Floris Hulshoff Pol - 24 september 2022

Waterstof als groene brandstofbron voor kritieke datacenter infrastructuren

Waterstof als groene brandstofbron voor kritieke datacenter infrastructuren image

Equinix heeft een samenwerking aangekondigd met het Centre for Energy Rese.arch & Technology (CERT) onder het College of Design and Engineering van de National University of Singapore (NUS) om technologieën te onderzoeken die het gebruik van waterstof als groene brandstofbron voor kritieke datacenter infrastructuren mogelijk maken

Samen zullen Equinix en CERT 's werelds eerste onderzoeksproject lanceren om de efficiëntie van protonenuitwisselingsmembraan (PEM) brandstofcellen en brandstofflexibele lineaire generatortechnologieën te vergelijken. PEM-brandstofcellen zijn een toonaangevende concurrent voor waterstofenergie, terwijl brandstofflexibele lineaire generatoren operators in staat stellen eenvoudig te schakelen tussen verschillende opties voor schone brandstof, waaronder waterstof, biogas en verschillende hernieuwbare vloeibare brandstoffen. Door deze technologieën toe te passen, kunnen datacenters de CO2-uitstoot verminderen en tegelijkertijd voldoen aan de stijgende vraag naar data-, colocatie- en interconnectiediensten.

De onderzoekssamenwerking tussen Equinix en CERT omvat een holistische beoordeling van de geschiktheid van deze technologieën voor tropische datacenters, rekening houdend met lokale klimatologische omstandigheden, locatiebeperkingen, stroomvraag, toeleveringsketen, brandstofopslagmogelijkheden en lokaal regelgevend beleid.

Dit onderzoeksinitiatief valt onder een Memorandum of Understanding (MOU) dat eerder dit jaar tussen de twee partners is ondertekend. In het kader van het MOU zal CERT een uitgebreide analyse uitvoeren van de technologieën die zijn geïdentificeerd in samenwerking met Equinix, om de operationele levensvatbaarheid van de technologieën op grote schaal te bepalen.

Op basis van de resultaten van het onderzoek verwacht Equinix proof-of-concept-projecten te ontwikkelen binnen haar wereldwijde netwerk van datacenters voor real-world testen en om integratie in toekomstige datacenterontwerpen te ondersteunen. Door innovatie in Singapore te stimuleren, heeft het Equinix- en CERT-partnerschap tot doel disruptieve technologieën te versnellen die de ecologische voetafdruk van wereldwijde datacenters kunnen verminderen, met name op tropische locaties.

Deze samenwerking maakt deel uit van Equinix' Future First - strategie die de toewijding van het bedrijf aan het vergroenen van de digitale economie onderstreept. Groene waterstof is geïdentificeerd als een levensvatbare bron van duurzame energie voor datacenters. Waterstofopwekking op industriële schaal is echter nog enkele jaren verwijderd van commercieel levensvatbaar, waardoor het absoluut noodzakelijk is om alternatieven te beoordelen en toe te passen, zelfs nu het wereldwijde onderzoek en de ontwikkeling voortduurt.

SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024 Vertiv BW week 6 liggend oranje/vierkant blauw 04-12-2023 tm 11-12-2023
Netgear banner liggend start week 14

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!