Wouter Hoeffnagel - 19 maart 2022

Raad van bestuur bij helft bedrijven van grote invloed op investeringen in opkomende technologie

Raad van bestuur bij helft bedrijven van grote invloed op investeringen in opkomende technologie image

Bij 53 procent van de organisaties behoort de raad van bestuur tot de belangrijkste besluitvormers voor investeringen in opkomende technologie (emerging technology / ET). De raad van bestuur staat hierbij net achter chief information officers (CIO's) en chief technology officers (CTO's).

Dit blijkt uit onderzoek van Gartner. De marktonderzoeker vroeg in september en oktober 2021 zo'b 500 wereldwijde respondenten van middelgrote en grotere organisaties naar hun koopgedrag bij investeringen in opkomende technologieën. "ET-aankoopbeslissingen vallen niet langer onder de exclusieve bevoegdheid van IT", zegt Danielle Casey, senior hoofdonderzoeksanalist bij Gartner. "Het bedrijf heeft meer vertrouwen in deze technologieën naarmate ze voorbij de hype en in de richting van tastbare ROI gaan, wat resulteert in groeiende investeringen en opschaling van projecten."

Hoogste gemiddelde investering in 5G

5G trok de hoogste gemiddelde investering in 2021, waarbij respondenten van de enquête meldden dat er gemiddeld $ 465.000 in de technologie werd geïnvesteerd. IoT volgt met $ 417.000 en edge-technologieën (edge AI en edge computing) met $ 262.000. Edge-technologieën maken naar verwachting de grootste stijging wat betreft investering door in 2022, met een groei van 76% tot $ 462.000.

"Organisaties gebruiken 5G en edge-technologieën om de productiviteit van werknemers te verbeteren, bestaande producten en diensten uit te breiden door ze meer verbonden en intelligent te maken, en om bedrijfsprocessen te automatiseren", zegt Casey.

ET-investeringen voldoen bijna altijd aan de verwachtingen

Negentig procent van de respondenten gaf aan dat ET-investeringen aan de verwachtingen van de gebruiker voldoen of deze overtreffen. In de weinige gevallen waarin ET niet aan de verwachtingen voldeed, was dit niet altijd te wijten aan de technologie zelf. 20% van de respondenten van wie de verwachtingen niet werden ingelost, rapporteerde personeelsgerelateerde problemen als belangrijkste remmer van ET adoptie. Denk hierbij aan het gebrek aan vaardigheden of de acceptatie door het personeel. Twaalf procent was te wijten aan onverwachte kosten.

"Uit het onderzoek blijkt dat de belangrijkste overweging bij het kiezen van de ET van de ene leverancier boven de andere is, hun vermogen om aantoonbare gebruiksscenario's te bieden en hun trackrecord van succes", aldus Casey. "Productmanagers moeten de bedrijfswaarde benadrukken en succesverhalen communiceren bij het promoten van ET om dit momentum van adoptie en investeringen gaande te houden."

Gartner-klanten kunnen meer lezen in 'Infographic: Decision-Making Factors for Emerging Technologies Investments - Adopter Survey Findings'. Ook kunnen zij het on-demand webinar Introductie van de Emerging Technology Benchmark for High Tech Leaders bekijken.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!