Wouter Hoeffnagel - 11 november 2022

Gartner: Digital finance-talent is moeilijk te behouden

Gartner: Digital finance-talent is moeilijk te behouden image

Er is veel vraag naar digitaal talent in de financiële functie en experts op dit vlak zijn moeilijk vast te houden. CFO's staan voor de uitdaging een sterk gevoel van verbondenheid op te bouwen voor deze medewerkers en lopen anders het risico hen te verliezen. Digitaal talent heeft heel andere prioriteiten dan financieel kerntalent, en voelt zich vaak vervreemd. Zij zijn daardoor eerder geneigd op zoek te gaan naar andere rollen.

Hiervoor waarschuwt Gartner. De marktonderzoeker definieert digitaal talent als de individuen met de ervaringen en competenties die nodig zijn om digitale financiële transformatie te stimuleren en te opereren in een digitale omgeving. Deze groep omvat over het algemeen toegewijde systeem- en technologiespecialisten, evenals analisten die bestaande digitale mogelijkheden wijzigen of aanpassen om hun eigen werk of het werk van hun directe team te verbeteren.

Uitputting voorkomen

"Financiële functies kunnen zich geen hoge mate van uitputting van hun digitale talent veroorloven, vooral nu velen op weg zijn naar autonome finance", zegt Marco Steecker, onderzoeksdirecteur bij de Gartner Finance-praktijk. "Inzicht in het feit dat digitaal talent verschillende drijfveren heeft, helpt financiële leiders bij het verminderen van churn."

Talent is de grootste uitdaging voor CFO's tot 2023. Ondanks de erkenning van de uitdaging op het hoogste niveau in de financiële functie, is het verloop van digitaal talent in de financiële sector echter hoog. Financiële leiders proberen dit meestal aan te pakken door werknemers de autoriteit, het vertrouwen en de middelen te geven voor digital finance-talent om hun frustraties te overwinnen. Gartner omschrijft deze aanpak als 'empowerment'.

Toch blijkt uit een enquête van mei 2022 onder 202 digitale financiële medewerkers dat een empowermentstrategie maar een beperkte impact heeft. Leiders zouden volgens Gartner ook moeten nadenken over het creëren van een gevoel van verbondenheid onder hun digitale werknemers (zie figuur 1).

Figuur 1: Impact van erbij horen en empowerment op de intentie om in functie te blijven
gartner-digital-finance-11-2022.png
N=202; Bron: Gartner (oktober 2022)

Begin met empowerment

"Financiële leiders die een gevoel van empowerment voor hun digitale talent proberen op te bouwen, bieden meestal dingen zoals meer managementondersteuning en meer vrijheid om digitale projecten en nieuwe initiatieven uit te voeren", aldus Steecker. "Dit vermindert de frustraties die digitaal talent ervaren, maar het kan ook een gevoel van vervreemding creëren van de rest van de financiële afdeling."

Hoewel het verplaatsen van een digital finance-medewerker van een laag naar een hoog gevoel van empowerment een zeer significante impact kent op retentie, biedt verder gaan geen significante impact. Dit aangezien de retentievoordelen van empowerment worden gecompenseerd door toegenomen gevoelens van vervreemding.

"Empowerment is nog steeds een belangrijke factor voor het behouden van digitaal talent en het beste uit hen halen", zegt Steecker. "Leiders moeten zich echter ervan bewust zijn dat als ze hun digitale medewerkers eenmaal hebben empowered, ze ook moeten oppassen voor de mogelijkheid dat die werknemers zich vervreemd gaan voelen en ver van de afdeling als geheel komen te staan, en dit beheren."

Een gevoel van erbij horen creëren

Om financiële leiders hierbij te helpen, identificeren Gartner-experts drie belangrijke principes die het gevoel van verbondenheid van digitaal financieel talent versterken:

  • Afstemming met het doel: Het is belangrijk dat digital finance-talent hun waarden en prioriteiten weerspiegeld ziet in de digitale strategie van finance.
  • Maak mogelijkheden op de lange termijn duidelijk: Help digital finance-talent om te zien hoe er een plek voor hen is in de toekomstige finance-organisatie.
  • Maak contact met mensen: Creëer kansen voor digitale finance-talent om zich verwant te voelen met hun collega's in de financiële organisatie.

Gartner-klanten kunnen meer informatie vinden in 'Retain Digital Finance Talent by Building a Strong Sense of Belonging'. CFO's en financiële leiders kunnen daaranast deelnemen aan Gartner-onderzoek en aanvullende toegang krijgen door lid te worden van de Gartner Research Circle.

Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Infinity IT BN start 2 feb

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!