Witold Kepinski - 11 maart 2022

Russische invasie Oekraïne verstoort kwetsbare supply chain

Russische invasie Oekraïne verstoort kwetsbare supply chain image

De Russische invasie van Oekraïne heeft een golf van menselijk leed losgelaten op de Oekraïense bevolking, en het ziet ernaar uit dat er een niveau van verdeeldheid tussen Oost en West zal ontstaan die sinds de Koude Oorlog niet meer is voorgekomen. Dit meldt onderzoeksbureau Canalys in een analyse voor channel partners.

Canalys meldt: de angst voor verdere geopolitieke destabilisatie over de hele wereld neemt toe. De economische schokgolven zijn nu al wereldwijd voelbaar. De olieprijs is gestegen tot boven de 110 dollar per vat, terwijl de financiële markten zijn gedaald. Straffende economische, handels- en financiële sancties en andere maatregelen (zoals het blokkeren van Russische banken van het SWIFT-systeem voor grensoverschrijdende betalingen) door westerse regeringen zullen Rusland effectief isoleren van een groot deel van de wereldeconomie, maar zullen bredere gevolgen hebben voor de handel. Toeleveringsketens, die al verzwakt zijn door de pandemie en tekorten, zullen verder worden ondermijnd door maatregelen om Rusland te scheiden, vooral gezien het wereldwijde belang van het land in veel industrieën. De annulering door Duitsland van de Nordstream 2-gaspijpleiding geeft een signaal af over de bereidheid van de EU om de afhankelijkheid van Russisch aardgas te verminderen, maar zal de energieprijzen over het hele continent opdrijven.

De technologiesector en het kanaal zullen zwaar getroffen worden door de crisis, zowel binnen als buiten Rusland en Oekraïne. De ineenstorting van de Russische munteenheid en de renteverhogingen door de Russische Centrale Bank (tot 20% op het moment van publicatie), zullen de prijzen binnen Rusland voor technologische producten onmiddellijk opdrijven en tegelijkertijd de koopkracht van klanten beperken. Amerikaanse en Europese sancties op de export naar Rusland van een breed scala aan technologische producten, waaronder halfgeleiders, en bepaalde software, computer- en telecomproducten, zullen leveranciers treffen die aan Rusland leveren en kanaalpartners die ze verkopen. Uitbreiding van het verbod naar smartphones wordt naar verluidt overwogen door de VS. Ondertussen zullen Russische of gelieerde leveranciers met internationale aanwezigheid, zoals Kaspersky, waarschijnlijk worden benadeeld door associatie met Rusland.

Cybersecurity

Niet alle effecten zullen negatief zijn: de technologie-industrie zal als gevolg van het conflict mogelijk meer gaan besteden aan uitgaven, onder meer op het gebied van defensie en cybersecurity. Hoge olie- en gasprijzen (en erkenning van de noodzaak om Europa's afhankelijkheid van Russische energie te doorbreken) zullen een hernieuwde impuls geven aan de sector van hernieuwbare energie. Maar er ligt een periode van ernstige ontwrichting en volatiliteit in het verschiet. Mogelijke implicaties zijn onder meer:

Westerse leveranciers zullen de verkoopactiviteit in Rusland op korte termijn aanzienlijk verminderen:Veel westerse technologieleveranciers – en die uit landen die niet gelieerd zijn aan Rusland – hebben al stappen ondernomen om de Russische verkoopactiviteiten stop te zetten of af te bouwen in de nasleep van de invasie, of staan onder toenemende druk om dit te doen. Accenture, Apple, Cisco, Dell, HP, HPE, Oracle, SAP en TSMC behoren tot de technologiespelers op een groeiende lijst van internationale bedrijven (in alle sectoren) die de banden met Rusland verbreken. Degenen die dat niet doen, zullen merken dat ze steeds meer niet synchroon lopen met het wereldwijde sentiment. Russische verzendingen en inkomsten zullen dit kwartaal aanzienlijk dalen, en mogelijk daarna, in het licht van steilere prijzen en stijgende rentetarieven, beperkingen op geïmporteerde technologische producten, verstoring van de toeleveringsketen en beperkingen op de Russische banksector. Technologie-investeringen door de Russische publieke sector – nog steeds de grootste aanjager van IT-uitgaven – en staatsbedrijven zullen de komende kwartalen aanzienlijk krimpen. Ook het MKB en de consumentenbestedingen zullen hard worden geraakt.

Blik op oosten

Rusland zal naar het oosten gaan om toegang tot technologie te behouden:Met sancties op de invoer van technologie die door het Westen zijn opgelegd, kan worden verwacht dat Rusland zich meer tot China wendt (dat heeft verklaard tegen sancties te zijn), vooral nu de Russische regering haast maakt om westerse merken te vervangen en toegang te houden tot belangrijke technologieën. De winnaars zijn waarschijnlijk Chinese leveranciers zoals Huawei, die zelf het slachtoffer zijn geworden van westerse handelsembargo's. De situatie is echter complex voor anderen, zoals Lenovo, OPPO en Xiaomi, die al aanzienlijke westerse activiteiten hebben of ambities hebben om te groeien in Europa of de VS. Aangezien China tegen westerse sancties is, creëert dit een dilemma voor deze Chinese verkopers: volgen ze sancties op en stoppen ze de verzendingen naar Rusland, maar lopen ze het risico de Chinese regering boos te maken? Lenovo, dat het grootste deel van de omzet buiten China genereert, heeft naar verluidt de verzending naar Rusland al stopgezet, maar heeft nog geen officiële verklaring afgelegd. Smartphone-leveranciers Xiaomi en OPPO moeten de Russische verzendingen nog stoppen (op het moment van schrijven), maar als ze dit niet doen, kan dit van invloed zijn op hun vermogen om in de toekomst internationaal te groeien. Zelfs als China de Russische technologie-industrie wil steunen, kan het zijn dat importbeperkingen zijn vermogen om effectief te handelen beperken. Ondertussen zal het verbod op de export van halfgeleiders naar Rusland de vastberadenheid van China versterken om zijn eigen autonomie voor de productie van halfgeleiders te versterken. het kan zijn dat invoerbeperkingen zijn vermogen om effectief te handelen beperken. Ondertussen zal het verbod op de export van halfgeleiders naar Rusland de vastberadenheid van China versterken om zijn eigen autonomie voor de productie van halfgeleiders te versterken. het kan zijn dat invoerbeperkingen zijn vermogen om effectief te handelen beperken. Ondertussen zal het verbod op de export van halfgeleiders naar Rusland de vastberadenheid van China versterken om zijn eigen autonomie voor de productie van halfgeleiders te versterken.

Aanvallen

Cyberaanvallen van beide kanten zullen enorm toenemen:Het Oekraïense conflict is de meest treffende illustratie tot nu toe van de rol van cyberoorlogvoering in hedendaagse conflicten. Rusland leek de invasie vooraf te gaan met een massale, gecoördineerde reeks cyberaanvallen op de infrastructuur, financiële en gouvernementele systemen van Oekraïne. Aanvallen door de Russische regering zijn ook opgevoerd tegen andere westerse doelen, als vergelding voor sancties en in een poging om overheidsinstellingen en bedrijven te destabiliseren. Rusland en zijn bondgenoten kunnen proberen kritieke infrastructuur aan te pakken, zoals elektriciteitsnetten, watervoorzieningen en transportnetwerken, om verstoring en chaos te zaaien, en als alternatief voor riskante militaire actie. Tegelijkertijd zijn ook de aanvallen op Rusland toegenomen, zowel door natiestaten in het Westen als door onafhankelijke activisten. De rol van de cyberbeveiligingsindustrie is nog nooit zo belangrijk geweest, om bedreigingen tegen te gaan en bescherming te bieden aan overheden, kritieke infrastructuur en bedrijven. De EU heeft een team van cyberexperts samengesteld om Russische aanvallen op bijvoorbeeld Oekraïne tegen te gaan. De cyberbeveiligingsindustrie zal naar verwachting een van de begunstigden van de crisis zijn, met veel vraag naar technologieën zoals beheerde detectie en incidentrespons.

Impact

De Russische consumenten- en B2B-kanalen worden geconfronteerd met een verwoestende impact: De systeemintegratoren en resellerkanalen van Rusland, die sterk afhankelijk zijn van de overheidssector en de uitgaven van grote ondernemingen, zullen de komende kwartalen een instorting van de omzet verwachten. De technologieprijzen, die al sterk stijgen in het licht van het aanbodtekort, zullen pieken met de ineenstorting van de roebel. Ondertussen zijn betalingssystemen hard getroffen door sancties tegen grote Russische banken, terwijl hoge rentetarieven het lenen en krediet zullen beperken. Deze zullen de liquiditeit in het kanaal ernstig beperken. Dat geldt met name in de consumentensector. Voor de reeds geplaagde detailhandelssector in Rusland, die nog steeds wordt getroffen door de pandemie, is dit opnieuw een verwoestende klap. Door de devaluatie van de valuta zijn veel Russische consumenten hun spaargeld weggevaagd, terwijl de detailhandelsprijzen al enorm zijn gestegen. Hoge aantallen worden nu geconfronteerd met het verlies van toegang tot mobiele betalingssystemen, waaronder Apple Pay en Google Pay, als gevolg van banksancties. Dit is een ramp voor veel Russische retailers. De distributie zal evenzeer worden beïnvloed: de grootste distributeur van Rusland, Merlion, ziet een groot deel van de verkoop aan onafhankelijke retailers en via zijn eigen winkelketens. Apple is de grootste leverancier en een aanzienlijk deel van de omzet wordt gegenereerd door merken als HP en Dell Technologies.

Crypto

Crypto-betalingen zullen stijgen in Rusland: de waardering van Bitcoin is al gestegen nu Russische consumenten en bedrijven zich wenden tot crypto-valuta's om harde contanten te vervangen. Dit kan echter een kortetermijntrend zijn, aangezien Amerikaanse en Europese regelgevers hun aandacht richten op cryptobetalingen. Ondertussen betekent de sluiting van mobiele betalingssystemen dat Chinese betalingsoplossingen, Alipay en Wechat, deze kans waarschijnlijk al aangrijpen, ervan uitgaande dat regelgevers ze toestaan.

Supply Chain

De wereldwijde crisis in de toeleveringsketen zal verergeren:Net zoals de hoop stijgt dat de wereldwijde tekorten aan halfgeleiders beginnen af te nemen, dreigt de crisis in Oekraïne voor een nieuwe tegenslag. Oekraïne is 's werelds grootste leverancier van neongas, de sleutel tot de fabricage van halfgeleiders. Dat komt bovenop de stijgende olieprijzen en het effect van sancties die direct voortvloeien uit de crisis. Dit zal waarschijnlijk leiden tot nog hogere prijsinflatie voor technologische producten over de hele wereld. Verstoring van de levering van leveranciers via de Russische Trans-Siberische spoorweg, die een kosteneffectief alternatief is geworden voor luchtvracht vanuit Azië, draagt nu al bij aan aanzienlijke vertragingen bij verzendingen voor het Europese kanaal. Maar nu veel delen van de IT-industrie wereldwijd nog steeds worstelen met producttekorten,

Crisis

De crisis zorgt voor enorme sociale en economische onzekerheid en voor commerciële ontwrichting. Maar het heeft ook een groot deel van de wereld verenigd in een ongekende golf van solidariteit en afkeer. Hoewel sancties en andere maatregelen verstrekkende economische gevolgen zullen hebben, is er een duidelijke consensus dat dit een prijs is die de moeite waard is om weerstand te bieden aan agressief expansionisme. Op de langere termijn, zelfs als Poetin het niet overleeft, heeft het conflict waarschijnlijk een rem gezet op de goede pogingen van Rusland om 's werelds toonaangevende technologiebedrijven aan te trekken. Verkopers en investeerders zullen in de toekomst met uiterste voorzichtigheid kijken naar Russische investeringen. Tot slot: de wereldwijde pandemie, gevolgd door een escalerend Europees conflict, heeft de moeilijkheid van bedrijfsplanning benadrukt in het licht van intense onvoorspelbaarheid.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!