Floris Hulshoff Pol - 25 november 2022

Vertrek Yandex uit Rusland levert naar verluid Nederlandse banen op

Vertrek Yandex uit Rusland levert naar verluid Nederlandse banen op image

Het vertrek van Yandex uit Rusland levert in Nederland banen op. In eerste instantie gaat het om vijftig tot honderd banen op het hoofdkantoor dat in Nederland wordt gevestigd.

Dit meldt een bron aan NOS. Het Nederlandse hoofdkantoor van Yandex is momenteel op Schiphol gevestigd, maar verhuisd mogelijk naar Amsterdam. Op de vestiging werkte voor de oorlog in Oekraïne vijftien man. De afgelopen maanden zijn hier zo'n twintig werknemers bijgekomen.

Vier divisies gaan buiten Rusland verder

Yandex verkoopt zijn Russische tak, inclusief zoekmachine, taxi-service en maaltijddienst. Vier andere divisies worden onder een nieuwe naam buiten Rusland voortgezet. Deze zijn gericht op technologie voor zelfrijdende auto's, clouddiensten, online onderwijs en het verzamelen van data voor het verbeteren van algoritmes.

Deze laatste divisie - ondergebracht in dochteronderneming Toloka - levert in Nederland banen op. De divisie voor zelfrijdende auto's wordt naar verwachting de Verenigde Staten actief. Voor de andere twee divisies is de vestigingsplaats nog onbekend, al meldt de bron aan NOS dat Amsterdam een goede kandidaat is.

De bron meldt ook dat Yandex vertrekt uit Rusland vanwege de huidige geopolitieke situatie. In Rusland gevestigd zijn zou het bedrijf afremmen. Zo zouden diverse automerken op het punt staan de technologie van Yandex voor zelfrijdende auto's af te nemen. Door de banden van het bedrijf met Rusland willen zij echter niet met het bedrijf in zee gaan.

Comstor BW 11 tm 17 dec 2023 Vertiv BW week 6 liggend oranje/vierkant blauw 04-12-2023 tm 11-12-2023
SLTN liggend

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!