Wouter Hoeffnagel - 01 september 2022

AWS en Google uiten kritiek op licentiewijzigingen van Microsoft

AWS en Google uiten kritiek op licentiewijzigingen van Microsoft image

De recente licentiewijzigingen van Microsoft leiden tot kritiek van concurrenten Amazon Web Services (AWS) en Google. De partijen stellen dat de licentiewijzigingen de concurrentie op de markt schaden en niet eerlijk zijn voor klanten.

De wijzigingen zijn onlangs door chief partner officer Nicole Dezen aangekondigd in een blogpost. Dezen meldde hierbij dat de wijzigingen zijn bedoeld om het eenvoudiger te maken workloads en licenties naar de clouds van partners te brengen. Zowel partners als klanten wereldwijd zouden profiteren van een vereenvoudigde licentievoorwaarden voor het gebruik van Microsoft software in de cloud. De wijzigingen zorgen er onder meer voor dat klanten met Software Assurance of abonnementslicenties deze licenties kunnen gebruiken om Microsoft-software te installeren op de infrastructuur van iedere outsourcer.

'Wijzigingen beperkten de concurrentie'

AWS en Google stellen echter dat de licentiewijzigingen concurrentie op de markt schaden en consumenten ervan weerhouden de overstap te maken naar een andere cloud service provider. Zij wijzen erop dat zogeheten 'Listed Providers' zijn uitgesloten. Deze groep omvat onder meer de grootste concurrenten van Microsoft, zoals AWS, Google en Alibaba. Ook Microsoft's eigen Azure cloud staat op de lijst. AWS en Google stellen dat Microsoft klanten hiermee binnen zijn eigen partnernetwerk wil houden.

"Microsoft zet nu dubbel in op dezelfde schadelijke praktijken door nog meer beperkingen in te voeren in een oneerlijke poging om de concurrentie waarmee het wordt geconfronteerd te beperken - in plaats van naar zijn klanten te luisteren en eerlijke softwarelicenties in de cloud voor iedereen te herstellen", zegt een woordvoerder van AWS in een reactie tegen Reuters.

'Flexibel gebruik zonder contractuele lock-ins'

Ook Marcus Jadotte, VP for Government Affairs & Policy bij Google Cloud, reageert op de aangekondigde wijzigingen. Jadotte schrijft onder meer: "De belofte van de cloud is flexibel, elastisch computergebruik zonder contractuele lock-ins. Klanten moeten vrij kunnen bewegen op verschillende platforms en de technologie kunnen kiezen die het beste voor hen werkt, in plaats van wat het beste werkt voor Microsoft."

SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024 Vertiv BW week 6 liggend oranje/vierkant blauw 04-12-2023 tm 11-12-2023
Vertiv BW week 6 liggend oranje/vierkant blauw 04-12-2023 tm 11-12-2023

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!