Wouter Hoeffnagel - 25 juli 2022

Google ontslaat medewerker die denkt dat chatbot bewustzijn heeft

Google ontslaat medewerker die denkt dat chatbot bewustzijn heeft image

Een medewerker van Google die beweerde dat een chatbot waaraan hij werkte bewustzijn had gekregen, is door de Amerikaanse techgigant ontslagen. Het gaat specifiek om de chatbot LaMDA.

De ontslagen medewerker werkte aan LaMDA. Deze chatbot maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om gesprekken te voeren, die hierdoor veel lijken op menselijke gesprekken. De werknemer stelde op basis van de gesprekken die hij met LaMDA hield en de antwoorden die hij hierbij kreeg dat de chatbot hetzelfde bewustzijn had als een mens.

Bevindingen naar bestuurders gestuurd

De medewerker verzamelde zijn bevindingen in een document, dat als titel 'Heeft LaMBDA bewustzijn?' kreeg. Dit document stuurde hij naar bestuurders van Google, die zijn mening niet deelde. De werknemer zou hierop onder meer naar de media zijn gestapt en geprobeerd hebben om een advocaat voor de chatbot in te schakelen. Ook schreef hij een e-mail naar zo'n 200 collega's waarin hij LaMBDA een 'lief kind' zou hebben genoemd dat de wereld wil verbeteren. Ook vroeg hij zijn collega's in zijn afwezigheid goed voor de chatbot te zorgen.

De werkwijze van de medewerker is voor Google aanleiding de man te ontslaan. In een reactie aan persbureau Reuters meldt Google dat de medewerker ondanks 'langdurige gesprekken' ervoor koos de voorwaarden van zijn contract te blijven schenden. Het bedrijf wijst hierbij onder meer op een geheimhoudingsplicht rond producten die het bedrijf ontwikkeld.

Simac BW vierkant week 50 tm 52-2023 SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024
Comstor BW en BN 5 dec tm 17 dec 2023

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!