Wouter Hoeffnagel - 01 september 2022

Europese Commissie wil levensduur van smartphones verlengen

Europese Commissie wil levensduur van smartphones verlengen image

De Europese Commissie werkt aan eisen die de levensduur van smartphones moeten verlengen. Een voorstel verplicht fabrikanten om smartphones minimaal vijf jaar van beveiligingsupdates te voorzien en drie jaar van software-updates. Daarnaast worden ook eisen gesteld aan de levensduur van accu's en werkt de Europese Commissie aan een energielabel voor smartphones.

Het voorstel is bedoeld om smartphones langer bruikbaar te houden, met als doel de hoeveelheid smartphones die Europeanen weggooien terug te dringen. Het voorstel omvat onder meer een verplichting voor fabrikanten om smartphones drie jaar na introductie software-updates te geven. Het gaat daarbij om updates die bijvoorbeeld nieuwe of verbeterde mogelijkheden omvatten. Daarnaast moeten fabrikanten voor een periode van vijf jaar na introductie smartphones voorzien van beveiligingsupdates.

Ook eisen voor accu's

Daarnaast stelt de Europese Commissie in het voorstel ook eisen aan de accu in smartphones. deze moeten na vijfhonderd keer opladen nog minimaal 83% van hun oorspronkelijke capaciteit bieden. Daarnaast werkt de Europese Commissie aan een soort energielabel. Een dergelijk label is al langer beschikbaar voor onder meer televisies en veel huishoudelijke apparatuur. Op smartphones ontbreekt deze echter nog. Het label moet klanten meer informatie geven over de levensduur van de accu.

De reparatie van smartphones moet daarnaast eenvoudiger worden. De Europese Commissie presenteert in het voorstel vijftien componenten die tot tenminste vijf jaar na introductie van een telefoon beschikbaar blijven. Dit moet de levensduur van smartphones verlengen.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!