als M1 Max bieden geavanceerde technologieën:

  • Een 16-core Neural Engine zorgt voor snellere on-device machine learning en betere cameraprestaties.
  • De nieuwe display-engine kan meerdere externe beeldschermen aansturen.
  • Extra geïntegreerde Thunderbolt 4-controllers bieden nog meer I/O-bandbreedte.
  • De speciaal ontworpen beeldsignaalprocessor van Apple levert samen met de Neural Engine en computationele videografie een betere beeldkwaliteit.
  • Eersteklas beveiliging, waaronder de nieuwste Apple Secure Enclave, veilig opstarten en antihacktechnologieën in runtime.

De Mac is nu halverwege de tweejarige omschakeling naar Apple Silicon, en M1 Pro en M1 Max betekenen volgens Apple weer een belangrijke stap in de goede richting. Samen met M1 vormen ze een productlijn met de beste prestaties, speciaal ontworpen technologieën en energiezuinigheid in de branche.

MacOS i.c.m. M1 Pro en M1 Max

MacOS Monterey is erop gebouwd om M1 Pro en M1 Max optimaal te benutten. Zo profiteren gebruikers van een combinatie van prestaties, mogelijkheden en een ongelooflijke batterijduur. Omdat Monterey ontworpen is voor Apple Silicon, kan de Mac direct uit de sluimerstand gehaald worden en werkt het hele systeem snel en soepel. Dankzij ontwikkelaarstechnologieën als Metal kunnen apps maximaal van de nieuwe chips profiteren. De geoptimaliseerde Core ML maakt volledig gebruik van de Neural Engine, waardoor machine learning nog sneller gaat. Aan de hand van workloadgegevens uit professionele apps wordt bepaald hoe macOS taken met meerdere threads aan de CPU-cores toewijst om maximale prestaties te behalen. De energiefeatures bepalen wanneer de performance- en efficiency-cores worden ingezet, voor een optimale balans tussen snelheden en de langst mogelijke batterijduur.

De combinatie van macOS met M1, M1 Pro of M1 Max levert ook verbeterde beveiliging op, met onder meer veilig opstarten, antihacktechnologieën in runtime en snelle in-line bestandsversleuteling. Alle Mac-apps van Apple zijn gebouwd voor Apple Silicon, waardoor deze native uitgevoerd kunnen worden. Daarnaast zijn er ruim 10.000 universele apps en plug-ins verkrijgbaar. Mac-apps waar nog geen universele versie van verkrijgbaar is, werken dankzij de Rosetta 2-technologie van Apple gewoon zoals gebruikers dit verwachten. Ook is het mogelijk om iPhone- en iPad-apps op de Mac te gebruiken, waarmee volgens Apple een wereld aan nieuwe mogelijkheden opengaat.

Gartner BW tm 02-11-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!