Wouter Hoeffnagel - 06 april 2022

Nederlandse bedrijven erkennen voordelen van hybrid en multicloud als bedrijfsmodel

Nederlandse bedrijven erkennen voordelen van hybrid en multicloud als bedrijfsmodel image

De hybrid en multicloud wordt door 87% van de Nederlandse respondenten gezien als het ideale bedrijfsmodel. Op dit moment gebruikt 17% van de Nederlandse bedrijven meerdere clouds. Dit is een grote stap voorwaarts ten opzichte van afgelopen jaar, toen slechts 3% van de respondenten aangaf dat zij meerdere clouds gebruiken.  

Dit blijkt uit de vierde jaarlijkse Enterprise Cloud Index (ECI)-onderzoek van Nutanix. Dit jaar werd de vooruitgang van enterprise cloudadoptie gemeten. Voor het onderzoek werden IT-beslissers in 14 landen ondervraagd, waaronder Nederland. Nederlandse respondenten geven aan dat zij de waarde van de multicloud erkennen en plannen hebben om een dergelijk bedrijfsmodel snel in te zetten. 64% geeft aan dat zij binnen drie jaar willen starten met de overstap naar de multicloud. De meest genoemde redenen voor de overstap naar de multicloud zijn verbeterde flexibiliteit en het geloof dat het silo’s afbreekt (39%) en de schaalbaarheid verbeterd (33%). Daarnaast zijn respondenten van mening dat het hen zal helpen beter gebruik te maken van Artificial Intelligence (AI)- en Machine Learning (ML)-technologieën (33%).

Dit jaar werd respondenten gevraagd naar de uitdagingen waar zij mee te maken hadden met betrekking tot de cloud, hoe zij zakelijke applicaties op dit moment beheren en waar zij deze in de toekomst willen draaien. Respondenten werden ook gevraagd naar de impact van de pandemie op recente, huidige en toekomstige besluiten over IT-infrastructuur en hoe de IT-strategie en -prioriteiten daardoor kunnen veranderen.

Multicloud-adoptie in Nederland stijgt

Terwijl hybrid multicloud gezien wordt als het ideale bedrijfsmodel door 87% van de Nederlandse respondenten, gebruikt 17% op dit moment meerdere clouds. Ondanks dat dit een grote stijging is ten opzichte van het jaar ervoor, toen slechts 3% van de Nederlandse bedrijven meerdere clouds gebruikte, geeft dit wel aan dat bedrijven de realiteit van het beheren van meerdere clouds lastig vinden. Deze realiteit zal echter niet verdwijnen en IT-leiders moeten zich realiseren dat er geen one-size fits all-aanpak is voor de cloud. En juist dat maakt de hybrid multicloud, een bedrijfsmodel met zowel private als public clouds, ideaal volgens de meerderheid van de respondenten.

De mobiliteit van applicaties is top of mind. Bijna alle organisaties (98%) hebben in de afgelopen 12 maanden een of meerdere applicaties verplaatst naar een nieuwe IT-omgeving. Hoewel 89% van de Nederlandse respondenten aangeeft dat het verplaatsen van een workload naar een nieuwe cloudomgeving kostbaar en tijdrovend kan zijn, zien ze hier toch de voordelen van in. Respondenten noemen betere controle over de applicatie (48%) het vaakst als reden voor de verplaatsing, gevolgd door snellere toegang tot data (36%) en betere security/compliance (35%).

Beheren van inter-cloud kosten leidt tot zorgen

Het beheren van inter-cloud kosten is de grootste zorg van Nederlandse bedrijven bij het gebruik van de multicloud. Terwijl multicloud-adoptie in Nederland stijgt, zijn er ook een aantal uitdagingen. Respondenten geven aan dat het beheren van de kosten van de multicloud een zorg is (49%), alsmede prestatie-uitdagingen (48%) en data-integratie (47%).

Security is een belangrijk onderwerp voor de implementatie van hybrid- en multicloud-omgevingen. 33% van de Nederlandse respondenten ziet security als een uitdaging bij de overstap naar de multicloud. Daarnaast rapporteert 40% dat hun huidige omgeving wel security-maatregelen heeft, maar dat deze verbeterd moeten worden.

'Nog veel uitdagingen'

“Nederland heeft het afgelopen jaar een goede ontwikkeling gemaakt in de adoptie van de hybrid multicloud, maar er zijn nog veel uitdagingen”, zegt Sander Scholten (foto), Regional Sales Director bij Nutanix. “Het Nutanix-portfolio kan veel deze uitdagingen helpen oplossen middels zijn ‘one software stack offering’. Hiermee kunnen klanten de regie behouden over hun omgeving. Daarnaast kunnen dezelfde security-maatregelen geïmplementeerd worden in de public cloud als on-premises. Hierdoor zijn er geen ingewikkelde updates nodig bij het verplaatsen naar multicloud-omgevingen.”

Voor het vierde opeenvolgende jaar, heeft Vanson Bourne dit onderzoek uitgevoerd in opdracht van Nutanix. Hierbij werden 1,700 IT-beslissers van over de hele wereld ondervraagd in augustus en september 2021. De respondenten zijn werkzaam in meerdere sectoren, verschillende bedrijfsgroottes en de volgende regio’s: Noord- en Zuid-Amerika; Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA); en Asia Pacific Japan (APJ).

Het Enterprise Cloud Index-onderzoek is hier beschikbaar.

Zscaler BW 04-06 tm 18-06-2024 Darktrace BW 28-05 tm 18-06-2024
Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BN V6

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!