Wouter Hoeffnagel - 22 september 2022

BT-werknemers moeten drie werkdagen per week op kantoor aan de slag

BT verplicht werknemers wereldwijd drie werkdagen per week weer op kantoor aan de slag te gaan. De stap leidt tot onvrede bij sommige werknemers.

CEO Philip Jansen volgens The Register spreekt over een 'slimme werkwijze', waarbij werknemers drie dagen per week samen aan de slag gaan en twee dagen zelf mogen beslissen waar zij werken. Ook zegt BT te geloven in flexibiliteit en wil werknemers daarom twee dagen per week de vrijheid bieden zelf te bepalen waar zij aan de slag gaan.

'Verbinding maken'

"Nu we opkomen uit de afgelopen twee jaar en het gedrag dat we in die tijd hebben gecreëerd, zijn we van mening dat we een verandering, een opfrissing, een grotere kans nodig hebben om verbinding te maken. Wij zijn van mening dat langer dan twee dagen thuiswerken niet past bij hoe we werken of wie we zijn, behalve in individuele omstandigheden waar ons thuiswerkbeleid van toepassing is", tekent The Register op uit de mond van Jansen.

Ook dreigt de CEO met maatregelen indien werknemers zich niet naar het nieuwe bedrijfsbeleid willen schikken. Zij worden herinnert aan de gedragscode binnen BT. Ook kan dit leiden tot 'disciplinaire maatregelen', waarschuwt Jansen.

Werknemers van BT melden dat de maatregel betrekking heeft op alle BT-werknemers met een kantoorbaan. Zij schatten dat het gaat om 15.000 tot 25.000 werknemers. BT zelf meldt aan The Register dat de maatregel zo'n 40.000 medewerkers wereldwijd treft.

Onvrede

De stap leidt bij sommige werknemers tot onvrede. "Het algemene gevoel is dat dit nogal toondoof is in een tijd van hoge kosten van levensonderhoud/transportkosten en van een bedrijf dat oplossingen voor samenwerking en technologie op afstand verkoopt. Er zijn mensen die de afgelopen jaren banen hebben aangenomen op basis van beloften van flexibiliteit", zegt een werknemer in een reactie op de beleidswijziging.

Ook wijzen bronnen erop dat binnen BT bepaalde locaties alleen toegankelijk zijn voor specifieke business units. Dit kan er dan ook toe leiden dat werknemers met lange reistijden te maken krijgen. Zij moeten dan kiezen tussen het accepteren van reiskosten die hieraan verbonden zijn, of een andere functie binnen BT of elders.

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!