Robine Blinker - 15 maart 2022

Cellnex vult behoefte van datacenter ruimte zo goed mogelijk in

Cellnex vult behoefte van datacenter ruimte zo goed mogelijk in image

Cellnex Telecom timmert stevig aan de weg in de wereld van infrastructuur en datacenterdiensten. De telecom infrastructuur provider, bij sommigen misschien nog bekend onder de naam Alticom, nam kortgeleden de Media Gateway in Hilversum over. Sebastiaan Walraven (Business Development Manager) vertelt over het belang van die overname, de maatwerk-datacenter-oplossingen die Cellnex biedt en de waarde die het hecht aan duurzaamheid.

Het interview met Sebastiaan Walraven vindt plaats op een bijzondere locatie: op de zestiende verdieping van de Gerbrandytoren in IJsselstein, zo’n zestig meter boven de grond. De toren is onder meer bekend als de televisietoren van Lopik en als één van de hoogste kerstbomen ter wereld, maar het is ook een datacenter van Cellnex Telecom.

Walraven is sinds drie jaar Business Development Manager bij Cellnex. “We zijn een telecom infrastructuur provider in de breedste zin van het woord”, legt hij uit. “Ons hoofdkantoor staat in Spanje en we zijn actief in twaalf Europese landen. Vanuit Spanje zijn we begonnen met het aanschaffen van telecom infrastructuur. Die komt vaak van een operator en wij stellen die beschikbaar aan onze klanten.”

Torens
Met name in Nederland heeft Cellnex naast antenne opstelpunten, nog een belangrijke activiteit: datacenterdiensten. In die markt ziet Walraven een belangrijke, overkoepelende trend. “Door allerlei ontwikkelingen wordt er steeds meer data gebruikt, met grote glasvezelnetwerken die worden uitgerold richting consumenten en zakelijke klanten. Die data moet ergens bewerkt worden. Daar hebben wij onze grote telecom- en datatorens voor.”

Hij doelt op de voormalige televisietorens die Cellnex in Nederland graag en veel gebruikt. “In Nederland hebben we 24 torens. Die zijn strategisch verspreid zodat iedere klant altijd binnen dertig kilometer van zo’n toren zit. Voor sommige klanten is het namelijk heel prettig dat hun data dichtbij staat en dat ze eventueel langs kunnen gaan. De torens worden tegenwoordig niet meer gebruikt voor televisie, maar nog wel voor radio en voor noodinfrastructuur. Omdat de televisieapparatuur eruit is, staan er in die torens vaak verdiepingen leeg. In deze toren in IJsselstein hebben we bijvoorbeeld twintig verdiepingen. Het grote voordeel is dat die torens al veel faciliteiten hebben zoals stroomvoorziening, beveiliging en toegangscontrole. Daardoor zijn ze ideaal om te verbouwen tot kleinschalige datacenters die we als maatwerk aan kunnen bieden aan system integrators en eindklanten.”

Met dat maatwerk gaat Cellnex heel ver, legt Walraven uit. “Als een klant geen racks van 2,5 kilowatt, maar van 7 kilowatt wil, dan kan dat. Wil hij de PDU niet horizontaal maar verticaal? Dat regelen we. Moet de beveiliging door middel van een biometrische controle zoals een oogscan in plaats van een vingerafdruk? Ook dat is mogelijk.”

Belangrijke overname
Cellnex maakt bewuste keuzes in de benadering van de markt. “Steeds meer bedrijven in het datacenterlandschap gaan extra diensten leveren, zoals een eigen IaaS- of een PaaS-platform. Wij doen dat bewust niet. We willen de behoefte van datacenterruimte gewoon zo goed mogelijk invullen. Daarom bieden we klanten de mogelijkheid om een privévloer te bouwen. Maar we kunnen, sinds de overname van de Media Gateway in Hilversum, ook heel snel racks aanbieden. Dat kunnen half racks, full racks, cages of private suites zijn, met dezelfde flexibiliteit als in onze torens.”

Die overname, die eind vorig jaar plaatsvond, is heel belangrijk voor Cellnex. “Het was de uitbreiding waar we naar op zoek waren. Nu kunnen we behalve maatwerk-trajecten ook standaard datacenterdiensten leveren. Naast bedrijven in de mediawereld richten we ons daarmee ook op system integrators, Xaas-providers, hostingpartijen en iedereen die colocatie-ruimte zoekt. Het heeft natuurlijk een geweldige ligging: op het Mediapark, het hart van de mediabedrijven. Het ligt ook nog eens dichtbij Amsterdam en biedt uitstekende connectiviteitsmogelijkheden. Dat maakt het uitermate aantrekkelijk voor nationale en internationale bedrijven. Zeker als ze een grote behoefte aan connectiviteit en colocatie-capaciteit hebben. Bovendien is er voldoende energie-capaciteit beschikbaar.”

Duurzaamheid
In heel Europa is duurzaamheid een belangrijk thema voor Cellnex. “We hebben op dat gebied veel verschillende certificeringen en we brengen onze CO2-uitstoot in kaart.” De torens, zoals die in IJsselstein, spelen daarbij ook een belangrijke rol. “Omdat we hoog zitten is er voor een deel sprake van vrije koeling door de wind. Daardoor hoeven we zelf minder te koelen. Onze PUE-waarde is maximaal 1,2, wat erg laag is. Dat we datacenterruimte op maat bieden, is ook goed voor de duurzaamheid. Omdat we de datacenters gefaseerd volbouwen, kunnen we telkens gebruikmaken van de nieuwste innovaties in koeling en energievoorziening. Zo kunnen we meegaan in de ontwikkelingen.”

Cellnex houdt zich niet alleen bezig met connectiviteit en datacenterdiensten, vertelt Walraven. “We zijn onder meer actief met Distributed Antenna Systems (DAS, red.). Daarmee zorgen we voor de indoordekking in gebouwen waar er binnen niet genoeg dekking is door de operators. Daarnaast verzorgen we ook ‘mission critical’ en ‘private netwerken’, wat steeds belangrijker wordt. Die worden vooral ingezet voor bedrijfskritische processen. In de utiliteitssector, in de productie, maar ook bij bijvoorbeeld kerncentrales. Een andere belangrijke activiteit is Private LTE, waarmee we klanten de mogelijkheid geven om mobiele devices op een veilige manier te verbinden met hun eigen platform.”

Partners
Voor die activiteiten is Cellnex blijvend op zoek naar nieuwe partners. “We zoeken naar partijen met body, die net als wij een heel pallet neer kunnen leggen. Dat hoeven niet per se grote bedrijven te zijn, want kleine partners kunnen soms grote dingen doen. Hoewel we eindgebruikers ook rechtstreeks als klant hebben, concurreren we nooit met partners. Dat is voor ons uit den boze. Als een klant niet alleen een datacenterbehoefte heeft, maar bijvoorbeeld ook wil dat alles onderhouden wordt en dat er een IaaS-platform komt, dan doen we dat altijd samen met een partner.”

Waarom zouden partners en klanten voor Cellnex moeten kiezen? Walraven hoeft niet lang na te denken: “We zijn een krachtige en zeer betrouwbare organisatie. We kunnen veel en zijn bereid om heel veel te doen. We denken op datacentergebied met je mee en zijn daarin flexibel. We staan echt naast je en kijken samen naar wat je nodig hebt. Daarom duren onze samenwerkingen ook altijd lang. De relatie is heel erg belangrijk voor ons.”

Auteur: Johan van Leeuwen

Gartner BW start 5 juli tm 4 nov 2023 SentinelOne BW 04-09-2023 tm 16-10-2023
Gartner BN en BW liggend 5 juli tm 5 nov 2023

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!